A rovat kizárólagos támogatója

Újabb erdélyi ciánszennyezés veszélyére figyelmeztető közleményt adott ki Tőkés László néppárti EP-képviselő: eszerint egy kanadai cég a Hunyad megyei Felsőcsertésen (Certejul de Sus) készül ciántechnológiával aranyat és ezüstöt bányászni, ám nem biztosította a szükséges pénzügyi garanciát.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott tájékoztatás szerint az Eldorado Gold Corporation évente több mint 1600 tonnányi nátrium-cianid alkalmazását előrevetítő, 187 hektár erdő kiirtását feltételező felsőcsertési projektjének környezetvédelmi kockázatiaról Hölvényi György és Tőkés László néppárti EP-képviselők közösen tettek fel írásban kérdést az Európai Bizottságnak.

Az EP-képviselők szerint az elmúlt másfél évtizedben a verespataki bányanyitással kapcsolatban bebizonyosodott, hogy egy ilyen terv környezetvédelmi kockázatokat hordoz, ezért azt akarták megtudni, hogy az érintettek tiszteletben tartják-e a vizek tisztaságára vonatkozó vízügyi irányelvet, és vannak-e pénzügyi garanciák, mivel mindkettőt uniós dokumentumok írják elő.

Karmenu Vella környezetvédelmi biztos a Bizottság nevében adott válaszában elismerte, hogy Románia eddig semmilyen pénzügyi garanciát nem teremtett meg a projekttel kapcsolatban, ennek ellenére az engedélyezést teljesen rendben valónak találta. A tagállamok számára a környezeti felelősségről szóló irányelv írja elő, hogy a gazdasági szereplőket pénzügyi garanciák létrehozására kötelezzék – emlékeztet a közlemény.

Mint ismert az Európai Parlament 2010. május 5-én elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely a ciántechnológiák betiltására kéri az Európai Bizottságot, ám az mind a mai napig nem szerzett érvényt a parlament határozatának. A felsőcsertési bányaberuházást a szakértők "kis-Verespataknak" is nevezik, ugyanis miután a Rosia Montana Gold Corporation verespataki bányászati terve meghiúsult, a szintén kanadai Eldorado Gold a szomszédos településen, Felsőcsertésen kíván ciántehnológián alapuló kitermelést beindítani.
1971 őszén száznál több halálos áldozatot követelt egy itt bekövetkezett gátszakadás, amelynek során az aranybánya zagytározójából kiömlő iszap elárasztotta a települést – közölte az erdélyi EP-képviselő irodája

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás