A rovat kizárólagos támogatója

Akár jövő nyártól, de legkésőbb 2020 elejétől ingyenes lehet a vonat-, a villamos- és a buszközlekedés Luxemburgban, miután a Demokrata Párt színeiben győztes Xavier Bettel tegnap ismét miniszterelnöki esküt tett, és másodjára is kormányt alakíthat a baloldallal és a zöldekkel közösen.

Bettel kormánya több fronton is forradalmi változásokra készül, így legalizálná a marihuánát, és új szabadnapokat vezetne be. A döntés mögött az áll, hogy a főváros Luxembourg a világ egyik legforgalmasabb városa, különös tekintettel a helyi lakosság számára – 110 ezer lakja, de napi összesen 400 ezer ember dolgozik a városban. Egy felmérés szerint az autóvezetők átlag 33 órát töltöttek dugóban 2016-ban.  

Az országot mintegy 600 ezer ember lakja, de további 200 ezer ember érkezik a határon túlról Luxemburgba, francia, belga és német földről, nap mint nap.

A kormány több lépést tett már az ingyenes tömegközlekedés felé: nyáron már a 20 év alattiaknak is ingyen nyújtják a szolgáltatást, a diákokat ingyen járatok szállítják iskolától hazáig, és a helyiek jegyárait is csökkentették – egy 2 órán keresztül érvényes jegy ára már alig 2 euró, 2020-tól viszont a tervek szerint ennyi sem lesz már. Bettel sokat kampányolt az ötletével, és annak nagy is támogatottsága, ellentétben például a marihuána legalizálásával – írta a Guardian-ra hivatkozva a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek