Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Magyar madarászok fülemülesitkék nyomában Albániában

2017. október 22. 18:15

Magyar madarászok fülemülesitkék nyomában Albániában Magyar madarászok indulnak 2 hetes expedícióra, hogy feltérképezzék Albánia megmaradt nádasait a Natura 2000-es területek jelölőfajaként is számon tartott fülemülesitke után kutatva. A tavalyi felmérések alapján Albánia fontos vonuló és telelő területe a sitkének.

Így zöldíti Bécs a városi szállítást

2017. október 22. 13:12

Így zöldíti Bécs a városi szállítást Megkezdte működését az osztrák főváros mobilitási laborja, a Thinkport VIENNA. A kizárólag áruszállításra és logisztikára fókuszáló innovációs műhely megnyitóján a tom-tom fantázianevű elektromos könnyűgépjármű is bemutatkozott a nagyközönségnek.


A városok kezében a kulcs az éhezés és az élelmiszerpazarlás ellen

2017. október 22. 11:34

A városok kezében a kulcs az éhezés és az élelmiszerpazarlás ellen A városok kezében a kulcs az éhezés és az élelmiszer-pazarlás felszámolásához. A FAO főigazgatója beszélt a világszintű városvezetői találkozón, ahol Budapest is képviselte magát.

Elindult a szintetikus hús kora. Vajon ízleni fog?

2017. október 22. 10:40

Elindult a szintetikus hús kora. Vajon ízleni fog? Hatalmas víz- és földigénye miatt fenntarthatatlan a hústermelés a világon, miközben globálisan nő a hús iránti kereslet. Megoldás lehet a laboratóriumi körülmények között tenyésztett csirke- vagy marha, ha elnyeri a fogyasztók tetszését. Az éhség a legjobb szakács?


Belázasodott gleccserek

2017. október 22. 10:07

Belázasodott gleccserek „Amikor mi geológiát tanultunk, el sem tudtuk képzelni, hogy valaha élőben is látni fogunk gleccsereket.” – emlékezett vissza tanulmányaira Juhász Árpád a Klímabarát esték legutóbbi vendége. Magyarország legismertebb geológusa több mint 50 éve hat kontinenst bejárva kutatja és dokumentálja bolygónk jégárjait.

Fukusima: ami a híradásokból itthon kimaradt

2017. október 22. 0:27

Fukusima: ami a híradásokból itthon kimaradt Miközben az jelentős médiafigyelmet generált idehaza, hogy a csernobili atomerőmű-torzó körül napelemes erőművet telepítenének az ukránok – igaz, ezt a tervet Kijev már másodszor süti el –, két fontos, Fukusimával kapcsolatos hír is elsikkadt az elmúlt héten. Ezt a hiányosságot pótolja most Perger András.


Több mint tízezer fát ültetnek el Bécsben

2017. október 21. 23:57

Több mint tízezer fát ültetnek el Bécsben Miközben Budapesten a fairtás a trendi, Bécsben több mint tízezer fát és bokrot ültetnek el a hétvégén, a Fiatal bécsiek erdeje elnevezésű akció keretében. A cél, hogy néhány éven belül összefüggő zöld gyűrű vegye körül az osztrák fővárost.

Ne irtsuk ki az ezüst hársakat!

2017. október 21. 23:06

Ne irtsuk ki az ezüst hársakat! A nagy múltú brit Biology Letters folyóirat nemrégi cikkét az Index „Halált hoz a hársfa a méheknek” címen ismertette. A Greenpeace-ben azért figyeltünk fel a műre, mert egyik programunkban hársfákat ültetünk, a másikban a méheket védjük. Ezek meg fogják magukat, és egymást gyilkolják? Mit lehet itt tenni?


Rengeteg e-autó töltőre lenne szükség

2017. október 21. 21:35

Rengeteg e-autó töltőre lenne szükség Iparági elemzők szerint az elektromos autók 2035-re elérhetik a kritikus tömeget az európai járműflottában, de a kritikus elem e fejlődésben az akkutöltők terjedése. Gyorstöltőkre lenne szükség, de alig van belőlük a világban, a többségük Kínában található.

A repterek is csökkentik karbon lábnyomukat

2017. október 21. 20:38

A repterek is csökkentik karbon lábnyomukat Kétszáz reptér csatlakozott a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) által életre hívott karbonmentességi programhoz, amelynek fő célkitűzése a repülőterek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése.


További híreink

A 2014-es Orbán-Putyin mutyi társadalmi hozadékai

2017. október 21. 9:19

„Hol lesz akkor Magyarország energiafüggetlenedése-energiafüggetlensége, ha Paks-1 üzemelésével párhuzamosan elkezd termelni Paks-2, s ezzel a magyar villamosenergia-termelés mintegy 70 százalékát az orosz fűtőanyag-ellátáson alapuló atomenergia biztosítja majd?” – teszi fel a kérdést Holoda Attila. Az eredmény ismét egy nagy magyar mutyi.

Szabályos madárkihalásról beszélnek a kutatók

2017. október 21. 8:26

Jelentősen csökkent Németország madárállománya: 12 év alatt 15 %-kal esett vissza a költőpárok száma. Már a házi verebekből is egyre kevesebb akad. A madáretetés befolyásolja a széncinegék evolúcióját.


Az állam nem hajtja be a csaló autógyártókon a sokmilliárdos adóbevétel-kiesést

2017. október 20. 19:43

Nem érzi feladatának, ezért nem tervez semmilyen intézkedést a nemzetgazdasági tárca annak érdekében, hogy behajtsa azt a sok milliárd forint adót, amitől a csaló autógyártó cégek miatt esett el az állami költségvetés. Ez derül ki abból a levelezésből, amelyet a Levegő Munkacsoport folytatott a minisztériummal.

Ha nem lenne kaotikus a buszpótlás, nem kellene a metró

2017. október 20. 16:29

Tarlósi logika: a metró egy óra alatt 40 000 utast tud elszállítani, egy villamos csak 12 000-et, egy busz pedig csak 5000-et, ezért ha nem lenne zűrzavar, az azt bizonyítaná, hogy nincs is szükség a 3-as metróra. A főváros legnagyobb ingatlanpanamája a Római-parti gát ügye.


Az agrártárca lufi álomvilága

2017. október 20. 9:19

Az Alkotmánybíróság eheti döntése az állami földek értékesítéséről sokféleképpen értelmezhető, de az bizonyos: természetvédelmi szempontból meghatározó, megalapozó jellegű döntés született. Ezeket a határozatokat tanítani fogják az egyetemek, a hazai környezetjog részévé válnak és a jövő természetvédelmi jogalkotására érdemi hatással lesznek. Az AB alapvető fontosságú üzeneteket fogalmazott meg hazánk biológiai sokfélesége megőrzésének alkotmányos kötelezettségeiről és a társadalom erkölcsi felelősségéről, sőt jogalkotási kötelezettségeket is előírt. A jövő nemzedékek szószólója is üdvözli az Alkotmánybíróság döntését.

Kondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi ZOO-ba

2017. október 20. 8:59

Két kondorkeselyű (Vultur gryphus) - más néven andoki kondor - érkezett a Nyíregyházi Állatparkba; a rendkívül ritka madarak Magyarországon csak itt láthatók.


Minden 6. halál környezetszennyezés miatt

2017. október 20. 8:22

Légszennyezés: évi 6,5 millió idő előtti halál. Vízszennyezés: évente 1,8 millió halált okozhat. A munkahelyi szennyezés évi 800 ezer halálért lehet felelős. A halálesetek 92 %-a a szegényebb országokban fordul elő.

73 milliónyi védett madár tetem

2017. október 20. 7:44

Mintegy háromezer védett madarat találtak egy gépjármű rakterében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun megyei pénzügyőrei. A madarak becsült eszmei értéke meghaladja a 73 millió forintot.


JANE: az új Jane Goodall dokumentum film

2017. október 20. 6:52

Jane Goodall vadon élő csimpánzokról szóló, az 1960-as évek kezdetén készült forradalmi tanulmányai ellent mondtak a tudományos világ állatokról és nőkről alkotott képének. Ez a történet soha nem évül el, számos film, még több könyv és számtalan újságcikk kedvelt témája volt már. A világhírű főemlőskutató múltidéző filmje mától az amerikai mozikban.

Végleg elszálltak a repülő rovarok?

2017. október 19. 21:19

Német kutatók szerint eltűnt a repülő rovarok 76 %-a a német nemzeti parkokból. A szakértők a rovarirtó szerek elterjedésével magyarázzák a csökkenést.


Mit csinálnak a fiatal uhuk tavasztól-őszig?

2017. október 19. 21:06

Az idén kirepült uhuk többsége nagyjából október közepéig hagyta el a szülői revíreket. Egy uhu (Bubo bubo) fészkelés dokumentálása a költőhelyek ismeretében egyszerűnek tűnik egészen addig, amíg tavasszal a fiókák alaposabb keresés nélkül is megfigyelhetők.

Már a kutyákat is doppingolják?

2017. október 19. 20:10

A világ legnehezebb szánhúzó versenyén kutyák akadtak fent a doppingteszten. A verseny 1973-as indulása óta először találtak tiltott szereket az Alaszkát átszelő Iditarod kutyaszánverseny néhány részt vevő kutyája szervezetében – jelentették be a verseny szervezői.


Ökológiai baleset történt Máramaros megyében

2017. október 19. 19:30

Több tonna mérgező zagy került a nagybozintai derítőből a Lápos folyóba Máramaros megyében. A nehézfémeket tartalmazó víz a Szamosba juthat.

Mennyit ér a tengerihal konzervek MSC logója?

2017. október 19. 7:36

Ugyanarról a halászhajóról kerül a boltba a szabadon fogott és a hálóban vergődő hal. A tonhalak zöld halászata sokkal drágább, mint a mindent kaszáló hálók kivetése, és a halászok nem tudnak csak a fenntartható halászatból megélni.


Az olimpiai után a római-parti népszavazást is elsumákolta a Fidesz

2017. október 18. 23:53

Visszavonta a fővárosi közgyűlés egy korábbi határozatát a római-parti mobilgát építéséről, így okafogyottá válik az erről szóló népszavazás. Boltzár, olimpia, korrupció...Római-part – Tarlósék újból bevetették a nagy trükköt.Jön az észrevétlen Napfaló

2017. október 18. 21:48

A Futuroné a jövő – ebben bíznak a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-nél. A villanycserép hármas célja: a lakóházak megszokott védelmi funkciója mellett megfelelni a lakókörnyezetbe való teljesen harmonikus illeszkedésnek és a környezetvédelemnek is.


Civil szövetség alakult a római-parti mobilgátról szóló népszavazás támogatására

2017. október 18. 8:29

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, az Ökotárs Alapítvány, a Város és Folyó Egyesület, a Védegylet Egyesület és a helyi civilek szövetségre léptek a Római-part védelmében. Céljuk, hogy megakadályozzák a veszélyes és természetromboló parti mobilgát megépítését azzal, hogy közösen támogatják a Római-part árvízvédelmével kapcsolatos népszavazást. Megkezdődött az aláírásgyűjtés, egy nap alatt 10.000 összejött.

Európai fogyasztó reszkess! Jön a fertőzött brazil csirke

2017. október 17. 22:39

Rendkívül hátrányosan érintheti az uniós baromfipiacot, hogy az Európai Unió kedvezményes/vámmentes importkontingenst akar nyújtani a Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (MERCOSUR) számára ágazati szakértők szerint. A könnyítések nem csak piaci, hanem komoly közegészségügyi kockázattal is járhatnak, és ezt az idei brazil húsbotrány is előrevetítheti.


Alkotmányellenes a Natura 2000 területek értékesítésének szabályozása

2017. október 17. 21:41

Alkotmányos mulasztást állapított meg a Natura 2000 földek értékesítésére és azt követő hasznosítására vonatkozó szabályozással kapcsolatban az Alkotmánybíróság mai nyilvános ülésen kihirdetett határozatában.

Kicsiben tesztelik a klímaváltozás elleni fegyvert

2017. október 17. 19:38

A légköri szén-dioxidot kivonó technológia tesztüzeme kezdődött meg Izlandon; a svájci székhelyű Climeworks eljárásában az atmoszférából kivont üvegházhatású gázt a föld alatt tárolják.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés