Hirdetés

Már 13 natúrpark működik hazánk területén. 14 somogyi település összefogásának köszönhetően létrejött ugyanis a Zselici Ezüsthárs Natúrpark.

Az ünnepélyes címátadó ünnepséget március 29-én tartották Kaposmérőn, ahol Balczó Bertalan természetvédelemért felelős  helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a hazai települések 8,8%-ára,  az ország területének pedig 8%-ára terjed ki a natúrparki hálózat.

Az  Agrárminisztérium elkötelezett a rendszer megerősítésében. A helyettes  államtitkár szerint ezért is nagy öröm, mert Kaposmérő polgármestere és a  többi településvezető is felismerte, hogy a térségi összefogás, az  együttműködés jelentősen hozzájárulhat egy fenntartható környezeti,  társadalmi és gazdasági struktúra létrejöttéhez.

Balczó Bertalan bízik benne, hogy a natúrpark működése hozzájárul  majd ahhoz, hogy a térségben élők minél inkább kötődjenek a körülöttük  lévő tájhoz és közösen sikerül majd megvalósítaniuk a fejlesztési  koncepcióban foglalt célokat. A natúrparkok tevékenységüket  egy négypilléres modell szerint végzik, melyek: a természeti és  kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés, szemléletformálás,  tájidentitás erősítése; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a  fenntartható ökoturizmus és rekreáció.

A névhasználat elnyerésének üzenete a táji, természeti  és kulturális értékek megőrzése és fenntartható hasznosítása. Ezek a  célok nem egyedül a natúrparki munkaszervezet által valósulnak meg,  hiszen a hálózat fenntartása a térségi szereplők széles körének szoros  együttműködésére épül – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A hazai natúrparkok tervszerű fejlesztése érdekében 2013 óta működik  együtt az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága, a  Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Natúrpark Szövetség,  valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat-írta az Agrárminisztérium.

Natúrpark lett a Szigetköz

Natúrpark lett a Szigetköz

Egy éve a földművelésügyi miniszter elfogadta a szlovák-magyar határon átnyúló „Szigetköz-Zitny ostrov Natúrpark/Nemzeti park” szigetközi területekre vonatkozó megalapozó szakmai háttértanulmányt és aláírta a Szigetköz Natúrpark címbirtokosság oklevelét.

„A Szigetköz az ezer sziget országa, ebben a natúrpark a természet, a táj és az abban élő ember harmóniája, összhang a tájban.” – hangsúlyozta dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke a 2018 március 27-i eseményen. Az elnök emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 26 évben felhalmozott, most hasznosuló tudáskincs, előkészület és megbeszélések sorozata előzte meg azt a koncepciót, ami alapján Szigetköz most elnyerte a natúrpark címet.


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás