A rovat kizárólagos támogatója

Az eddig hittnél jóval nagyobb veszélyt jelent Mexikó erdős területeire az avokádótermesztés – jelentették be a mexikói hatóságok. Michoacán államban, ahol a világon a legtöbb avokádót termesztik, évente 20.000 hektár erdőt tarolnak le, ezek 30-40 százalékát kifejezetten az avokádótermesztés miatt irtják ki.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az avokádóültetvények kétszer annyi vizet emésztenek fel, mint az érintetlen erdős területek, azért az erdőknek az ültetvények terjedése miatt kevesebb víz jut.

 

Guillermo Haro környezetvédelmi ügyész aláhúzta: Michoacánban állítják elő a világ avokádóexportjának nyolcvan százalékát, de az állam erdői "minden avokádóexportnál nagyobb vagyont jelentenek".

Eddig a hatóságok úgy vélték, hogy 2000 és 2010 között évente 690 hektárral nőtt az avokádótermesztésre használt termőföld területe. Az avokádófák élőhelye a fenyőerdőkével azonos, ezért Michoacán hegyoldalaiban már mintegy 150 ezer hektáron termelnek avokádót, de az elmúlt években nem adtak ki új erdőirtási engedélyeket.  A hatóságok szerint egyelőre nincs mód annak igazolására, hogy mely gyümölcsök származnak legális ültetvényekről, és melyeket szüretelték illegálisan letarolt erdők helyén ültetett fákról-írta az MTI.

Az avokádó ára a fenyőgyilkolás

Az avokádó ára a fenyőgyilkolás

Az USA és Kína avokádó iránti rajongása és a főleg exportra termelt egzotikus gyümölcs egyre növekvő ára miatt tizedelik a fenyőerdőket Mexikó középső részén.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek