Hirdetés

Még hivatalosan meg sem nyílt, de az energia megtakarításban máris követőkre talált a veszprémi ZöldLak. Persze véletlen is lehet, ami a keddi sajtóbejáráson fogadott, hogy a kívülről még nem vakolt, csak szigetelőanyaggal beborított épület közvetlen közelében másik két házon is ugyanolyan nikecell borítást láttunk. Egy ilyen szigetelés jelentős energia megtakarítást jelent, a fűtésszámlát is több tizedével csökkenti.

A belvárostól néhány percre, a veszprémi plaza szomszédságában, a Diófa utca 3. alatt található épület zöld közlekedéssel jól megközelíthető. Az akadálymentesített ház kívülről még csinosításra szorul, belül azonban majdnem készen van, olyannyira, hogy két hét múlva már fogadja az első látogatókat a környezetbarát lakossági bemutatóközpont, amit a Kör Alapítvány a tavaly megvásárolt romos épületből kialakított.

A földszinten egy 18 fő kényelmes leültetésére alkalmas közösségi teremben fogadják az érdeklődőket, ahol majd a jövőben a csoportos foglalkozások zajlanak, mellette konyha, fürdőszoba, mint egy lakásban. Az Alapítvány irodája is itt található, a felső szintre pedig az ügyvédjük irodája költözött, aki a környezeti jogi kérdésekben ad majd tanácsot az érdeklődőknek.
Mátyás Mónika, az Alapítvány elnöke elmondta, a felújítás során igyekeztek környezetbarát megoldásokat alkalmazni, de a volt, amiben kompromisszumot kellett kötni. Az iroda működtetéséhez szükséges áramot a tetőn elhelyezett 12 napelem szolgáltatja, a fölösleget pedig, ha lesz ilyen, visszatáplálják a hálózatba. Ez azt is jelenti, hogy az érdeklődőknek nem csak elméletben tudnak tájékoztatást nyújtani a napelemek hasznáról, hanem infrakamerán keresztül meg is nézhető a működésük, és még az áramszolgáltatóval való szerződéskötésben is segítenek.

Éled a Zöldlak Éled a Zöldlak

A fűtés gázzal történik, mert a hely adottságai nem engedték, hogy geotermikus rendszerben gondolkodjanak, a vízhasználatnál azonban öko megoldásként a WC öblítés a gyűjtött esővízzel történik, és a kertet is ezzel öntözik, ha majd készen lesz. A fürdőszoba másik környezetbarát megoldása az, hogy zuhanytálca helyett köveket használtak, a mosdókagyló és a kézmosó felületén pedig szennyeződéstaszító bevonat van, ami azt jelenti, hogy nem kell kemény súrolókkal nekiesni a takarításnál, mert maga a felület is taszítja a piszkot. Szintén környezetbarát technológiát alkalmaztak a tetőszigetelésnél, amelynek a lényege egy új, formaldehid mentes anyag, a festékeknél és ragasztóknál is a zöld technológiával készülteket választották. A hőszigetelt ablakok két- és háromcellásak, hogy be tudják rajtuk mutatni a különbséget a látogatóknak.

Többfunkciós világítási rendszert építettek be, a ledek és halogének sok helyi fényforrást biztosítanak, amit ott és akkor lehet be- és kikapcsolni, ahogy szükséges. A jelenleg még bútorozatlan konyha kávézóként funkcionál majd, raklap bútorokkal berendezve, amiből mutatóba már láttunk néhányat, és ki is próbáltuk, hogy tényleg kényelmes az ülés rajta.

Éled a Zöldlak Éled a Zöldlak

A sajtóbejárás résztvevőit helyi termékekből készített reggelivel vendégelték meg, a vázsonyi kiflik, a csajági és noszlopi sajtok, a csicsóka, a répa mind a környékről származtak, a bodzalekvár is saját főzésű volt, a teák pedig a pannonhalmi bencések által összeállított keverékekből készültek. A ZöldLak sokrétű programjai közül az egyik, hogy közösséget teremtsen a helyi élelmiszerek beszerzésére, így a sajtóreggeli egyfajta referenciaként is szolgált, és a tudósító bátran ajánlja mindenkinek e helyi termékeket.

A folyamatosan bővülő program listán máris sok minden található, pl. vegyszermentes háztartás tanfolyam, házikozmetikum készítő tanfolyam, hulladékos tanfolyam, környezetvédelemmel kapcsolatos filmek vetítése középiskolások, egyetemisták számára.
Az Alapítvány az építkezés-felújítás során szerzett ismereteit megosztja másokkal és a megismert cégekkel, szakemberekkel közös programokat tervez, ahol kapcsolatot teremthetnek a jövendő lakásfelújítói, építtetői a vállalkozásokkal, ötleteket meríthetnek a ZöldLakban megvalósult megoldásokból.

Kapcsolódó anyagok:

Lakatlan most a Zöld-lak

ZöldLak lesz a romlakból Veszprémben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás