A rovat kizárólagos támogatója

Ezt a kérdést tette fel a Közép-magyarországi Zöld Kör a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. A 3 részes, néhány perces filmjeiket végignézve választ kaphatsz a feltett kérdésre és tesztelheted, hogy jelenlegi életed mennyire környezetbarát, energiatakarékos vagy energiapazarló.

A www.energiafuggok.hu oldal rövidfilmjei szórakoztatnak és elgondolkodtatnak. Ha érdekel környezeted és bolygónk védelme, valamint kész vagy a változásra, akkor látogass el az oldalra! Életünk minden pillanatában függünk az energiától. Táplálkozásunk, lakhatásunk, közlekedésünk és kényelmünk fenntartása egyaránt energiát igényel. Közben bolygónk erőforrásait túlhasználjuk, ami arra utal, hogy a jelenlegi életmódunk hosszú távon nem fenntartható.

Mindennapjaink kiépített rendszerekben zajlanak, szinte minden percünket energia használat kíséri és energiafüggőségünkkel óriási hatással vagyunk bolygónk állapotára. Az emberiség összességében ma már fél bolygóval több erőforrást használ fel az életéhez. Ennek ellenére ma nincs olyan forgatókönyv előttünk, amelyik arra vonatkozna, hogyan állíthatjuk meg pazarló életünk növekvő energiaigényét.

„A Környezetvédelmi Világnapon publikált rövidfilmjeinkkel körüljárjuk az energiafogyasztás kérdéseit, valamint javaslatokat teszünk arra, hogyan csökkenthetnénk energiafüggésünket úgy, hogy azzal környezetünket is kíméljük. Szerkezeti megoldásokat keresünk, mert azt gondoljuk, hogy az életmódunkkal kapcsolatos kihívásokat úgy tudjuk megválaszolni, ha szerkezeti változtatásokat teszünk.”- hívta fel a figyelmet Dóra Szilvia, a Közép-magyarországi Zöld Kör programvezetője.

Ahogyan Einstein is fogalmazott: „Egyetlen probléma sem oldható meg abban a rendszerben, amelyben keletkezett.”
Minden szerkezet meghatároz egy bizonyos működést. Más szóval egy adott társadalmi-gazdasági szerkezettől, berendezkedéstől nem várhatunk el lényegileg eltérő eredményt és javulást. A ma létező környezeti problémák is a kialakult szerkezetekhez köthetőek. Ha tehát meg akarjuk azokat oldani, a szerkezeten kell változtatnunk.

Az Energiafüggők honlap kisfilmjei a szerkezeti megoldások között segítik az eligazodást filmekkel és cikkekkel. Az weboldal bemutatja, hogy a szerkezeti változtatásoknak vannak pl. közösségi megoldásai, mint a helyi termelői-fogyasztói vásárló közösségek, melyek a kereskedelmet és a szállítás kiiktatva közvetlen kapcsolatot hoznak létre termelők és fogyasztók között. De életünk számos más területén is lehet, és érdemes szerkezeti változtatásokat létrehozni. Ilyen például a közlekedés, a településszerkezet, a kereskedelem, az építészet, a szennyvízgazdálkodás vagy a fűtés. Ezek a változások hasznosak nekünk és hasznosak a bolygónak. Ésszerűbb, olcsóbb és környezetkímélőbb életmódot tesznek lehetővé.
Hogyan? www.energiafuggok.hu/filmek

További információ: kmzkor(kukac)gmail.com
Dóra Szilvia, programvezető, 06 20 9 454 8080
Cselószki Tamás, kommunikációs tanácsadó, 06 20 910 03 72
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás