A rovat kizárólagos támogatója

Évente közel 350 millió egyed kerül kereskedelmi forgalomba olyan fajokból, melyek populációi kritikusan megfogyatkoztak.

Az élőhelyek megszűnése és nagymértékű, folyamatos csökkenése miatt rengeteg állat- és növényfaj örökre eltűnt a Föld felszínéről, vagy a kihalás szélére került. Ezért napjainkban – az élővilág fokozott védelme érdekében – a védett fajok és a belőlük készült termékek túlzott mértékű kereskedelme is szigorúbb szabályozást kíván. Hiszen e kereskedelmi ág mostanára komoly, fajfennmaradást nehezítő tényezővé vált.



farkas bunda CITES
farkas bunda CITES

Évente közel 350 millió egyed kerül kereskedelmi forgalomba olyan fajokból, melyek populációi kritikusan megfogyatkoztak. Ezek teljes kipusztítását megakadályozandó, 1973-ban kormányközi megállapodás született Washingtonban „Egyezmény a Veszélyeztetett Vadon Élő Állat- és Növényfajok Nemzetközi Kereskedelméről” néven (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES). A Washingtoni Egyezményt – melyhez eddig 158 állam kormánya csatlakozott – Magyarország 1985-ben írta alá.

Az egyezmény a kipusztulás szélén álló, vadon befogott élő vagy elejtett egyedekkel, ezek származékaival, valamint a belőlük készített termékekkel folytatott kereskedelmet tiltja. (Az ebbe a kategóriába tartozó fajok az úgynevezett I. függelékes fajok.)

A CITES hatálya alá tartozik továbbá minden olyan állat vagy növény, mely a kereskedelem által veszélyeztetett vagy az adott ország jogi szabályozásának hiánya miatt ugyancsak védelmet kíván. (Ezek az úgynevezett II. és III. függelékes fajok.)

A CITES védelmét élvező 35 000 faj közül tehát sok állat és növény kereskedelme tilos, illetve engedélyhez kötött, így rendkívül fontos, hogy tájékozódjon, mielőtt vásárol!

Milyen veszélyt rejtenek az emléktárgyak?

A vásárlóra:

Az illegális állat- és növénykereskedelmet a hatóságok szigorú pénzbírsággal, esetenként szabadságvesztéssel büntetik!

A CITES-engedély nélküli szállítmányokat az illetékes hatóságok azonnal elkobozzák. A vevő kárát, mivel engedély nélkül vásárolt, senki sem fogja megtéríteni!

Az illegális kereskedelemben részt vevőnek szembe kell néznie azzal az emberileg elfogadhatatlan ténnyel, hogy tevékenységével egy, az állat- és növényfajok végleges kihalását figyelmen kívül hagyó, felesleges luxustermékek létrejöttét segítő iparágat támogat.

Az élővilágra:

Az állatok befogása és elpusztítása sok esetben indokolatlan szenvedést okoz.
A hosszú és kimerítő utazás során az egyedek több mint 50%-a (madarak és hüllők esetén közel 90%-a) elpusztul.

Kis egyedszámú állományok esetében a különböző fajok genetikai sokszínűsége lecsökken. Ez az állatok alkalmazkodási készségét és ezzel túlélési esélyeit rontja.

A kis egyedszám szaporodási problémákhoz vezet, mely a fajfennmaradást veszélyezteti.

Mit tehet ön?

A védett állatok és növények illegális kereskedelme, valamint a természet mértéktelen kizsákmányolása elfogadhatatlan, ezért az alábbiakra kérünk minden jóérzésű állat- és természetbarátot:

Kerülje az engedélyköteles élő állatok és növények, valamint az azokból készült termékek vásárlását! Ne támogassa az állatok kihalását eredményező luxusipar működését!

A szükséges CITES-engedélyek nélkül soha ne vásároljon állatot, növényt vagy belőlük készült terméket!

Ha tiltott áru kereskedelmét észleli, ne járjon el egyénileg! Értesítse az illetékes természetvédelmi vagy rendőri hatóságokat!

Külföldön tapasztalt jogsértés esetén, ha az adott országban nincs lehetősége hivatalos bejelentést tenni, Magyarországon, a Környezetvédelmi Minisztérium CITES Igazgatási Hatóságánál is megteheti! A CITES Nemzetközi Titkársága értesítésével remény van az ügy kivizsgálására!

Tiltott vagy CITES engedélyhez kötött állati és növényi eredetű termékek

Tradicionális gyógyszerek, gyógyhatású készítmények: a tigris-, orrszarvú- és leopárdszármazékokat tartalmazó, főként kínai gyógyszerek vagy gyógyhatású készítmények forgalmazása tilos!

Szőrmék, karmok, agyarak: elefántcsontból készült dísztárgyak, ékszerek, nagymacskákból készült bundák és dekorációs tárgyak kereskedelme tilos!

Orchideák, kaktuszok: a vágott virágok kivételével a fenti növények vétele, exportja és importja CITES engedélyekhez kötött!

Korallok és kaviár: exportjuk és importjuk CITES engedélyekhez kötött!

Teknőspáncél: a tengeri teknősök páncéljából készült ékszerek, fésűk és szemüvegkeretek forgalmazása tilos!

Tojások: a CITES hatálya egyes madarak tojására is kiterjed, így ezek kereskedelme fajtól függően tilos, vagy CITES engedélyhez kötött.

Hüllőbőr: kígyó-, gyík-, aligátor- vagy krokodilbőrből készült táskák, övek, cipők és egyéb termékek kereskedelme CITES engedélyekhez kötött!

Gyapjú: a tibeti antilop gyapjából készült (Shatoosh) sálak kereskedelme tilos!

Egzotikus ételkülönlegességek: figyelem! Egyes ételspecialitások illegális kereskedelemből származó állatokból is (pl. bálnák, cápák, tengeri teknős) készülhetnek.

Az állatokra leskelődő további veszélyek
Sajnos nemcsak az egzotikus emléktárgyak kereskedelme okozhat komoly állatjóléti és állatvédelmi problémákat. A szórakoztatóipar is számtalan veszélyt rejt az állatok számára.

A cirkuszokban, óceanáriumokban, terráriumokban tartott állatok gyakran szenvednek, jó közérzetük biztosítása az intézmények funkciójából és tevékenységéből adódóan nem biztosított.

A bikaviadalok, a medvetáncoltatás, a delfinárum, az állatviadalok, a vadállatokkal való fényképezkedés, az éttermek és egyéb szórakoztató létesítmények siralmas vadállat-bemutatói, és a rabságban tartott „mutatványos” állatok sanyarú tartási körülményei gyakran komoly fizikai és maradandó pszichikai sérülést okoznak az állatoknak.

Mindez ellentétes az Állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény előírásaival, és minden felelősséggel gondolkodó ember erkölcsi felfogásával.

Ha ezt Ön is így gondolja, kérjük, ne támogassa jelenlétével az ilyen jellegű rendezvényeket, többségük ugyanis egy életen át tartó szenvedést okozhat az így „hasznosított” állatoknak.


rex plakát.jpg
rex plakát.jpg

A kampány

2001-ben a REX Kutyaotthon Alapítvány, a hatóságokkal együttműködve, útjára indította a „Veszélyes emléktárgyak. Tájékozódjon, mielőtt vásárol!” elnevezésű kampányt, mely idén, 2002-ben folytatódik.
A kampány a szükséges információ és ismeretanyag átadásával az illegális és túlzott mértékű állat- és növénykereskedelem veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet.

Határátkelők: információs szórólapok és látványos óriásplakátok az öt legnagyobb forgalmú közúti határátkelőnél (Hegyeshalom, Letenye, Záhony, Tompa, Nagylak) és a Ferihegyi repülőtér felé vezető úton.

Utazási irodák: információs anyagok a Magyar Utazási Irodák Szövetségéhez tartozó utazási irodákban.

Fedélzeti információ: szórólapok a MALÉV fontosabb járatain (Amszterdam, Athén, Frankfurt, Isztambul, London, Moszkva), valamint hét charterjáraton (Bulgária, Egyiptom, Görögország, Jordánia, Olaszország, Spanyolország, Törökország)

A 2002-es kampány résztvevői: Környezetvédelmi Minisztérium (KÖM), Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ), Malév

A 2002-es kampány fő támogatója: Angol Királyi Állatvédelmi Egyesület (RSPCA)

További támogatók: Netshaker Kft. (1036 Budapest, Bécsi út 57–59.), „The Clan” Étterem (1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 13.)

Az emléktárgyak veszélyesek! Kérjük, tájékozódjon, mielőtt vásárol!

Környezetvédelmi Minisztérium CITES Igazgatási Hatóság Dr. Rodics Katalin
Tel .: (06 1) 395 2605
(06 1) 395 6857
e-mail: rodics@mail2.ktm.hu
korosi@mail2.ktm.hu

REX Kutyaotthon Alapítvány
Tel.: (06 1) 435 0555
(06 1) 230 4080
e-mail: egzotikus@rex.hu

Az REX Kutyaotthon Alapítvány Egzotikusállat-védelmi Csoportja 2000-ben alakult. Legfontosabb feladata a veszélyeztetett és védett állatfajok jólétének biztosítása, valamint a kereskedelemben forgalmazott fajok megóvása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás