A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Unió tagállamai a Tanács mai ülésén jóváhagyták, hogy megkezdődjenek a tárgyalások az EU és az Egyesült Államok között egy új szabadkereskedelmi egyezményről. A Magyar Természetvédők Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy politikusaink az autóipari lobbi érdekeit szem előtt tartva feláldozzák bolygónk éghajlatát és mezőgazdaságunkat.

A tárgyalások megkezdéséhez annak ellenére adtak zöld utat, hogy korábban Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa is ígéretet tett arra, hogy nem kezdenek kereskedelmi tárgyalásokba olyan országokkal, amelyek nem írták alá az éghajlatvédelemről szóló Párizsi Megállapodást. A mai szavazáson egyedül Franciaország mondott nemet a szabadkereskedelmi tárgyalásokra, Belgium tartózkodott, a többi tagállam – köztük Magyarország is – jóváhagyta a Bizottságnak szóló tárgyalási felhatalmazást.

Ez a döntés arculcsapást jelent azon fiatalok és felnőttek százezreinek, akik minden héten egyre növekvő számban követelik Európa-szerte a hatékony fellépést éghajlatunk védelme érdekében. Az európai uniós választások közeledtével különösen felháborító, hogy választott politikai képviselőink és kormányaink néhány nagyvállalat rövid távú profitérdekeit helyezik előtérbe ahelyett, hogy végre érdemi lépéseket tennének a katasztrofális mértékűvé váló éghajlatváltozás visszaszorításáért – hangsúlyozta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

A hírek szerint az Egyesült Államok kormánya a mezőgazdaság kérdéskörét is a tárgyalások napirendjén szeretné látni, így akarják kikényszeríteni többek között a génmódosított növények, valamint a hormonkezelt marhahús térnyerését Európában.
Szomorú, hogy politikusaink az autóipari lobbi érdekeit kiszolgálva hajlandóak lennének feláldozni az európai mezőgazdaságot. Az idei télen és tavasszal megtapasztalt aszály károkon keresztül mi is tanúi lehetünk annak, hogy nem szabad félvállról vennünk az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásait – tette hozzá Fidrich Róbert, (képünkön) a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az EU és Egyesült Államok között tervezett korábbi, Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) nevű szabadkereskedelmi egyezmény ellen Európa-szerte milliók tiltakoztak és követelték a tárgyalások leállítását. Nem hagyhatjuk, hogy a korábban már kudarcot vallott és sokat kritizált megállapodást részletekben most mégis ránk erőltessék – összegezte Éger Ákos.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás