Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Miért üres sok madáretető?

2017. január 20. 9:26

Miért üres sok madáretető? Az elmúlt hetekben sokszor futott be ez a kérdés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez az ország egész területéről. Azokon a helyeken is, ahol évek, évtizedek óta folyik téli etetés, gyakran a szokott madárlétszám töredékét tapasztalják a madárbarátok, az újonnan létesült etetők pedig sokszor konganak az ürességtől. A szakemberek válasza igen meglepő!

Életciklus és környezetterhelés

2017. január 20. 8:48

Életciklus és környezetterhelés A levegőszennyezés nagy részét az utakon közlekedő gépkocsik okozzák. Ez azonban csupán a környezetterhelés egyik része. A környezetterhelés másik része olyankor keletkezik, amikor a járművel még el sem kezdtünk közlekedni, és akkor, amikor az autónk végleg tönkremegy, és befejezi a pályafutását. Hasonló mondható el számos más műszaki berendezésről, ha elvégezzük az életciklus elemzést.


Íme az első Trumpról elnevezett állat

2017. január 19. 19:35

Íme az első Trumpról elnevezett állat Egy különleges "hajviseletű", apró molylepke lett az első élőlény, amely Donald Trump megválasztott amerikai elnökről kapta a nevét. A Neopalpa donaldtrumpi nevű állatot Vazrick Nazari kanadai kutató fedezte fel Kaliforniában.

Ismét meghibásodás a Paksi Atomerőműben

2017. január 19. 19:16

Ismét meghibásodás a Paksi Atomerőműben Valamilyen, közelebbről meg nem nevezett meghibásodás történt tegnap a Paksi Atomerőmű egyes blokkjában, ezért csökkentett teljesítménnyel tudják csak működtetni az egységet.


Zebrák között és metsző fagyban- így kóborolnak fehér gólyáink

2017. január 19. 10:17

Zebrák között és metsző fagyban- így kóborolnak fehér gólyáink 2016/2017-es telelési időszak már eddig is sok érdekes adattal szolgált jeladós fehér gólyáink életéről. Miközben néhány kockázatot vállaló madár velünk együtt, itthon fagyoskodik a régen látott hidegben, többségük a szokott módon Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban telel.

2017 a szigetelés éve a társasházaknál

2017. január 19. 9:12

2017 a szigetelés éve a társasházaknál 2018. január 1-jével lépnek hatályba a kemény jogszabályi szigorítások. Már csak egy évük van az energetikai felújítások elvégzésére a társasházaknak a szigorított követelményrendszer bevezetése előtt.


Nagy pörgés lesz idén Pakson

2017. január 18. 23:45

Nagy pörgés lesz idén Pakson Az atomtörvény módosítása után is megmarad az Országos Atomenergia Hivatal, a kormány nem írhatja felül szakmai döntéseket az új paksi blokkok létesítésekor. Paks 2 idén megkaphatja a telephely-engedélyét, ennek birtokában kezdődhet a két új atomerőművi blokk építése.

Újabb klímaváltozási rekord

2017. január 18. 23:28

Újabb klímaváltozási rekord A legmelegebb év volt 2016 az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta. Immár három egymást követő évben mértek globális átlaghőmérsékleti rekordot.


Végveszélyben a főemlősök

2017. január 18. 23:14

Végveszélyben a főemlősök A következő 25-50 évben a főemlősök egy része örökre eltűnik, ha a világ nem tesz semmit a védelmük érdekében – figyelmeztet a veszélyre egy szakértői csoport.

Bezárják az antarktiszi brit kutatóállomást

2017. január 18. 22:29

Bezárják az antarktiszi brit kutatóállomást A márciustól novemberig tartó antarktiszi tél idejére bezárják a brit antarktiszi kutatóprogram Halley VI kutatóállomását, mert a személyzet biztonságát fenyegetik a jégen keletkezett repedések, így az állomásnak otthont adó Brunt-selfjég, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló terület leszakadhat.


További híreink

A fagy jótékony hatása

2017. január 18. 21:52

A hideg és a téli fagyok nemcsak kárt okozhatnak a mezőgazdaságban, jótékony hatásuk is lehet, például elpusztítják az elszaporodott kártevőket.

Rekordévet zárt a Budakeszi Vadaspark

2017. január 18. 20:07

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016 címet elnyert Budakeszi Vadasparkba több mint 164.000-en látogattak el tavaly. Főleg a budapesti agglomerációban lakók döntöttek úgy, hogy a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat természetes élőhelyükön ismerik meg.


Látogatás a bajor Duna-ártéren

2017. január 18. 18:34

Az EU által támogatott LIFEinFOREST pályázat keretében 34 szakemberrel közösen egyhetes tanulmányúton vettünk részt Bajorországban. Az első terepi napon Neuburg an der Donau község határában egy helyreállított ártéren vezettek körbe minket. Számomra a „hódhelyzet” itteni kezelése volt a legérdekesebb tanulság.

BeHÓDolt a Zala

2017. január 18. 7:48

Új fajt hozott 2017 a Kis-Balatonra: megérkezett a folyók és csatornák újraszabályozója, a hód (Castor fiber).


A külföldi városokban is parkokba építenek múzeumokat, vagy csak Budapesten?

2017. január 17. 20:02

Míg a fejlett nyugat újrahasznosításban, rehabilitációban, az ökológiai lábnyom csökkentésében gondolkodik, addig a fejlődő országok (az elmaradott kelet és dél) úgy pusztítja természeti környezetét, mintha nem lenne holnap. De a képlet korántsem ennyire egyszerű.

Beugró kérdés politikus államvizsgán: globális érzékenység

2017. január 17. 19:34

"Ne becsüljük alá Trumpot" mozgalom indult, és érdemes ehhez csatlakozni! Legalábbis ami a valószínűsíthető károkozását jelenti, biztos nem szabad őt lebecsülnünk. A Trump-jelenség válasz arra, hogy hogy állunk a politikai ökológia terén.


A nagy hideg kimutatja a lakásállomány tragikus állapotát

2017. január 17. 19:18

A mostani extrém hidegben megugrott a lakások energiafogyasztása, de a magyar lakások csak ötöde korszerű hőszigetelésű. A lakások több mint fele átlagos vagy annál is rosszabb minősítésű, a legrosszabb kategóriába tartozó lakások aránya pedig 6 %-os volt tavaly.

Több tucat flamingó fagyott meg Montenegróban

2017. január 17. 18:45

Több tucat flamingó pusztult el a hideg miatt Montenegróban, a madarak belefagytak az Ulcinj melletti sópárló vizébe. A montenegrói madárvédelmi központ tájékoztatása szerint a flamingók sorsára jutott több tucat vadkacsa és más vízi madár is.


Rekordon az európai áramár

2017. január 17. 9:05

Évtizedes rekordokat döntöttek meg az elmúlt napokban az európai piaci villamosenergia-árak, miközben a rendkívül hideg időjárás miatt csúcsra járatott atomerőművekből több nem működik és az energiaszektor sztrájkokkal küzd – írja a Bloomberg hírügynökség.

8 multimilliárdos kezében a fél világ vagyona

2017. január 17. 8:11

Érdekes és figyelemfelhívó tanulmányt közölt az Oxfam a Davosban tartott World Economic Forumon: a világ nyolc leggazdagabb emberének akkora vagyona van, mint az össznépesség felének, az alapítvány szerint a jövedelmi különbségek sosem látott szintekre nőttek. Ezért is felejthető a fenntarthatóság.


Giga büntetést kaphatunk a 4-es metró miatt

2017. január 17. 7:48

Mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró beruházása során jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), az Európai Bizottság pedig 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot – közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Hasonlóan Demszky Gáborhoz, Jávor Benedekék is az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát követelik.

Budai várnegyed: historizáló populizmus 200 vagy 1000 milliárdért?

2017. január 17. 6:58

Zavaros koncepció, átláthatatlan tervezési folyamat és szinte felső korlát nélküli költségek – a látványos beruházások felszíne mögött ezek a meghatározó jellemzői a budai Várban zajló fejlesztéseknek. Lehet, hogy nem a miniszterelnök és néhány állami hivatal felköltözése az egyetlen szervezőerő, de a zűrzavarban egyelőre ez tűnik a meghatározónak. Az átlátszó összeszedte, amit pillanatnyilag tudni lehet az orbáni gigalomániáról - a Várban zajló projektekről.


Merre tovább e-autózás?

2017. január 16. 7:33

A világ meghatározó nagyvárosai összefogtak, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátás mértékét és negatív hatásait. London és Párizs a dízel- és benzin üzemanyagok betiltását tervezi 10 éven belül, míg Norvégia a belsőégésű motorok korlátozását fontolgatja. A fogyasztók azonban még várnak: megfizethető árakat, könnyű és gyors töltési lehetőségeket szeretnének.

Megújult a napkori égkémlelő

2017. január 15. 20:02

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron átadták az Országos Meteorológiai Szolgálat felújított időjárási radarállomását, melynek az időjárás-előrejelzésben, a viharjelzésben, a katonai és polgári repülésben, az árvíz, illetve jégeső elleni védekezésben van fontos szerepe.


Légszennyezés kezelés kínai módra

2017. január 15. 16:52

Kínában az elmúlt időszakban egyre nagyon gondot okoz a légszennyezés, több nagyvárosban messze túllépte az egészségügyi határértéket az imisszió. Kína most egy légszennyezést mérő alkalmazást cenzúrázott.

70.000 madarat vadásztak le fölöslegesen

2017. január 15. 15:51

Mintegy hetvenezer madarat lőttek le a New York-i repülőterek környékén 2009 óta, amikor az egyik járatnak a Hudson folyón kellett kényszerleszállást végrehajtania, mert a repülőgép hajtóművébe madár került. Mostanra kiderült, hogy a hajtóvadászatnak semmi haszna nem volt.


Mi fán terem a politikai ökológia?

2017. január 15. 15:20

Mit értünk ökológiai rendszerváltozás alatt? Miért nem képes hatásosan kezelni a jelenlegi képviseleti demokrácia az ökológiai válságjelenségeket? Milyen feltételei és előnyei vannak egy alternatív, deliberatív demokrácián alapuló politikai rendszernek? Lányi András filozófus, egyetemi oktató a Humánökológia Szakkollégium előadás-sorozatában arra keresi a választ, hogy min kell változtatni, melyek azok a gyakorlati lépések, amelyeket mindenképp meg kell tenni, ha szeretnénk elmozdulni egy ökologikusabb berendezkedés felé.

Érdekességek a Kiskunsági Nemzeti Park életéből

2017. január 15. 11:48

Mozgalmas éve volt a Kiskunsági NP Igazgatóságnak 2016-ban is. Jelentős lépéseket tett az utolsó néhány száz délvidéki földikutya megmentéséért, valamint hogy új életre keltse és madárparadicsommá változtassa a tiszaalpári Nagy-tavat. Az országban egyedülálló módon a Böddi-szék szikeseit egy virtuális térkép segítségével már a számítógép képernyője előtt ülve vagy okostelefonunkat böngészve is bejárhatjuk, de az ország Ifjú Kócsagőre is itt készült fel.


Orrszarvú szaporulat Bázelben

2017. január 15. 10:58

Egészséges, 68 kilós kölyöknek adott életet Quetta, a bázeli állatkert indiai orrszarvúja.

A budapesti olimpia is adósságba döntené az országot

2017. január 15. 10:00

A jövő héttől Budapest legforgalmasabb csomópontjain gyűjtik az aláírásokat a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáért. Négy csapda, amin nem ártana elgondolkodnia mindenkinek: a biankó csekk, irreális becslések, a Fidesszel még ennél is drágább lehet, cirkusz a népnek és kenyér a csókosoknak.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés