Hirdetés

A Trump-kormány egyik tervezett reformja módosítaná a nagyjából 100 éve hatályban lévő törvényt, ami a vándormadarak védelméről szól. Ez eddig előírta, hogy a védett madarakat tilos szándékosan elpusztítani, az ipari létesítmények és infrastruktúra beruházások tervezésekor pedig figyelemmel kell lenni a madarakra, el kell kerülni, hogy az új létesítmények kárt okozzanak a nekik. Na, ezt az utóbbit vennék ki most a törvényből.

Ezzel az amerikai iparnak lényegében nem kell többé figyelemmel lennie a madarakra, nyugodtan építhetnének nagy üvegfalakat, amikbe a madarak aztán fejjel beleütköznek, és nem kellene többé az olajtócsákat sem fedni (ezeket a madarak gyakran összetévesztik a vízzel, belebuknak, és nem tudnak kijönni).

Ezen kívül nem kellene küzdeniük a madarakra veszélyes szennyeződések ellen sem.

A 444.hu szerint most több madár- és állatvédő-szervezet is dolgozik azon, hogy megakadályozzák a módosítást, de Trump elnök egy korábbi beszédében már nyilvánvalóvá tette, hogy nem igazán érdeklik ezek a szempontok. Ekkor azt mondta, bezzeg a madárvédők sosem beszélnek arról, hogy a szélenergia milyen sok madarat megöl a szélturbinák gyors mozgása miatt. Ami azt illeti, a madárvédők rendszeresen beszélnek arról, hány madarat ölnek meg Amerikában évente a szélerőművek: átlagosan 234 ezer példányt.
Ehhez képest az ipar a jelenlegi, szigorúbb szabályozás mellett is 709 millió madarat pusztít el egy évben átlagosan. Évente 6312 millió madár pusztul el miután épületekkel (leginkább üvegfelületekkel) ütközik, és 2,4 milliárd példányt pusztítanak el a házimacskák.

Az Egyesült Államok egyik jelképnek számító fehérfejű rétisasokat egyébként a szintén ipari eredetű ólommérgezés tizedeli.

8 milliárd madár vándorol az USA légterében

8 milliárd madár vándorol az USA légterében

Több mint 140 meteorológiai radarállomás adatai és számítógépes algoritmusok segítségével amerikai ornitológusok megbecsülték, hogy mintegy 8 milliárd madár kel vándorútra az Egyesült Államokba és onnan, valamint kiszámolták azt is, hogy vándorlásuk hány áldozatot szed.

"Minden ősszel átlag négymilliárd madár indult Kanadából az Egyesült Államok területére. Ugyanekkor másik 4,7 milliárd madár hagyja el az Egyesült Államok területét a déli határnál és költözik a trópusokra" – közölte Adriaan Dokter, a Cornell Egyetem ornitológiai laboratóriumának a kutatója.

Tavasszal 3,5 milliárd madár tér vissza délről az Egyesült Államokba és 2,6 milliárd az Egyesült államok északi határain át Kanadába – tette hozzá. Azaz jóval kevesebb madár tér vissza az őszi migráció után.
Ám a kutatók meglepődtek, amikor megállapították, hogy a délről az Egyesült Államokba érkező vándormadarak visszatérési aránya átlag 76 százalék volt a 2013 – 2017 közötti ötéves tanulmányozási időszak alatt, míg az Egyesült Államokban telelő madaraknak csak mintegy 62 százaléka tért vissza Kanadába .Tovább >>>

 

Kapcsolódó anyagok:

Macskák a legnagyobb madárpusztítók

650 millió gyíkot és kígyót ölnek meg évente az ausztrál macskák

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás