Hirdetés

Az elmúlt hetekben éjszakánként valószínûleg rókák jártak a Fertõ–Hanság Nemzeti Park rackanyája körül. Eddig több mint húsz állatot pusztítottak el az elszaporodott ragadozók, egyelõre azonban még nem sikerült kilõni õket.
Váci Miklós, a nemzeti park õrszolgálat-vezetõje maga is látott már a ragadozók által megrágott juhot.
– Az immunizálásnak köszönhetõen sokkal több a róka, mint ezelõtt pár évvel. Ez nemcsak a földön fészkelõ védett madarakat vagy az ürgéket veszélyezteti, úgy látszik, hogy a gyengébb, öreg és sovány rackák is sorra kerülnek. Az egészségesek elfutnak, de a földön fekvõ, legyengült juhok szabad prédát jelentenek a rókák számára. Az is elõfordul, hogy meg sem ölik az áldozatot: nekilátnak még élve és lerágják a farkukat.
– A 600 állatból eddig 25-öt kaptak el a rókák – mondja Kosztra András majorságvezetõ. – Próbáltuk beterelni a nyájat védett helyre, de ezek az állatok a szabad tartáshoz szoktak, összezárva agyontapossák egymást. Úgy gondolom, hogy azért járnak a nyájra a rókák, mert ilyenkor már szoktak lenni kisbárányok. Az idén késõbbre tettük az ellést, így az idõsebb juhokat, de még a dögöket is megeszik az éhes ragadozók. Sötétedés után minden nap próbálkozunk, de eddig még nem sikerült kilõni õket.
A lesben álló vadászok közül többekben felmerült a gyanú, hogy a nyájat dézsmáló ragadozók esetleg nem is rókák. Arany János Toldijában is szerepel az úgynevezett nádi farkas, ami nem más, mint a hazánkban már rég kipusztult aranysakál. A Hanságban 4–5 éve lõttek egyet, és az utóbbi években az országban másutt is fel-felbukkant ez a ragadozó. Azért elképzelhetõ, hogy a nemzeti park juhait nádi farkas tizedeli, mert a szakemberek szerint a rókának nem szokása, hogy nyúlnál nagyobb állatot pusztítson el.
2003.01.14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás