A rovat kizárólagos támogatója

A Vale SA bányavállalat zagytározójának januári, kétszáz halálos áldozattal járó összeomlása után újra hasonló katasztrófa fenyeget Brazíliában. Egy független szakértői vizsgálat szerint a Gongo Soco bányában is kritikus a zagytározó egyik falának stabilitása.

Flavio Godinho, a katasztrófavédelem szóvivője szerint a környéken már meg is kezdték az emberek kitelepítését. A szakértők hármas szintűként értékelték a gátszakadás kockázatát, ez a besorolás azt jelenti, hogy fennáll ennek a veszélye.

Brazíliában január 25-én szakadt át egy vasércbánya zagytározójának fala. A katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmaz, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént.

Az iszaplavina maga alá temette Brumadinho egy részét, és több környező települést, illetve beszennyezte a Paraopeba folyó vizét is. A legutóbbi adatok szerint eddig 203 ember holttestét találták meg, 105 embert pedig továbbra is eltűntként tartanak számon.(MTI)

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás