A rovat kizárólagos támogatója

Tata az első olyan város Magyarországon, ahol természetvédelmi okokból nem megengedett a tűzijáték az év egy bizonyos időszakában, így szilveszterkor sem.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére, civil összefogás eredményeképp elfogadásra került a tűzijátékok természetvédelmi célú korlátozásáról szóló helyi önkormányzati rendelet. E szerint november 1. és február 28. között tilos a tűzijáték az áttelelő vízi madarak érdekében.

Tata neve a hazai természetvédelem szempontjából szinte fogalom. Komárom-Esztergom megyében itt található a legtöbb védett természeti érték, természetvédelmi terület, ráadásul mindegyik kiemelkedő értékű. Ezért is lehetett Tata 2010-ben a biológiai sokféleség fővárosa Magyarországon. Egyedülálló természeti adottságai is hozzájárultak, hogy 2013-ban a város Magyar Tájdíjat kapott, de büszkélkedhet Európa Díjjal is, idén október végén pedig a Ramsari Város címet érdemelte ki a vizes élőhelyek védelméért.


Tata elnyerte a Ramsari Város címet!

Tata elnyerte a Ramsari Város címet!

A Ramsari Egyezményt aláíró országok delegációinak részvételével zajló dubaji világkonferencián október 25-én Michl József polgármester vehette át Tata nevében a Ramsari Város kitüntető címet, amely a vizes élőhelyeink védelméért kifejtett tevékenységek nemzetközi elismerése. Gratulálunk!

1971. február 2-án az iráni Ramsar városában írták alá a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos Ramsari Egyezményt, mely 1975-ben lépett hatályba. A ramsari egyezmény célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása.
Napjainkig a Föld 170 országa ratifikálta és összesen 2.331 vizes élőhely csaknem 250 millió hektárja tartozik az egyezmény hatálya alá.

Magyarország az 1979-ben történt csatlakozása óta 29 olyan jelentős vizes élőhely felvételét kezdeményezte a nemzetközi jegyzékbe, amely az egyezmény kritériumainak megfelel. A Tatai Öreg-tavat 1989-ben vették fel e rangos jegyzékre. A 2006-ban történt jelentős bővítés óta a „Tatai tavak” Ramsari területhez hozzátartozik a Réti-tavak, a Fényes-források és Ferencmajori-halastavak térsége is, összesen 1.897 hektáron.


A védett területek sorából kiemelkedik az Öreg-tó, amely Európa egyetlen olyan városi tava, amelyen a vonuló madarak tízezrei gyülekeznek. A szilveszteri tűzijátékok megzavarják és elriasztják a békésen éjszakázó vadludakat és más vízimadarakat, akik egyébként az egész telet itt töltik.

„Ami nekünk, embereknek néhány perces ünneplés, az a madarak számára olyan sokkhatást jelent, melytől akár 100 kilométerre is elmenekülnek, és hosszú hetekre elnémul az addig varázslatos hangulattal megtelt város. A legutóbbi, 2017/2018-as szilveszteri tűzijáték az Öreg-tavon pihenő összes vízi madarat hetekre elüldözte.

Kép: Ábrahám Ágnes.

Abban a városban, amely a Tatai Vadlúd Sokadalomra közel húsz esztendeje invitálja az embereket messze földről, hogy részesei legyenek a madárvonulás lenyűgöző látványának. Ráadásul a tűzijáték okozta hang- és fényhatásoktól a védett madarak tízezrein túl rengeteg városlakó és háziállat is szenved” – olvasható abban az online petícióban, amely indítványozta minden téli (köztük a szilveszteri) tűzijáték korlátozására Tata területén. A kezdeményezés mellé állt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is.

Az önkormányzati rendelettel a település vezetése és a jogkövető, természetkedvelő állampolgárok így hozzájárulnak ahhoz, hogy Tata ezután is a „Vadludak Városa” maradhasson. (via ng.hu)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás