A rovat kizárólagos támogatója

Egy 12,5 ezer lakosú város hulladéktermelésének megfelelő, 6 ezer tonnás csökkentést valósított meg a Ford azzal, hogy mind a 12 európai gyártó létesítményében elérte, hogy az üzemek hulladékkibocsátása nullára csökkenjen.

Az átalakításnak köszönhetően elmondható, hogy a Ford így már egyáltalán nem terheli hulladékkal a környezetet, miközben 1,2 millió autót készít évente Európában. A tájékoztatás szerint a hulladékkibocsátás nullára csökkentésében számos innovatív megoldás játszik szerepet: a brit Dagenham üzemben például brikettálják a forgácsoló gépek hűtővizének iszapját, így a gyártási folyamat során újrahasznosítható a benne lerakódott olaj. A spanyolországi Valencia üzemben a reciklálásra már nem alkalmas hulladékot alternatív energiaforrásként hasznosítják. A zéró hulladékkibocsátású Ford gyárak sorában a spanyolországi Valencia és a romániai Craiova üzem a két legújabb létesítmény.

 
A nulla hulladék nem technológiai megoldás vagy eszköz, amit megvásárolhatunk, hogy majd gondoskodjon a szemetünk eltakarításáról. A nulla hulladék szemléletmód, amelyben elsődleges a keletkező hulladék mértékének csökkentése és a hulladékban rejlő nyersanyag felismerése. Nem előre gyártott, kész recept, hanem a megoldáskeresés új módja, amely először is egyértelmű jövőképet határoz meg.
 

A Ford 2015-ben vezette be a gyártási rendszer részeként az új energiamenedzsment operációs rendszert, amelynek segítségével az energiagazdálkodásért felelős csapat felmérheti a gyárak energiaszükségletét, és távolról szabályozhatja az energia- és fűtési rendszereket. Ez is fontos szerepet játszik abban az energiastratégiában, amelynek eredményeképpen a Ford a 2011-es szinthez képest mára 25 százalékkal –  évente 800 gigawattórával – csökkentette áramfelhasználását. 2013 és 2015 között a Ford a vízfelhasználását is jelentősen mérsékelte – egy autó gyártásához a korábbi 4,04 helyett már csupán 3,81 köbméter víz szükséges –, akárcsak a szén-dioxid-kibocsátását, amely egy legyártott autóra vetítve 0,78-ról 0,72 tonnára csökkent.

A Ford Motor Co. globális autóipari és mobilitási vállalat, központja a Michigan állambeli Dearborn. Világszerte 201 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 67 gyártóüzemet működtet. A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53 ezer alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig 68 ezer embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Co. mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították –, az európai gyártás 1911-ben indult meg.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek