A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: szoljon.hu

Vastag szőnyeg borítja a Tisza-tó vízfelületét Kiskörénél. A vízlépcső előtt több ezer köbméternyi uszadék sűrűsödött össze, amelytől ezekben a napokban szabadítják meg a Tisza-tavat. Több millióba kerül a tisztítás.

– Elképzelni is nehéz, mi mindent sodor magával a víz – mondja a tóparton horgászó T. András. – Az évtizedek során láttam én itt már építési sittől kezdve állattetemeken keresztül szépen bekötözött hulladékgyűjtő zsákokig számtalan furcsaságot. Menetrendszerűen érkeznek a kisebb-nagyobb árhullámokkal vagy legkésőbb a tározó feltöltésekor. Bár nem gondolom, hogy a felsőbb szakaszokon szándékosan szennyeznék a Tiszát, illetve mellékfolyóit, az árterekről ilyenkor bizony nagyon sok szemetet visz a víz.

A Kötivízig ezekben a hetekben harmadfokú környezeti kárelhárítási készültséget tart fenn, melynek keretében a Kiskörei Vízlépcsőnél felhalmozódott, mintegy 2200 köbméter szerves anyagú uszadéktól és kommunális hulladéktól mentesítik a Tisza-tavat. Ez a folyamat több millió forintos költséggel jár, „cserébe” viszont a Tisza alsóbb szakaszaira már jóval tisztább víz érkezik.

– Évről-évre visszatérő probléma, hogy jelentős mennyiségű katré, azaz növényi eredetű törmelékanyag, uszadék és szemét gyűlik össze a duzzasztómű felvízi oldalán – magyarázza a szoljon.hu kérdésére válaszolva Fejes Lőrinc, a kiskörei szakaszmérnökség vezetője. – Ez gyakorlatilag a felettünk lévő folyószakaszokról, vízgyűjtőkről származik, tehát akár több száz kilométerről sodródott ide a hullámok tetején. Arra is akad példa, hogy a környező országokból jól beazonosítható hulladék érkezik, ukrán, román vagy éppen szlovák nyelvű feliratokkal. Ezek jobbára az ártereken hagyott szemétből származnak. Évekkel ezelőtt elhívtuk az érintett országok nagyköveteit is, szemléljék meg, mi mindent sodor hozzánk országaikból a Tisza, érdemi változás azonban azóta sem történt.

A zsilipek előtt feltorlódott nagy mennyiségű szemetet a Tisza felsőbb szakaszairól és a mellékfolyókról sodorta magával a víz FOTÓ: Mészáros János

A zsilipek előtt feltorlódott nagy mennyiségű szemetet a Tisza felsőbb szakaszairól és a mellékfolyókról sodorta magával a víz
FOTÓ: Mészáros János

Ahogy a szakaszmérnök mondja, mind a környezet megóvása, mind pedig a vízi létesítmények üzemeltetése szükségessé teszi az ezúttal 2200 köbméterre becsült mennyiségű hulladék eltávolítását. Lehetővé teszi ezt, hogy idén nem volt jelentősebb mértékű áradás, így nem kell tehetetlenül nézniük, ahogy a tágra nyitott zsilipeken keresztül akadálytalanul ömlik tovább a szemétáradat.

 

 

Amit lehet, hasznosítanak az uszadékból

A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése úszó-rakodó munkagéppel történik, az általa megpakolt uszályt pedig a Jégvirág VII. jégtörőhajó vontatja át a Kiskörei Szakaszmérnökség üzemi (téli) kikötőjébe. A kirakodott anyagot közfoglalkoztatottak bevonásával szelektálják a szakaszmérnökség szakemberei. A nagyobb méretű, növényi uszadékokat, fákat a helyszínen feldarabolják, majd sarangba rakják. A faanyagot a téli időszakban tűzifaként kaphatják meg a szakaszmérnökségen dolgozók, illetve az arra rászorulók. Különválogatják a műanyag flakonokat, amelyek a későbbiekben még hasznosíthatóak, a kommunális hulladékot pedig átmenetileg big-bag konténerzsákokban tárolják a szállítás időpontjáig. Ahogyan a korábbi években is, a szilárd hulladék különböző komponensei a Remondis Tisza Kft. tiszafüredi telephelyére kerülnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás