Hirdetés

Többszörösen is felelőtlenül jártak el a Mal Zrt. vezetői és munkatársai, ez vezetett a tíz ember halálát okozó katasztrófához – áll a vádiratban, amelyet ma reggel kezdett ismertetni az ügyész a Veszprémi Törvényszéken. Az ügyész mind a 15 vádlottra végrehajtandó szabadságvesztést kér.

A tározóban a vád szerint túl sok víz volt, amit egy ideje már nem semlegesítettek, ráadásul nem törődtek a szivárgás elvezetésével, és nem volt megfelelő katasztrófavédelmi terv sem.

Már egy órával a gátszakadás előtt katasztrófahelyzetet jelentő adatokat mutattak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) ajkai timföldgyárának műszerei, de nem volt villogó vagy csipogó jelzés, így senki nem figyelt fel erre, ezért nem is figyelmeztethették előre a környék lakóit – derült ki a vörösiszap-katasztrófa felelősi elleni büntetőeljárás hétfői, első tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken, ahol délelőtt a vádiratot ismertette az ügyész. A tárgyaláson egyetlen vádlott sem járult hozzá a képfelvétel készítéséhez, ám a sértettek igen. A tárgyalást bonyolítja, hogy a kilencedrendű vádlott, Martin R., a Mal korábbi üzemeltetési igazgatója német anyanyelvű, így számára folyamatos tolmácsolást kell biztosítani. Bár a férfi védője kérte, hogy különítsék el az ő ügyét a többiektől, de a bíróság ehhez nem járult hozzá.
Részletek a hvg.hu-n >>>

Kapcsolódó cikkek:
Perháló fonja körbe a Malt
Kezdődik a vörösiszapper

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás