A rovat kizárólagos támogatója

*KEP=126,*JOBB VILÁGOT AKARSZ? NE VÁRJ MÁSOKRA! A VILÁGOT TE IS MEG TUDOD VÁLTOZTATNI! TALÁN CSAK TE ÉS TÁRSAID!

„Ha változást akarsz a világban, a változást magadon kell elkezdened.” Mahátma Gandhi

László Ervin, a Magyar Könyvklub kiadásában most megjelenő kézikönyve elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani.
A Budapest Klub Új Világjelentése közérthetően fogalmazza meg, miért fontos és sürgős a világméretű változás. Útmutatást is ad ahhoz, hogy hogyan lehet már ma elkezdeni a változtatást.
Mindenki tudja, hogy a világ nem jó irányba halad, de kevesen tudják, hogy milyen lehetőségek adottak minden ember számára a válságok által naponta jelzett globális problémák megoldására. Nem kell a társadalmak gazdasági és politikai irányítóira várni, hogy valamit tehessünk.

A könyv tanácsot ad, miért, mit és hogyan:

– Miért kell, hogy változzon a világ?
Ez nem vágyálom, hanem lépésekre kényszerítő szükségszerűség, az utolsó előtti pillanat döntése. Meg kell változnia a világnak, mert így ahogy van, sem gazdaságilag, sem társadalmilag, sem ökológiailag nem tartható fenn. Ez a könyv megmutatja miért alakult ki a mai, tarthatatlan helyzet.

-Milyen lehetőségek állnak előttünk?
Nem csak egy, hanem alapvetően két, egészen különböző jövő is lehetséges az emberiség számára. Az egyik katasztrófába vezető összeomlás, a másik egy új, fenntartható és békés világba való átmenet. E könyv ismerteti mind a két „forgatókönyvet”.

-Mit tud ma itt az egyes ember tenni?
Mit tehet az olvasó pénz és hatalom nélkül? A mai piacgazdaságban a fogyasztó mondja ki az utolsó szót. A vásárlói döntések visszahatnak a piac egészére. A kézikönyv rávezeti az olvasót, hogy Ő maga és társai miképpen tudnak a piaci folyamatokra és a vállalatokra hatni, hogyan lehet a vásárlói döntésekkel fenntarthatóbb irányba terelni a fejlődést.

-Mi határozza meg az emberek viselkedését?
Többek között a szokások, a hiedelmek, az értékrend, a jogszabályok és a felelősség felismerése az élet minden dolga iránt, valamint az etikai meghatározottság mindezekben.

-Hogyan tudja az ember saját magát felelősségteljesebb emberré fejleszteni?
Hogyan válhat egy ember a XXI. század értékes polgárává? A „planetáris tudat” és felelősségteljes gondolkodás lehetőségei és járható útjai.

Milyen a fenntartható, emberibb világ?
Álomkép ez, vagy reális lehetőség? Milyen az ideális „világ belpolitika” a nemzetek együttműködésében? Milyenek a fenntartható életstílusok? Mi kell egy biztonságos, értékes, boldog és gazdag élethez? Milyen az etikus életmód és az etikus gazdasági- kulturális és társadalmi tevékenység?
***
A most kiadott könyv ezekre a kérdésekre keresi a választ. A világon mindenhol, és – hazai kutatások tanúsága szerint – itt Magyarországon is egyre több embert foglalkoztatnak a globális kérdések.
A rövid, lényegre törő és közérthető megfogalmazás olyanokhoz is eljuttathatja ezeket a társadalomfilozófiai gondolatokat, akik kevésbé jártasak az élet alapkérdéseinek végiggondolásában.
A szerző és a kiadó reményei szerint a téma aktualitása és egyetemessége, a kedvező ár, a kézikönyvi forma és a terjedelem miatt, a „Meg tudod változtatni a világot” utat fog találni a fiatalokhoz is.
A könyv a világon először Magyarországon jelenik meg, de ezt hamarosan követi az angol, olasz, német, japán és kínai kiadás.

Háttér információk:

László Ervin 1932-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneakadémián tizennégy évesen kapott művészdiplomát, majd az Amerikai Egyesült Államokba költözött és 1966-ig híres zongoraművészként járta a világot. Tanulmányait filozófiával és társadalomkutatási tárgyakkal folytatta a New York-i Columbia Egyetemen. 1959-től publikál rendszeresen. Első könyve A társadalmi lényeg címen Hollandiában jelent meg. 1961-től a Friburgi Egyetem Kelet-európai Kutatási Intézetének munkatársa, majd 1966-ban a Yale Egyetem Filozófia Karának meghívására visszatér Amerikába, 1967-ben az Indiana Egyetem zene és esztétika, s az Akron Egyetem filozófia professzora. 1969-től a New York Állam Egyetemén tanított, és két folyóiratot szerkesztett, The Journal of Value Inquiry és The Philosophy Forum címen. 1970-ben megkapta a párizsi Sorbonne Egyetem bölcsészeti és humanisztikai doktori címét. 1972-től az amerikai Princeton Egyetemen a nemzetközi kapcsolatokban alkalmazható általános rendszerfilozófiáról tartott előadásokat. Munkássága alapján kérte fel Aurelio Peccei, a Római Klub alapítója, hogy készítsen tanulmányt a Római Klub számára arról, mi legyen a közösségek, kormányok és üzletemberek feladata az 1970-es, 80-as években.
Az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézetének (UNITAR) igazgatója volt. 1977-ben jelent meg a Célok az emberiség számára című könyve, majd az UNITAR-nál végzett munkájának eredményeként az új gazdasági rendről 15 kötetben, a térségek együttműködéséről pedig 6 kötetben jelent meg összefoglaló munkája.
1980-tól a világ globális problémáiról, és a fejlődés elméletéről tart világszerte előadásokat. Egyebek között tagja a Római Klubnak, a Nemzetközi Tudományos Akadémiának (International Academy of Science) és a Művészeti és Tudományos Világakadémiának (Word Academy of Arts and Science). Az 1990-es években az Európai Evolúciós Ügyvezetés és Felsőfokú Tudományok Akadémiájának (The European Academy for Evolutionary Managment and Advenced Studies) rektora, az Európai Kulturális Hatásokat Kutató Társulat (European Culture Impact Research Consortioum) főtitkára, az UNESCO főigazgatójának tanácsadója volt. 1993-tól pedig a Budapest Klub alapító-elnöke. László Ervin Magyarországon megjelent könyvei többek között: Kozmikus kapcsolatok, Magyar Könyvklub 1996; Harmadik évezred, A Budapest Klub első jelentése,Új Paradigma 1998.

„Átmeneti korban élünk – az emberi történelem legmélyebb és leggyorsabb átalakulásának tanúi vagyunk. Ijesztő válságokkal kell farkasszemet néznünk, mert a kor igényeitől elmaradottan gondolkodunk és cselekszünk. Ma már nem elégendőek az elszigetelt és rövidtávú megoldások. Gondolkodásmódunk megújítása, tudatunk forradalma az emberiség talán utolsó, de bizonyára legjobb reménye.”
Ez a felismerés hozta létre a Budapest Klubot. László Ervin professzor, a Római Klub tagja alapította 1993-ban, s tagjai korunk legkiemelkedőbb humanista gondolkodású művészei, írói, gondolkodói, szellemi vezetői és tudósai, akik tevékenységükkel és példájukkal elkötelezték magukat az emberiség jövője, az új etikus gondolkodás mellett.

A Budapest Klub tagja többek között:
• Csingiz Ajtmatov író
• Oscar Arias Nobel-békedíjas politikus
• Dr. A.T. Ariyaratne buddhista vallási vezető •
• Maurice Béjart koreográfus
• Dr. Arthur C. Clarke író
• a XIV. Dalai Láma vallási vezető
• Milos Forman filmrendező
• Peter Gabriel zenész
• Dr. Jane Goodall etológus
• Mihail Gorbacsov politikus
• Václav Havel drámaíró és politikus
• Ken-Ichiro Kobayashi karmester
• Gidon Kremer hegedűművész
• Prof. Shu-Shien Liu filozófus
• Marton Éva operaénekes
• Dr. Edgar Mitchell űrhajós
• Prof. Edgar Morin filozófus és szociológus
• Robert Muller egyetemi tanár
• Ute-Henriette Ohoven UNESCO követ
• Mstislav Rostropovich karmester
• Sir Josef Rotblat Nobel-békedíjas tudós
• Peter Russell filozófus és jövőkutató
• Karan Singh hindu vallási vezető
• Sir Sigmund Sternberg vallási vezető
• Liv Ulmann színész és rendező
• Sir Peter Ustinov színész, író és rendező
• Richard von Weizsäcker politikus
• Prof. Elie Wiesel író
• Betty Williams Nobel-díjas békeharcos, stb.

Az alapító tagok között volt az elhunyt Prof. Willis Harman, Lord Yehudi Menuhin hegedűmûvész és karmester, Jean-Pierre Rampal fuvolaművész és karmester, Rúhiyyih Rabbani bahái vallási vezető, Sir George Solti karmester.

A Budapest Klub nemzetközi non-profit szervezet budapesti székhellyel, és külföldi központokkal. A Budapest Klubhoz csatlakoznak helyi szervezetek a világ minden táján.

Miért éppen Budapest nevét választották az alapítók? Azért mert a Klub itt tartotta alakuló ülését. Továbbá a város neve az egész világon a kultúrát és a kreativitást jelképezi, híd Kelet és Nyugat, rendszerek és világnézetek között. A Budapest Klub is híd, mely a régiből az új tudatosság felé vezet.

Budapest Klub Alapítvány

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás