A rovat kizárólagos támogatója

A JOHANNESBURGI “FÖLD CSÚCSON” SZÜLESSEN MEGEGYEZÉS ARRÓL, HOGY A KERESKEDELMI VILÁGSZERVEZET (WTO) SZABÁLYAI TISZTELETBEN TARTJÁK A TÖBBOLDALÚ KÖRNYEZETVÉDELMI MEGÁLLAPODÁSOKAT.

Sajtóközlemény
Budapest, 2002. augusztus 22.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai hálózat nemzetközi kampánya keretében a mai napon levélben kérte a 2002. augusztus 26 és szeptember 4 között a dél-afrikai Johannesburgban megrendezésre kerülő Fenntartható Fejlődés Világtalálkozón (WSSD) résztvevő magyar delegáció vezetőit, lépjenek fel annak érdekében, hogy a csúcstalálkozó erősítse meg a többoldalú környezetvédelmi megállapodások autonómiáját és fennhatóságát a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival szemben.

2002. augusztus 26 és szeptember 4 között a dél-afrikai Johannesburgban kerül megrendezésre a Fenntartható Fejlődés Világtalálkozó. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Föld Barátai (Friends of the Earth International) nemzetközi kampánya keretében a mai napon levelet juttatott el a johannesburgi csúcstalálkozón résztvevő magyar delegáció vezetőihez, Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez és Szili Katalinhoz, az országgyűlés elnökéhez. A szervezet levelében a delegáció aktív közreműködését kérte ahhoz, hogy a csúcstalálkozó hatékony megoldással szolgáljon a szociális és gazdasági egyenlőtlenség, a szegénység és a környezet pusztulásának globális problémáira.

Ezen cél elérése érdekében az MTVSZ kérte a magyar delegáció vezetőit, javasolják és támogassák azt, hogy mind a csúcstalálkozó Államfői Politikai Nyilatkozatába, mind Megvalósítási Tervébe belekerüljön egy olyan rész, amely egyértelműen megerősíti a többoldalú környezetvédelmi megállapodások autonómiáját, elsőbbségét és fennhatóságát a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival szemben. Ezzel a lépéssel kormányunk világosan jelezhetné elkötelezettségét a fenntartható fejlődés alapelvei és céljai mellett.

A Föld Barátai nemzetközi hálózatának más tagszervezeteivel együtt számos civil szervezet és magánszemély is kéri a világ minden részén saját kormányát, hogy tegye ugyanezt.

Mellékeljük azon állásfoglalás másolatát, amelyben több mint 150 egyén és szervezet – több mint 50 országot képviselve – kéri a WSSD-t, hogy erősítse meg a többoldalú környezetvédelmi megállapodások autonómiáját és fennhatóságát. Ez biztosítaná azt, hogy a többoldalú környezetvédelmi megállapodásokat nem áshatják alá a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai.

További tájékoztatás: Fidrich Róbert, MTVSZ, tel: 216-7297

A kiadmány hiteléül:
Farkas István
ügyvezető elnök
MTVSZ

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás