Hirdetés
(X)

Az ivóvízminőség Magyarországon több millió ember életminőségét érinti közvetlenül. Jávor Benedeket, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjét a napokban az év képviselőjévé választották környezetvédelem kategóriában. A siker részben annak a munkának az eredménye, amelyet uniós színtéren végez a politikus a magyar lakosság egészséges ivóvizének érdekében.

A politikus eredményesen lépett föl a kormányzati mulasztás miatt arzén- vagy ólomszennyezett vízhez jutó magyar települések, illetve a vízminőség-javítás helyett inkább ellopott uniós milliárdok ügyében. 

A tiszta ivóvíz napjaink stratégiai erőforrása és előrejelzések szerint kulcskérdés lesz Európában is – ezért az európai vízpolitikát új, demokratikus alapokra kell helyezni és az ENSZ fenntartható fejlődés céljaival, így a tiszta vízhez és szanitációhoz való egyetemes jog biztosításával összhangba kell hozni.

Ennek fontos lépése az uniós ivóvíz szabályozás megújítása. Az Európai Parlamentben Jávor Benedek volt a motorja a több mint 1,5 millió uniós állampolgár által támogatott Right2Water európai polgári kezdeményezéshez kapcsolódó parlamenti állásfoglalásnak, ami konkrét intézkedéseket vár a tagállamoktól a tiszta, biztonságos ivóvízhez történő hozzáférés bővítése, egészségre ártalmas anyagok kiküszöbölése, a nyilvános helyeken felszerelt ivókutak elterjesztése, a fogyasztók jobb tájékoztatása, a környezetterhelés és a palackozott víz fogyasztása miatti szükségtelen műanyaghasználat visszaszorítása érdekében. Ennek köszönhetően Magyarországon is százezrek ihatnak tisztább csapvizet, élhetnek jobb életet.

Sajnos az Orbán-kormány nem tulajdonít a kérdésnek kellő jelentőséget, mitöbb, gátolja az előrelépést: elutasította a Párbeszéd hazai ivóvíz szabályozás igazságosabbá tételét szolgáló előterjesztését, inkább ivóvízkutakat szereltetett le számos szegregátumban a nyári időszakban. A budapesti ivóvízellátás és a szennyvízkezelés is krízishelyzetbe kerülhet az EU finanszírozási segítsége nélkül. Emellett súlyos anomáliákat tapasztalunk az Alföldön, pl. Makó környékén, a Hortobágyon és Baján, ahol az uniós minimumkövetelményeknek sem megfelelő, arzén- és ólomszennyezett ivóvíz minőségének javítására adott uniós forrásokkal visszaélnek, nem a köz érdekében hasznosítják azokat. Az EU számvevőszéke megállapította, hogy az eddig elköltött, százmilliárdos nagyságrendű támogatások ellenére még mindig ihatatlan a víz Magyarország 66 vízellátási körzete esetében.

Az alapvető fontosságú, hátrányos helyzetűek egészséges ivóvízhez való hozzáférését is javító jogszabálytervezet elfogadására az év végén kerülhet sor. Reméljük, hogy a májusi választások után, a következő ciklusban is olyan európai parlamenti képviselőkre számíthatunk, akiknek a hozzáértésük és az elkötelezettségük is megvan hozzá, hogy a tiszta ivóvíz ügyét megalkuvás nélkül képviseljék.


Jávor Benedek a legzöldebb EP képviselő

Jávor Benedek a legzöldebb EP képviselő

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarország EU képviselője március 20-án este elnyerte a 2019-es Év EP-képviselője díjat Környezetvédelem kategóriában.

A 25. jubileumi MEP Awards díjátadón mondott beszédében elmondta, hogy a döntéshozók cselekedeteit semmi sem befolyásolja hatékonyabban a helyes irányba, mint a társadalmi nyomásgyakorlás, ezért a díjat Greta Thunbergnek és a #FridaysForFuture klímatüntetések valamennyi résztvevőjének ajánlotta.
A képviselő FB oldalán köszönte meg az elismerést a zsűrinek, a szervező The Parliament Magazine-nek, és mindazoknak akikkel együtt dolgozott az elmúlt években a környezetvédelmi ügyeken a Parlamentben!


Kapcsolódó anyagok:

Amortizálódottak, drágák, és szennyezőek a hazai közművek

Az ivóvizünket is tönkreteszi Orbán rezsicsökkentése

A rezsicsökkentést az ivóvíznél is az adófizetők állják

Nemet mondott az Orbán kormány a műanyagszennyezés megállítására

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás