A rovat kizárólagos támogatója

Megindult az első olyan magyarországi természetvédelmi projekt, amelyhez az Európai Unió zöld kezdeményezéseket támogató Life- Programja nyújt anyagi segítséget. A magyarországi hiúzok és farkasok védelmét, nyomonkövetését célzó ötéves programra az EU a Life- Program terhére 255 ezer eurót bocsát a projektet megpályázó Szent István Egyetemi Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszéke részére. Ezt az összeget a környezetvédelmi tárca és az egyetem saját forrásaiból egészíti ki mintegy 135 ezer euróval.
A Life- Program 2001-ben két környezetvédelmi projekt, illetve a most megindult természetvédelmi kezdeményezés támogatását vállalta, amelyre összesen 933,5 ezer eurót ítélt meg – közölte Rodics Katalin, a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalának osztályvezetője tegnap a programot bemutató gödöllői sajtótájékoztatón. A Life- Program éves tagdíja 2,2 millió euró, aminek felét a környezetvédelmi tárca, másik felét pedig a Phare finanszírozza. A tavalyi első év után az idén várhatóan már nagyobb összeget nyernek el a magyarországi pályázók, mint a befizetett tagdíj.
Dr. Szemethy László, a farkas- és hiúzvédelmi projekt vezetője az induló monitoring programról kifejtette, hogy tevékenységük a két ragadozó állományának felmérésén túl ismeretterjesztésre, tudatformálásra terjed majd ki. Terveik között szerepel az is, hogy a tárcánál készülő, a természetvédelem gazdálkodókra gyakorolt negatív hatásait kárpótló
úgynevezett kompenzációs rendelet-tervezet részeként kidolgozzák a farkas és a hiúz által okozott károk megtérítésének lehetőségeit is. Először a társadalom farkas és hiúz iránti indokolatlan félelmét és rossz beidegződését kell eloszlatni, majd ezt követően évek múlva akár mesterséges telepítéssel lehet bővíteni a jelenleg fajonként csupán 10-20 egyedet számláló állományt.
További részletek: SZIE
2002. január 17.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás