Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Zöld győzelem: nem lesz építkezés a Pirin Nemzeti Parkban

2019. január 18. 21:46

Zöld győzelem: nem lesz építkezés a Pirin Nemzeti Parkban Bulgária legfelsőbb bírósága megfellebbezhetetlen határozatban vonta vissza azokat a változtatásokat, amelyeket kormány 2017-ben vezetett be a Pirin Nemzeti Park kezelési tervébe. Óriási siker! A WWF és más természetvédelmi szervezetek az utolsó bírósági tárgyalást is megnyerték.

Eltűnik a kávé génbankja

2019. január 18. 21:15

Eltűnik a kávé génbankja A 2017-es adatok szerint a termelő országoknak 13,8 milliárd dolláros exportbevételt hozó arabica kávé (Coffea arabica) őshazája Etiópia és Dél-Szudán területén található. A több száz éve folyamatosan nemesített kávéfajta vad formái még a legoptimistább becslések szerint is a kihalás szélére sodródhatnak a következő évtizedekben.


Évi 9 millió halál a szállópor miatt

2019. január 18. 20:31

Évi 9 millió halál a szállópor miatt Az eddig feltételezettnél több, világszerte kilencmillió idő előtti halálesetet okoz a levegőben lévő szállópor egy új kutatás szerint.

Bolygódiétával a túlélésért

2019. január 18. 17:08

Bolygódiétával a túlélésért Radikálisan kevesebb vörös hús és finomított cukor, helyette több bab, lencse, zöldség és gyümölcs a fejlett országokban. Napi 2500 kalória elég. Ha nem váltunk étrendet, tönkretesszük a bolygót.


Íme Budapest 150 legjobban hiányzó kerékpártárolója

2019. január 18. 11:35

Íme Budapest 150 legjobban hiányzó kerékpártárolója Nem csak kerékpársávokkal és utakkal lehet segíteni a bringás közlekedést, hiszen valahova parkolni is kell, ha megérkeztünk. Ha a tömegközlekedési csomópontokban, közintézményeknél, boltoknál, népszerű közösségi terek, szórakozóhelyek és más úticélok közelében biztonságos és jól használható kerékpártárolók lennének, akkor sokkal többen közlekednének biciklivel.

A kutya már több mint 11 ezer éve segíthetett vadászni az embernek

2019. január 18. 9:51

A kutya már több mint 11 ezer éve segíthetett vadászni az embernek Mintegy 11,5 ezer évvel ezelőtt kezdett el a kutya az ember mellett élni a mai Jordánia északkeleti részén, a kutyákat feltehetően vadászatra is használták - idézte az Eurekalert.com dán és brit tudósok friss kutatását.


Egy körbebetonozott, feszített víztükrű medencét akarunk vagy a Balatont?

2019. január 17. 19:38

Egy körbebetonozott, feszített víztükrű medencét akarunk vagy a Balatont? Milyen hatással van a Balatonra például a rohamosan növekvő vitorláskikötők száma. Többek között erről mesél Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa, az F6 Fenntarthatóságért Egyesület szakértője, aki szerint településekhez kötött 10-30 fős, tájba illő vitorlás és horgászcsónak kikötők kellenének, de azt is elmondja, mit tehetünk a Balaton védelméért.

Aranysakál invázió Európában

2019. január 17. 18:42

Aranysakál invázió Európában "Az aranysakál terítékének növekedése változatlanul exponenciális ütemű" - írja a 2017-18-as vadászati év vadgazdálkodási adatait összesítő kiadványában az Országos Vadgazdálkodási Adattár.


Díjazták a legérdekesebb hazai innovációkat

2019. január 17. 16:05

Díjazták a legérdekesebb hazai innovációkat Látványos gálaműsor keretében díjazták a legérdekesebb 10 magyar innovációt, melyek közül több környezetvédelmi témájú. A jótékonysági rendezvény bevételeiből a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice ház munkáját és bővítését támogatják.

Biztonságosak a 100%-os citromlevek

2019. január 17. 9:29

Biztonságosak a 100%-os citromlevek 13 citromlé komplex vizsgálatát/ellenőrzését végezte el a Nébih Szupermenta programjában. Laborban ellenőrizték pl. a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, és pH értékét. A citromlevek élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.


További híreink

Zöld győzelem Felsőcsertésen

2019. január 17. 0:31

Győzőtt a Mining Watch környezetvédő civil szervezet a Hunyad megyei Felsőcsertés melletti ciántechnológiás aranykitermelővel szemben.

Túzok rekord Dévaványa térségében

2019. január 16. 23:30

Az elmúlt héten lezajlott a téli túzokszámlálás, melynek során a Körös-Maros Nemzeti Park területén összesen 616 túzokot regisztráltak a szakemberek. Ez a hazai állomány több mint 40 százaléka.


Ámon Ada: Kell Paks 2 helyett egy b-terv

2019. január 16. 22:55

Elszomorító, amiként az Orbán-kabinet meg akarja úszni az uniós klímacélok teljesítését, miközben túlzott fogyasztási előrejelzésekre hivatkozva, a német intézkedéseket félreértve, b-terv nélkül új atomerőművet tervez - véli az E3G nevű berlini szakintézetnél dolgozó Ámon Ada környezetvédő.

Az MTA nem szeretné a kiváló kutatók kutatási ösztöndíjából fizetni a villanyszámlát

2019. január 16. 20:41

Nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. január 15-i közleményében megjelent állítás, mely szerint a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa ugyanis teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt.


Paksi saga: lapátra tették Aszódit - Orbán elégedetlen?

2019. január 15. 19:39

Menesztették Aszódi Attilát, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárát.

Orosz hulladékreform magántőkével

2019. január 15. 19:05

Országos környezetvédelmi üzemeltető (hulladékfeldolgozó vállalat) megalapításáról írt alá tegnap rendeletet Vlagyimir Putyin elnök. Miközben az Orbán-kormány államosított hulladékgazdálkodása csődközelbe került, az egységes hulladékfeldolgozáshoz az orosz kormány magánbefektetőket is vár.


Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság is

2019. január 15. 12:43

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével először 2015-ben kezdtek el foglalkozni a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését – fogalmazott a döntés kapcsán Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Biobenzin cellulózból – hogy ne az autó vegye ki a falatot a szánkból

2019. január 15. 10:55

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével olyan újszerű bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, amely az ehető alapanyagok (kukorica, növényi olajok) helyett cellulózból indul ki és teljesen beépíthető a jelenlegi olajfinomítói folyamatokba.


Nem sikerült határidőre benyújtani a magyar energia- és klímatervet

2019. január 15. 10:20

Hét EU-tagállam, köztük Magyarország is elmulasztotta benyújtani a Nemzeti energia- és klímaterv (NEKT) első változatát az Európai Bizottságnak.

Mi lesz a több tonna hamis legóval?

2019. január 15. 9:17

4 napja Ferihegyen a pénzügyőrök mintegy 4 tonna hamisított Lego formatervezésű játékot foglaltak le. Az 1,3 millió építő elemet Kínában adták fel egy ukrajnai lakcímű személynek. Vajon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefoglalt szállítmányt megkaphatják a rászoruló gyerekek? NEM - derítette ki a G7.


Rossz brazil az Amazonasért aggódó Gisele Bündchen

2019. január 14. 22:03

Rossz brazilnak nevezte Gisele Bündchent Jair Bolsonaro új miniszterelnök kormányának agrárminisztere, Tereza Cristina Dias, aki szerint a világhírű egykori brazil szupermodell környezetvédelmi aktivizmusa, és kormányt illető kritikája ártalmas Brazília imázsára nézve. Átvették az unortodox hungarikumot.

Paks2 öt éve: a bukás históriája

2019. január 14. 21:18

Ma öt éve, 2014 januárjában állapodott meg Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal a paksi bővítés orosz megvalósításáról. A váratlan fordulat (még néhány hónappal korábban is nemzetközi tenderről beszélt a kormányzat) óta eltelt öt év elég hosszú idő, hogy visszatekintsünk kicsit: mit is ígért Orbán Viktor az országnak Paks2-ről, amikor a meghökkent közvéleményt kellett győzködnie arról, hogy még jobban függővé tenni Oroszországtól a magyar energiapiacot jó ötlet.


A levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével

2019. január 14. 19:42

Magyarországon a magas téli szállópor-koncentráció egyik fő oka az, hogy a családi ház állomány 70%-a, azaz mintegy 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, miközben a háztartások több mint harmada fosszilis energia felhasználásával fűt. Nem csak energiahatékonysági, de szociális és egészségügyi kérdés is a szigetelés.

Te is segíthetsz az erdei fülesbaglyok felmérésében

2019. január 14. 14:32

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az MME január 18-21 között az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít.


Robbanás küszöbén az óceánenergia

2019. január 14. 12:16

Hamarosan indulhat világ legerősebb árapályerőművének sorozatgyártása. A tengerek vízmozgásából megújuló energiát termelő technológia a globális energiaellátásban is számottevő tényezővé válhat; az Európai Bizottság várakozása szerint 2050-ben az EU áramfogyasztásának 10 %-át már az "óceánenergia" fedezheti. A megoldás óriási előnye a többi megújulóssal szemben az, hogy nem időjárásfüggő.

Árvizeket okozhatnak a Dunántúlon az elszaporodott hódok

2019. január 14. 11:02

A hódok ádáz gátépítésbe kezdtek Toronyban, az Aranypatakban is - árvizet okozhatnak. Egyre súlyosabb költségeket okoz a Nyugat-Dunántúlon a túlszaporodott hódállomány - nyilatkozta a nyugat.hu-nak a vízügyi igazgatóság.


Karácsony főpolgármesterként leállítaná a Liget Projektet

2019. január 14. 10:27

"Őrültség egy parkban építkezni". Megválasztása esetén kezdeményezni fogja a Liget-projekt leállítását – mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ma reggel az M1-en.

Orbánék virtuális könyvégetése

2019. január 13. 22:30

2019 január 11-től az egész ország területén elérhetetlen a Scopus, a ScienceDirect és a SciVal adatbázisok mindegyike. A magyar tudományos közösség lekapcsolása a nemzetközi életről, avagy mire elég másfél milliárd forint, miközben stadionokra több száz milliárdot dobunk ki?


Szaúd-Arábia nagyobb olajhatalom mint hittük

2019. január 13. 21:24

Az eddig becsültnél nagyobb kőolaj- és földgáztartalékkal rendelkezik Szaúd-Arábia.

Egyre dagadtabbak a brit lovak

2019. január 13. 18:47

A lovakkal foglalkozó brit állatorvosok szövetségének (BEVA) felmérése szerint a Nagy-Britanniában tenyésztett lovak fele túlsúlyos, míg a pónik között 70 százalékos az elhízott példányok aránya.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés