A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

AZ amerikai szenátus tegnap délután megszavazta Donald Trump elnök jelöltjét, Andrew Wheeler lobbistát a környezetvédelmi hivatal (EPA) élére. A szenátus 52:47 arányban támogatta a jelöltet, aki a Barack Obama kormányzata idején hozott környezetvédelmi intézkedések leállításán dolgozik.

Andrew Wheeler az előző vezető, Scott Pruitt tavaly júliusi távozása óta ügyvezető igazgatója a környezetvédelmi hivatalnak. Karrierjét is az EPA-ban kezdte még az 1990-es évek elején, aztán a kongresszusban dolgozott, majd energetikai lobbista volt. A Trump-kormányzat idején került vissza a környezetvédelmi hivatalhoz.

A republikánusok dicsérik a szabályzók lazítását célzó politikáját, a demokrata párti politikusok elsősorban azért bírálják őt, mert habozott intézkedéseket hozni a globális klímaváltozás hatásainak enyhítése érdekében.

Januári szenátusi meghallgatása során Wheeler hangsúlyozta, hogy tucatnyi korábbi környezetvédelmi intézkedés megsemmisítését kezdeményezte, és kinevezése esetén ezt a politikát kívánja folytatni. "Deregulációs politikájával a Trump-kormány bebizonyította, hogy a szövetségi szabályzók nem szükségszerűen segítik elő a környezetvédelem ügyét" – fogalmazott a meghallgatáson Wheeler. 

Az EPA megtépése – Trump antizöldítése

Az EPA megtépése – Trump antizöldítése

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) súlyos leépítés elé néz, csupán a szervezet váza marad meg, ami azt jelenti, hogy igen sok területi szerződések keretében elvégzett feladat a jövőben elmarad, és nem lesz, aki a tiszta levegő, víz és talaj érdekében lépjen.

Trump gyorsan eltörölte Obama környezetvédelmi intézkedéseit – újabb környezetvédelem-ellenes lépése nem túlságosan meglepő. Valójában nem érdeklik a tények. A környezetvédelmet érintő intézkedései szerintem már eddig is minden biztosítékot kicsaptak. Nem tud már itt meglepni senkit sem. Mélyen magából olvasva azt nyilatkozta, hogy „született érzékem van a tudományhoz” és arc sem rezdült, a mennyezet sem szakadt le. Játszi öngúnynak olvasnám a gondolatot, ha feltételeznék a szerzőjéről ekkora ‘intelligenciát’. De: nem. Egocentrikus pozőr a Föld egyik kiemelt gazdaságát vezető ember. Részletek a 2019. január 11-i írásunkban.


 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás