Hirdetés

A minap Brazília elnökének megválasztott Jair Bolsonaro kampányban az Amazonas-medencét bárányhimlős gyerekhez hasonlította, amin a himlőfoltok az őslakosok rezervátumai. Ezeket az elnök bányászat céljára szeretné megnyitni, ami az útépítések és infrastrukturális beruházások miatt nemcsak erdőirtást jelentene, hanem azt is, hogy az őslakosokat gyakorlatilag elűznék a földjeikről.

Vasárnap Jair Bolsonaro megnyerte a brazil elnökválasztást, a világsajtó pedig azóta elemzi a politikus korábbi kijelentéseit, és hogy ezek alapján milyen ember is lehet a világ negyedik legnagyobb demokráciájának első embere, aki a korábbi politikai elit totális csődje után juthatott egy kétségbeesett állam élére.
A megszólalásai alapján pedig nem rajzolódik ki róla különösebben rózsás kép, sőt úgy tűnik, ez az ember egy igazi barom.
—   Visszavágyik a katonai diktatúrába.
—   Szerinte a brazil katonai diktatúra legnagyobb hibája, hogy nem ölt meg elég embert, mert még legalább 30 ezer emberrel végezni    kellett volna.
—   Támogatja emberek kínzását.
—   Nemi erőszakkal viccelődik.
—   Homofób, azt mondja a melegeket jól el kellene verni, és inkább látná holtan a gyerekét, mint hogy az meleg legyen.
—   Nem tartja valami sokra a demokráciát.

Ezek kétségtelenül elég rossz dolgok, de valljuk be: Magyarországon nem igazán befolyásolják az életminőséget. Van azonban egy témakör, amiben Bolsonaro politikája nagyban befolyásolja az egész Föld jövőjét: a környezetvédelem. Az új elnöknek sajnos ezen a téren sem sokkal jobbak a politikai javaslatai a melegek elverésénél, és ha minden környezetvédelemmel kapcsolatos kampányígéretét végrehajtja, akkor nagyban növelni fogja a veszélyeket, amikkel a klímaváltozás miatt egyébként is szembe kell néznünk az elkövetkező években, ha nem akarjuk, hogy az emberi civilizáció évtizedeken belül elpusztuljon.

A legfontosabb környezetvédelmi kérdés Brazíliában az Amazonas-medence sorsa. Ez a világ legnagyobb alföldje és legnagyobb összefüggő erdősége is. Az élővilága elképesztően színes, a világ legnagyobb vízhozamú folyója, az Amazonas miatt pedig itt található a bolygó édesvízkészletének majd’ ötöde is.
Bolsonaro többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem fontos neki a " Föld tüdejének" megőrzése.

  Részletek:  Környezeti tragédia lesz a vége, ha az új brazil elnök betartja az ígéreteit


Az új brazil elnököt nem nagyon érdekli az esőerdő

Az új brazil elnököt nem nagyon érdekli az esőerdő

Miután Jair Bolsonaro szélsőjobboldali politikus megnyerte a brazil elnökválasztást, világszerte komolyra fordultak a találgatások arról, hogy milyen következménye lehet változásoknak. Azért lehet egyelőre csak találgatni, mert Bolsonaro kampánya sokkal inkább épült hangzatos mondásokra, mint konkrétumokra, és így van ez többek között a globális szinten fontos brazil környezetvédelemmel is.

Bolsonaro Környezetvédelmi politikájáról csak annyit lehet tudni, hogy az új elnök támogatni akarja a megújuló energiaforrások térnyerését, privatizálná az állami olajtársaság, a Petrobras egy részét, több vízerőművet szeretne, ugyanakkor elég aggasztó módon beszántaná a környezetvédelmi minisztériumot, a hivatalt beolvasztaná a mezőgazdasági tárcába.

  Magyarul a környezetvédelmet alárendelné a mezőgazdság érdekeinek. Ezt akár Orbántól is elleshette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás