Hirdetés

Beszélgetés Pencz Leventével, az Ökoszolgálat
és a Humusz (Hulladék Munkaszövetség) munkatársával

Greenfo: Az Ökoszolgálat működése immár több éves múltra tekint vissza. Mik az egyesület céljai, miből áll tevékenységetek?
P.L.: Az Ökoszolgálat egyik fő profilja a lakossági tanácsadás. Működtetünk egy ingyenes, zöld telefonszámot (06 80 269 446, munkanapokon 9-17 óráig hívható), amely benne van a telefonkönyv elején a közérdekű számok között. Ezen a telefonon bármilyen környezet-és természetvédelemmel kapcsolatos kérdést fel lehet tenni: az energiatakarékosságtól kezdve az olyan kérdésekig, hogy mi a helyzet a magyarországi hiúzokkal. Ha valamilyen problémáról érkezik jelzés, mi nem megoldjuk azt, hanem információs adatbázisunk alapján meg tudjuk mondani, melyik szervezethez lehet fordulni az ügyben. Bizonyos alapvető kérdésekben az adatbázis alapján mi is tudunk segíteni, például ha valaki telefonál, hogy talált az utcasarkon egy akkumulátort, megadjuk a legközelebbi hulladékudvar címét. Ha viszont valaki a környékére tervezett mobiltelefonos átjátszó antennával kapcsolatban hív minket (az utóbbi időben ez egyre gyakoribb), a környezeti joggal foglalkozó EMLA egyesületet ajánljuk neki. Mindig oda irányítjuk a problémát, ahol foglalkoznak vele. Ehhez ismernünk kell a zöld szervezeteket, és tudnunk kell, milyen színvonalon működnek.
Az Ökoszolgálat egyben híd is a társadalmi rétegek között, kapcsolatban áll a lakossággal, az önkormányzatokkal és a cégekkel. Például Pest megyében energiahasznosítási tanácsadást működtetünk. Van egyfajta “tolmács” szerepünk is: mindig sokkal többet kell tudnunk egy adott témáról, mint a laikusok, és le kell tudnunk fordítani mindent az ő nyelvükre. Vannak saját kiadványaink, Internetes pályázatfigyelőnk. Még augusztusban tervezzük honlapunk (www.okoszolgalat.hu) megújítását, erre szeretnénk feltenni különböző adatbázisokat és azt is szeretnénk, hogy ezentúl E-mailen is lehessen a zöld számon érkezőkhöz hasonló kérdéseket feltenni. Egy ilyen rendszer már működik a Levegő Munkacsoportnál, nekik nagyon pozitívak a tapasztalataik.
Oktatási tevékenységet is folyatunk: előadásokat tartunk a hulladék- és az energiakérdésről iskoláknak és civil szervezeteknek. Egyelőre főként budapesti általános- és középiskolákban vállalunk ilyen előadásokat.
A budapesti irodánkban lévő Zöld Boltban idén beindítottunk egy új szolgáltatást, a gödöllői Nyitott Kert Alapítvánnyal közösen: az alapítvány ellenőrzött biotermékeket állít elő, hetente egyszer, csütörtökön felhozza a boltunkba, ahol az előfizetők csütörtökön és pénteken tudják átvenni. A megrendelők minden héten egy rekesznyi zöldséget kapnak 1200 Ft-ért, amiben 8-10 féle idényzöldség van. Köztük szerepel egy-két egzotikusabb zöldség is, ehhez recepteket is ad a szállító. A Zöld Boltban ezenkívül mindenféle zöld kiadványt és újrapapírt is lehet vásárolni. Ennek a boltnak egy “kicsinyített változata” található meg itt, a Pepsi Sziget Zöld Udvarában lévő sátrunkban.

Greenfo: Mi a véleményed Zöld Udvarról?
P.L.: Nagyon jónak tartom, hogy a zöld szervezetek együtt vannak jelen. Az eddigi Szigeteken ugyanis a Rügyecskék sátra a Sziget egyik, az Energia Klubé a másik végén volt. Így viszont sokkal gazdagabb programmal tudunk szolgálni, együtteseket is lehet hívni. Ezenkívül jól együtt tudunk működni a többi szervezettel, jobban megismerjük egymást.
Érdemes még megemlíteni az itt mellettünk felszerelt komposztvécét és –zuhanyzót, ezekkel is hozzájárulunk valamennyire a környezetbarát életmód terjesztéséhez.

Greenfo: Végül mesélj légyszíves a Hulladék Munkaszövetségről (Humusz), amelynek szintén aktív tagja vagy!
P.L.: 1998 óta működik ez a szervezet. Tanácsadó irodát működtetünk Budapesten, ezenkívül Tájsebészet néven akciót indítottunk az illegális hulladéklerakók felszámolására több szervezet együttműködésével. Ma Magyarországon átlagosan három illegális lerakó jut egy településre, ezek felszámolásához társadalmi összefogás szükséges. Ennek érdekében az adott településen élő gyerekekkel térképet, fotókat készítünk, amiket aztán a gyerekek bemutatnak a Polgármesteri hivatalban. Ugyanakkor nem tartanánk etikusnak, hogy a felnőttek szemetét a gyerekek takarítsák össze, így arra ösztönözzük őket, hogy forduljanak a helyi közösséghez a szemétlerakók megszüntetése végett. Sok településen egyébként eleve lehet tudni, hogy hol vannak ezek a lerakók. A gyerekek tehát azt kérik a Polgármesteri Hivataltól, hogy segítsen a szemét eltakarításában. Felveszik a kapcsolatot a helyi hulladékkezelő vállalattal is, és ha valakinek az apukája, ismerőse fuvarozó, ő is segíthet a szemét elszállításában.
Greenfo: Köszönöm az interjút.

Az Ökoszolgálat elérhetőségei:
Bp., 1054 Vadász u. 29.
Zöld szám: 06 80 269 446
E-mail: okosz
Web: Ökoszolgálat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás