Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A felbonthatatlansági klauzula még magyarul, a paksi bővítés már csak oroszul

2018. január 18. 7:33

A felbonthatatlansági klauzula még magyarul, a paksi bővítés már csak oroszul Magyarul nem, csak orosz és angol nyelven elérhetők a Paks 2 szerződéshez kapcsolódó megvalósítási megállapodások – szembesült a Népszava a paksi bővítéssel kapcsolatos, a Fővárosi Törvényszéken folyó adatkérési perben. Mi közünk hozzá, hiszen a (ma még) 4000 milliárdos hitelt mi fizetjük kamatosan vissza Putyinnak.

A Qantasé és a British Airwaysé a kétes dicsőség

2018. január 17. 22:00

A Qantasé és a British Airwaysé a kétes dicsőség A Csendes-óceán felett Amerikába repkedő légitársaságok közül a Qantas lett a leginkább környezetszennyező - derült ki az International Council on Clean Transportation friss jelentéséből, ami 20 légitársaság járatait elemezte. Az Atlanti-óceán felett a British Airways a "nyerő".


Vége a norvég szőrmegyártásnak

2018. január 17. 21:35

Vége a norvég szőrmegyártásnak 2025-ig felszámolják az állati szőrmék gyártását Norvégiában – döntötte el az Erna Solberg miniszterelnök asszony vezette hárompárti koalíció. Norvégia az első skandináv ország, ahol vége az állatvédő szervezetek által sokat bírált szőrmegyártásnak, a mostani döntés mögött pedig politikai okok húzódnak meg.

Legyél Te is fülesbagoly felmérő

2018. január 17. 19:17

Legyél Te is fülesbagoly felmérő A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az MME az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít január 19-22 között.


Tízmilliárdokba kerülhet az elhanyagolt Duna kitakarítása

2018. január 17. 18:02

Tízmilliárdokba kerülhet az elhanyagolt Duna kitakarítása A rendszerváltás egyik nagy vesztese a dunai áruszállítás volt Magyarországon, az egyre elhanyagoltabb folyón feleannyi árut szállítanak, mint a ‘80-as években. A folyami áruszállítás hiába környezetbarátabb és olcsóbb a közútinál, a Duna elhanyagoltsága és szabályozatlansága miatt évente mindössze kétszáz nap hajózható biztosan maximális kapacitással.

Politikáról a Római-part ürügyén

2018. január 17. 7:15

Politikáról a Római-part ürügyén "Amikor tehát valamiért felemelem a szavam, azt nehéz szívvel és izzadó tenyérrel, esetenként belső remegéssel teszem. No meg azzal a belső kényszerrel, hogy nem hallgathatok." - Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) elnöke írása.


Termékteszt: Légkondicionálók, klímaberendezések

2018. január 16. 22:29

Termékteszt: Légkondicionálók, klímaberendezések 9 különböző márkájú, összesen 22 (inverteres, oldalfali split) klímaberendezést tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták többek között, hogy milyen hatékonyan hűtenek, fűtenek, párátlanítanak, milyen könnyen használhatók, mennyire sokoldalúak és hangosak.

Újra szabadon Hans és Kurszán, a két felgyógyult parlagi sas

2018. január 16. 21:55

Újra szabadon Hans és Kurszán, a két felgyógyult parlagi sas 2017 nyarán és őszén Ausztriából és a Hevesi-síkról három sérült parlagi sas került a jászberényi Sasközpontba, közülük kettőt a sikeres gyógykezelésüket követően az elmúlt hétvégén engedtek vissza a természetbe. A madarak sorsát a hátukra szerelt jeladók segítségével követik nyomon a szakemberek.


Magyarország tavalyi időjárása is a melegedő tendenciába illeszkedik

2018. január 16. 21:05

Magyarország tavalyi időjárása is a melegedő tendenciába illeszkedik A jelenlegi adatok szerint a hazai rangsorban a tavalyi lehet a 13. legmelegebb év 1901 óta. A csapadék szempontjából átlagos volt a 2017-es év - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb elemzéséből.

Európa erdeinek fele eltűnt

2018. január 16. 19:49

Európa erdeinek fele eltűnt Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt – állapították meg a Plymouth Egyetem kutatói.


További híreink

Csak újrahasznosítható műanyag-csomagolás maradhatna 2030-ra Európában

2018. január 16. 18:42

Minden műanyag-csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie 2030-ra az Európai Unióban, emellett csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok felhasználását az Európai Bizottság (EB) ma bemutatott stratégiája értelmében.

Teljes uniós tiltás az elektromos halászatnak

2018. január 16. 16:28

Az elektromos halászat betiltására szólított fel most elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése. Az EP ezzel elsősorban a tengeri környezetet védené.


Milliárdos triatlonközpontot épít a Lupa-tónál Orbán fogorvosa

2018. január 16. 10:47

Milliárdos betonberuházás a "világhírű" :) magyar triatlonsportnak. A triatlon szövetség elnöke éppen az Orbán fogorvosaként ismert Bátorfi Béla. A Lupa-tó harmada egy évvel ezelőtt került Gerendai Károly tulajdonába, aki luxusstrandot indított.

Fokváros lehet az első kiszáradt nagyváros

2018. január 16. 9:37

Dél-Afrika délnyugati területein tombol a nyár és a vízhiány, ami különösen érzékenyen érinti Fokvárost.


Már az édesvizek is savasodnak

2018. január 15. 23:55

Német kutatók szerint az édesvízi ökoszisztémák egy része is savasodik a szén-dioxid-kibocsátás miatt. A jelenség a halállományt és a vízminőséget is fenyegetheti.

Fizess sokat, és szennyezd magad műanyaggal

2018. január 15. 23:40

Több műanyag van a méregdrága sóvirágban, mint a hagyományos tengeri sóban. A Michelin-csillagos éttermekben is ilyen só van az asztalon.


Borúlátó a kiszivárgott ENSZ klímajelentés

2018. január 15. 22:33

Csak matematikai esély van arra, hogy a világ elérje a párizsi klímaegyezmény legfontosabb célját, a globális felmelegedés mértékének 1,5 fok alatt tartását – derül ki az ENSZ Világklímatanácsának egy ma kiszivárgott belső jelentéséből. Ha így folytatjuk, nem hogy 2100-ra, de már 2040-re elérjük az 1,5 fokos növekedést, ami a sarki jég rendszeres olvadását és százmilliók elszegényedését/elvándorlását fogja okozni.

Kisokos a Múzeumkert körüli vitákhoz

2018. január 15. 20:21

Nemrég írtunk róla, hogy látványosan elkezdődött a Múzeumkert nagy rekonstrukciója: a beteg, balesetveszélyes fákat kivágták - melyek jogosságát az egy éve megtörtént szakszerű vizsgálatok igazolták. A csak ezt látó kommentelők megkongatták a vészharangot. Nem csak nekik érdemes elolvasni Bardóczi Sándor tájépítész gondolatait.


Átköltöztetik a főváros környéki vaddisznókat

2018. január 14. 20:12

A napokban újabb öt vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a főváros környéki erdőkben. A biztonságos és hatékony módszerrel csökkenthető a vaddisznók létszáma a lakott területekhez közeli erdőkben, ahonnan távolabbi erdőségekbe szállítják őket. A befogás kutatási célokat is szolgál, hiszen több állatot nyomkövetővel is elláttak. Sajnos azonban sok helyen megrongálják a befogókat, amely megelőzéséhez a szakemberek a lakosság segítségét is kérik.

Az iskolák zöld fejlesztése javítja a tanulók teljesítményét

2018. január 14. 17:31

A Zöldépítési Világtanács (WorldGBC) új jelentése az elmúlt 20 év globális kutatásait összefoglalva a világítást, a beltéri levegőminőséget, a hőkomfortot és az akusztikát jelöli meg olyan kulcsfontosságú területeknek, ahol a fenntartható fejlesztések pozitív hatással lehetnek a tanulókra.


Elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy még sokáig pazaroljunk?

2018. január 14. 16:50

Magyarország az elmúlt években az egyik legmagasabb GDP-arányos energiaimport-számlát fizette az Unióban. Hazánk energiaimport-függőségének és energiaintenzitásának csökkentése, az energiafogyasztás mérséklése az ország stratégiai érdeke. A legnagyobb energia-megtakarítási potenciál pedig az épületekben rejlik. Konferencia erről január 16-ig kedvezményes jelentkezéssel.

Egy év alatt 115 új faj a Mekong térségben

2018. január 14. 13:09

Képregényt megihlető krokodilgyík, thaiföldi piacon felfedezett csigaevő teknős és egy Star Wars-filmekbe illő patkósdenevér – ez csupán három abból a 115 fajból, amelyeket 2016-ban fedeztek fel tudósok a Mekong térségben. Az összesített kutatási adatokat nemrég publikálta a WWF.


Megújul a Nemzeti Múzeum kertje

2018. január 13. 20:58

Január 11-én a legfájdalmasabbal kezdődött el a Múzeumkert nagy rekonstrukciója: a beteg, balesetveszélyes fák kivágásával - melyek jogosságát az egy éve megtörtént szakszerű vizsgálatok igazolták. Még tavaly januártól márciusig a menthető fák faápolása folyt.

Akár 20 %-kal is lehetne csökkenteni a lakossági áram-, gáz- és távhőárakat

2018. január 13. 19:59

A jelenlegi energiabeszerzési árak lehetővé tennék a lakossági áram-, földgáz- és távhőárak mérséklését – írja szakértőkre hivatkozva a Magyar Nemzet. Ennyit a rezsicsökkentésről.


Természeti katasztrófa rekord Amerikában

2018. január 13. 11:24

Tavaly okozták a legnagyobb anyagi kárt a természeti katasztrófák az Egyesült Államokban a NOAA friss adatai alapján. A 2017-es rekordmagas anyagi veszteség 360 milliárd dollárra (93.000 milliárd forint) rúgott, ami 90 milliárddal több az előző - 2005-ös - rekordév kárainál.

Lenyúlták a borsodi földeket is. Ángyán József 5. jelentése

2018. január 13. 9:34

Budapesti, dunaharaszti vagy éppen pátyi címmel regisztrálók is szereztek jócskán földeket 2015 novembere és 2016 júliusa között Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Fitneszedzőből is birtokos lett az észak-magyarországi földliciteken. Íme Ángyán József volt államtitkár legfrissebb jelentése a mutyis fideszes árverésekről.


A gyilkos lufi

2018. január 13. 8:07

Az ünneplő tömeg izgatott. Mindenki díszes madzagot szorongat a kezében, melynek másik végén egy héliummal teli léggömb nyújtózik az ég felé. Némelyiken kívánságcédula is lóg, amit a becsületes megtaláló később talán visszaküld a megadott címre. Vezényszóra aztán minden lufi egyszerre reppen fel, a sokadalom pedig már csak pár percig nézheti álmélkodva a távolba sodródó színes kavalkádot. Most bemutatjuk az érem másik oldalát: a pillanatnyi örömnek ugyanis komoly ára van.

Génmódosított növények az EU-ban? Bízzuk a tagállamokra a döntést

2018. január 13. 7:37

A génmódosított növények termesztése régóta vitatéma az Európai Unióban. Agrárkutatók és szakjogászok egy csoportja új típusú eljárást javasol az ügyben azért, hogy az engedélyezés folyamatában kevesebb szerep juthasson a politikai szempontoknak.


Fagyhalálok

2018. január 12. 22:05

Zümmögésre ébredtem. Egy légy körözött fölöttem. Vajon hogy került ide? De nem is a hogyan, hanem a mikor a lényeges: hiszen január második hetében járunk, és közismert, hogy a legyek ősszel, a hidegek beálltával elpusztulnak. Szürke, ködös, barátságtalan idő van kint, mondhatnám, hogy minden normális. Csakhogy nem az. Most kilenc fok van, vasárnap pedig úgy sütött a nap, mintha tavasz lenne. Aznap megdőlt az országos melegrekord, délután Mohácson 17,7 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet.

Robbanás a légkondi technológiában

2018. január 12. 21:23

Egy új, vízalapú légkondicionálót fejlesztettek ki szingapúri tudósok, amely a jelenlegi technológiánál jóval kevésbé terheli a Föld légkörét. A következő generációs klímaberendezés bármilyen vegyi hűtőközeg és kompresszor nélkül képes a levegőt lehűteni, és mintegy 40 %-kal energiahatékonyabb a jelenleg széles körben elterjedt berendezéseknél.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés