Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Fenntarthatósági díjat nyert a WWF és a TRAFFIC projektje

2018. szeptember 19. 4:58

Fenntarthatósági díjat nyert a WWF és a TRAFFIC projektje Fontos díjjal ismerték el a WWF Magyarország és a TRAFFIC közös nemzetközi projektjét, a Duna-régió fenntartható fejlődéséért dolgozó LENA-t. A program legfőbb célja a védett természeti területek megőrzésére, fenntartható használatára irányuló közös és integrált szemlélet erősítése az érintett szakpolitikák területén. Kirsten Palme a WWF Magyarországtól vette át a díjat.

8 milliárd madár vándorol az USA légterében

2018. szeptember 19. 4:30

8 milliárd madár vándorol az USA légterében Több mint 140 meteorológiai radarállomás adatai és számítógépes algoritmusok segítségével amerikai ornitológusok megbecsülték, hogy mintegy 8 milliárd madár kel vándorútra az Egyesült Államokba és onnan, valamint kiszámolták azt is, hogy vándorlásuk hány áldozatot szed.


Paksi csiki-csuki - mi ráfizetünk

2018. szeptember 18. 21:26

Paksi csiki-csuki - mi ráfizetünk Több mint kétéves csúszásban van a paksi bővítés, és semmi jele annak, hogy a kormány gyorsítaná a projektet. Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor moszkvai tárgyalása után a magyar miniszterelnök azt mondta, száz százalékban elkötelezettek, de egyre több jel utal arra, ez nem feltétlenül van így.

Eddig öt hivatal akar PET-mentessé válni

2018. szeptember 18. 20:11

Eddig öt hivatal akar PET-mentessé válni A Klímabarát Települések Szövetsége minapi "Terítéken a Fenntarthatóság" elnevezésű települési konferenciáján aláírásukkal kötelezték magukat arra, hogy önkormányzatuk polgármesteri hivatalát a jövőben PET-mentes hivatallá alakítják.


Tárolóvágányokon rohadnak a legjobb vasúti kocsik

2018. szeptember 18. 17:52

Tárolóvágányokon rohadnak a legjobb vasúti kocsik “Sorozatgyártásban az új IC+ kocsik”, “19 új emeletes motorvonat érkezik”, “Már 123 Flirt motorvonata van a MÁV-START–nak” – az elmúlt néhány év járműbeszerzésekről szóló híreit nézegetve úgy érezhetjük, hogy sínen van a magyar vasút. És a valóság?

Bezárják a Déli pályaudvart két hétre

2018. szeptember 18. 17:09

Bezárják a Déli pályaudvart két hétre Lezárják a teljes Déli pályaudvart októberben két hétre - értesült a Portfolio. Ezzel kapcsolatban megkeresték a MÁV-ot is, akik kérdésükre közölték, hogy október 4. és 17. között "kerül sor a Déli pályaudvar teljes lezárására". Arra hivatkoznak, hogy halaszthatatlan karbantartási munkákat fognak végezni.


A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta ólomszennyezettsége

2018. szeptember 18. 16:05

A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta ólomszennyezettsége Januártól kötelező az ásványi alapanyagokból készülő gyógyszereknél az elemi fémek mennyiségének mérése, ezért vizsgálták meg a Calcium-Sandoz pezsgőtablettákat. A vizsgálat pedig magasabb ólom értékeket mutatott ki, és betiltották a forgalmazását. Darvas Béla ökotoxikológus kérdőjelei az ügyben.

Forgalomba állt a hidrogénhajtású vonat Németországnan

2018. szeptember 18. 9:56

Forgalomba állt a hidrogénhajtású vonat Németországnan Alsó-Szászország tartomány közlekedési hatósága (LNVG) 2017 novemberében14 Coradia iLint hidrogén-üzemanyagcellás motorvonatot rendelt az Alstomtól. Az első ilyen vonatot tegnap helyezték üzembe.


Környezettudatosságra nevelés az Erzsébet-táborokban

2018. szeptember 18. 9:35

Környezettudatosságra nevelés az Erzsébet-táborokban 2018-ban a sport, a kultúra, a honismeret, az egészséges életmód, a hagyományőrzés és a kézművesség mellett a környezettudatosság is kiemelt szerepet kapott az ország legnagyobb táboroztatási programjában. Az Erzsébet Táborok adta élmények a közösségépítésre és a tudásszerzésre épülnek.

Lassan, de villanyozódik az európai autóállomány

2018. szeptember 18. 8:21

Lassan, de villanyozódik az európai autóállomány A forgalomban lévő elektromos autók száma már Európában is elérte az egymilliós álomhatárt: a Business Green adatai szerint ugyanis 2018 első felében az villanyjárgányok eladása 42 százalékkal növekedett az előző éves adatokhoz képest.


További híreink

Aggódnak a tudósok a teknősfajok megmaradása miatt

2018. szeptember 18. 7:12

1 műanyagdarab a tengeri teknős halálát okozhatja, és milliárdnyi úszkál belőlük a világ tengereiben. Kutatók szerint 22 % a veszélye annak, hogy egyetlen falat műanyag megölje az állatot, 14 darabnál viszont 50% a halálozási arány. A vizsgálatok szerint 200 darab már elkerülhetetlen halált jelent.

Ön tudja, mi az a járdafa?

2018. szeptember 18. 6:34

Hogy kerül a fa a járda közepére? Kikerülni nem lehetett, kivágni nem lehetett, körbeépítették. Egy zuglói történet 2 szemszögből.


Vad Európa - élet farkasokkal, medvékkel és más vadállatokkal

2018. szeptember 17. 20:47

Kutatók, erdészek, vadászok és természetvédelmi szakemberek gyűlnek össze szeptember 16-19. között egy nagyszabású konferencián Németországban, hogy megvitassák az ember és a vadvilág közötti konfliktusokat, és közelebb kerüljenek a megoldáshoz.

A tömeges fajkihalás ellen több védett területet!

2018. szeptember 17. 19:37

A Földön jelenleg védettséget élvező területek nagysága messze nem elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a növény- és állatvilág szennyezés, urbanizáció és klímaváltozás miatt fenyegető tömeges kipusztulását.


Már a placentában is megjelenik a korom

2018. szeptember 17. 18:33

Brit anyák méhlepényében találtak rá a kutatók az apró szemcsékre, elsőként szolgáltatva közvetlen bizonyítékot arról, hogy a légszennyező részecskék képesek a várandós nők szervezetén áthaladva a méhlepényt is elérni.

Totál káosz az állami kukaholdingnál

2018. szeptember 17. 7:44

A csak kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél áll a bál. Azt se tudják megállapítani, pontosan hány milliárdos a hiány, így az állami cégnek nincs elfogadott mérlege a múlt évről.


Magyarország is a műanyag zacskók betiltását tervezi, és emelkedő termékdíjakat

2018. szeptember 16. 19:21

Jelentős szigorítást terveznek 2019-től a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében - közölte ma az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Új natúrpark alakult Magyarországon

2018. szeptember 16. 8:01

A Kapos-hegyháti Natúrpark megalakulásával létrejött hazánk 12. natúrparkja. A Kapos folyó völgyére és a szomszédos dombvonulatokra felfűződő natúrpark kialakítását Dombóvár Város Önkormányzata szervezte és koordinálta.


Pintér Sándor hatástalanítsa a kiskunhalasi méregbombát!

2018. szeptember 16. 7:22

A Greenpeace Magyarország Pintér Sándor belügyminiszter azonnali intézkedését sürgeti a kiskunhalasi elhagyott, szivárgó méregraktár ügyében. A szervezet szerint az érintett hatóságok nem várhatják ölbe tett kézzel, hogy bekövetkezzen a környezetkárosodás, miközben feladatuk pont ennek a megelőzése lenne.

Felfedeztek egy átlátszó gélhalat

2018. szeptember 16. 6:50

Tudósok egy új halfajtát fedeztek fel az óceán mélyén, az Atacama-árokban, 7,5 kilométeres mélységben.


Bükkösd környékén keresik jövőre a paksi atomtemetőt

2018. szeptember 16. 5:56

További kutatófúrásokat terveznek jövőre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. szakemberei a Nyugat-Mecsekben, egy nagy aktivitású hulladéktároló kialakítása.

A biszfenol-A helyettesítő anyagai is neccesek

2018. szeptember 16. 5:29

Genetikai rendellenességeket okoznak egereknél az egészségre káros biszfenol-A (BPA) nevű vegyület helyettesítésére használt műanyagadalékok - állapították meg amerikai kutatók.


Pénzrendszerváltást követelnek a természetvédők

2018. szeptember 15. 7:26

Szeptember közepén, a pénzügyi válság tízéves évfordulóján a ChangeFinance civil koalíció tagjai a világ 12 országában közel 100 akcióval figyelmeztetnek arra, hogy szükség van a pénzügyi rendszerünk sürgős reformjára. Az akció sorozathoz csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége is, amely a budapesti Bank Center előtt szervezett demonstrációt.

Szél- és naperőművekkel zöldítenék a Szaharát

2018. szeptember 15. 6:37

Termővé tehetnénk a sivatagot, ha hatalmas szélturbina- és napelemparkokat telepítenének a Szaharába. A tudósok szerint ugyanis ez a fajta infrastruktúra megváltoztatná a széláramlatokat és a föld reflektivitását, ami esőt hozna a sivatagba, ez pedig javítaná az életfeltételeket a világ egyik legkevésbé élhető helyén.


Német erdőharc: elfogyott a rendőrök türelme

2018. szeptember 15. 4:36

A német energiaóriás lignitbányát akar létesíteni a páratlan természeti értéken,mely ellen 4 éve harcolnak a zöldek. Most rohamrendőrök szorítják ki a 12 ezer éves erdőt védő aktivistákat Németországban-írta a 444.hu.

Aranyszendvics robbanthat az energetikában?

2018. szeptember 14. 21:19

Minden eddigi megoldásnál nagyobb hatásfokkal alakítja elektromos energiává a Nap fényét egy új napelem, amelyet a Hokkaido Egyetem kutatói fejlesztettek ki.


Az ember irthatta ki a valaha élt legnagyobb madarakat

2018. szeptember 14. 8:23

Az ősember irthatta ki a valaha élt legnagyobb szárnyasokat, a madagaszkári elefántmadarakat - állapították meg kutatók egy tízezer éves csontmaradványon felfedezett, vadászatra és hentesmunkára valló vágásnyomok alapján.

Áder elégedetlen a párizsi klímaegyezmény eddigi végrehajtásával

2018. szeptember 14. 6:52

Áder János államfő szerint a párizsi megállapodásnál ambiciózusabb vállalásokra van szükség a Föld klímájának védelme érdekében, a San Franciscó-i Global Climate Action Summit konferencia résztvevői éppen ennek elérése érdekében gyűltek össze.


Zavar a szemét? Légy Te is takarító!

2018. szeptember 14. 6:34

Önkéntesek tisztítják meg a hétvégén a budapesti Duna-partot, melyhez bárki csatlakozhat. Az akcióhoz több közműszolgáltató is segítséget nyújt.

Ne likvidálja az földrajzoktatást az Orbán-kormány!

2018. szeptember 14. 6:10

Megdöbbenéssel vettük tudomásul, - egyben egy tantárgyunkat régóta sújtó negatív oktatáspolitikai döntéssorozat újabb állomásának látjuk, - hogy, a NAT jelen tervezete minimális szintre kívánja zsugorítani a földrajztanítást a köznevelésben! A Magyar Földrajzi Társaság kritikai észrevételei, javaslatai az új Nemzeti Alaptanterv tervezetével kapcsolatban.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés