A rovat kizárólagos támogatója

Az állatvédõk szõrmeellenes akcióinak sikere jól mutatja, hogy az emberek jelentõs része tisztában van egy-egy bunda „valódi értékével”. Mégis úgy tûnik, hogy néhány nyugati divatdiktátor megfordíthatja a közvélekedést.
Többen azzal vádolják az állatvédõket, hogy „õk is bõrcipõben járnak”, akkor milyen alapon tiltakoznak az állati szõrme viselete ellen. A válasz egyszerû: jelen pillanatban kevés olyan jó minõségû mûbõr található a piacon, ami helyettesíthetné a marhabõrt a cipõiparban. Másrészt a zöldek a szõrmék esetében a rókák és csincsillák szenvedése ellen tiltakoznak, hiszen ezeket az áltatokat csak azért tartják – igen durva körülmények között -, hogy luxusigényt elégítsenek ki.
A divat világa lassan tanulta meg, hogy a szõrmebundák az állati szenvedést szimbolizálják. A mai napig komoly piaca van ennek a terméknek: Jól keresõ férfiak, hódolva az éppen uralkodó sztereotípiának, kényeztetik ilyen ajándékokkal párjukat. Nyugat-Európában viszont komoly tiltakozások, tüntetések és közismert emberek felhívása (McCartney család, Brigitte Bardot, Calvin Klein, Todd Oldham) a nyolcvanas évek végétõl kezdve képes volt megváltoztatni a társadalom többségének nézeteit. A rendszerváltás idején Londonban vagy éppen Münchenben egyszerû járókelõk vonták kérdõre az ismeretlen „dívákat”, akik új bundájukban próbálták meghódítani a közönséget. Az igazán elegáns hölgyek inkább mûszõrmét hordanak, mint igazit. Ha valaki ilyen „részletkérdésekre” nem figyelt, kiközösíthették az exkluzív társaságokból.
Egy-két évvel ezelõtt a szõrmeipar ellentámadást indított. Két stratégiai eszközt vethettek be. Egyrészt apránként visszacsempészték az egyes kiegészítõkön keresztül a valódi szõrmét a kabátokra, másrészt találtak egy sikeres divatdiktátort, aki képes volt újra bevezetni a szõrmét a piacra. John Galliano (Dior-ház) egyik londoni bemutatóján – mintha tabut tört volna meg – újra visszahozta az „eredeti” bundát a kifutóra.
Természetesen a divatszakma egy-egy nagyágyúja kitart az eredeti elvárások teljesítése mellett. Például Stella McCartney eladta saját Gucci-lábbelijét, hogy így támadja a neki is milliókat szerzett bõr- és szõrmeipart. A modell jelenleg filmet forgat Londonban, melyben brutálisan ábrázolják, hogyan esnek áldozatul az állatok a szõrmedivatnak. A filmet októberben mutatják be az európai és az amerikai mozikban.
Kaufer Virág, a Fauna Egyesület munkatársa, a budapesti szõrmeellenes tüntetések szervezõje lapunknak elmondta, brutális körülmények között tartják a csakis luxusbundák készítéséért tenyésztett állatokat. A szõrmeviseletek alapanyagát nem vadon élõ, hanem nagyüzemi telepeken tartott prémes állatokról nyerik. Leggyakoribb a róka, a nyérc és a csincsilla. A csincsilla kivételével ezek az állatok mind a mai napig nincsenek háziasítva, mert tenyésztésüket csak a múlt század elején kezdték el.

Meglepõ, de igaz, hogy hazánk a világ második legnagyobb csincsillaprém-elõállítója. A csincsilla apró, Dél-Amerikából származó állat, amelyet kitûnõ természete miatt egyre többen tartanak otthon házi kedvencként is. A magyar közvélemény felhördült az olasz kutya- és macskaprémipar hallatán. A Zöldmagazin összefoglalója szerint azok az állatok, melyek a természetben sok-sok négyzetkilométernyi területet birtokolnak, itt olyan szûk ketrecekben élik le életüket, ahol nemhogy szaladgálni, de megfordulni sincs helyük. Az ilyen körülmények között felnevelt állatok lábai szinte minden esetben deformálódnak, míg a vadon élõ és befogott, majd ketrecbe zárt állatok pár nap alatt megkergülhetnek. A szõrmefarmokon tartott állatok viselkedési zavarokat mutatnak, sokszor megbetegednek, és van, hogy megcsonkítják magukat. Sokszor széttépik gyengébb társaikat is. A csapdával befogott állatok szõrméje gyakran sérül; belõlük háromszor annyi kell egy bundához, mint farmon tartott társaikból.
Az állatvédõk évtizedeken át tiltakoztak a szõrmeipar kegyetlensége miatt. Topmodellek és szupersztárok adták nevüket és arcukat a kampányhoz. Néhány felelõtlen divattervezõ most újra elõvette ezt a „nemes alapanyagot”, elrejtve más textíliák közé. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a gallérokon felhasznált szõrméért ugyanúgy állatok fizettek az életükkel. A Fauna Egyesület szerint a divat áldozatai nemcsak a prémes állatok, hanem azok a nõk is, akik lelkiismeretüknek és jóérzésüknek hátat fordítva, vakon követik a szõrmeipar által szponzorált divatkreátorokat, és felveszik a valódi prémmel díszített ruhákat.
A Fauna Egyesület 2002-2003 telére ismét meghirdette szõrmeellenes akcióját. A karácsonyi bevásárlási hisztéria közepén a belvárosban szerveztek egy bemutatót a Váci utca környékén, ahol manökenek vették maguknak a bátorságot, hogy megnyúzott állatokat a nyakukba téve tiltakozzanak a bundavásárlás ellen. Arra buzdítottak mindenkit az állatvédõk, hogy világosítsák fel a szõrmét viselõ személyeket arról, hogy mire is büszkék, ha prémben járnak. A szõrmeipar milliós reklámhadjáratát és a divatlapok egyoldalú tájékoztatását minden erejükkel ellensúlyozni szeretnék az állatvédõk. Ha léptennyomon leszólítják és felvilágosítják a szõrmében pompázókat, akkor majd kétszer is meggondolják, mielõtt újra felveszik organikus ékszereiket. A Fauna Egyesület ugyanakkor elhatárolja magát minden emberellenes cselekedettõl. Alapelvünk, hogy embert bántva nem lehet állatot védeni.

Életek

Egy medvebunda 2 medve életébe kerül.
Egy leopárdbunda 6 leopárd életébe kerül.
Egy fókabunda 8 fóka életébe kerül.
Egy farkasbunda 12 farkas életébe kerül.
Egy kutyabunda 10-15 kutya életébe kerül.
Egy ocelotbunda 15 ocelot életébe kerül.
Egy rókabunda 18 róka életébe kerül.
Egy vidrabunda 20 vidra életébe kerül.
Egy macskabunda 24 macska életébe kerül.
Egy nutriabunda 30 nutria életébe kerül.
Egy perzsabunda 36 újszülött bárány életébe kerül.
Egy oposszumbunda 40 oposszum életébe kerül.
Egy nercbunda 50-60 nyérc életébe kerül.
Egy cobolybunda 80 coboly életébe kerül.
Egy csincsillabunda 150 csincsilla életébe kerül.
Egy mókusbunda 400 mókus életébe kerül.

Törvényes védelem

Az utóbbi években – jórészt társadalmi nyomásra -Európa több országában hoztak törvényeket a prémesállat-tenyésztés felszámolására. Hollandiában 2008-tól tilos prémjéért sarki rókát és csincsillát tenyészteni. Ausztriában nem tenyészthetõ a sarki róka; itt és Svájcban, ha minden jól alakul, a vidramenyétek is hamarosan megmenekülnek. Észak-Írországban törvényjavaslat született valamennyi prémesállat farm bezárására: Nagy-Britannia 13, jelenleg is üzemelõ vidramenyéttelepét 2002-ig fel kell számolni.

Megtévesztésig mű

A szõrmekészítés és szűcsipar régi hagyományokra támaszkodik; nemzeti viseletünkben is nagy szerepet kapott a szõrme. Magyarországon a bárányprém kikészítése több évszázados múltra tekint vissza. A nemes prémek, mint a perzsa; hermelin; mókus, fehér és ezüst róka, nerc stb., ritkaságuk miatt igen magas áron kerülnek forgalomba. Sokaknak csak vágya-(ehet a valódi szõrmébõl készülõ értékes bunda; többnyire meg kell elégednünk egy-egy szép gallér, nemesprémkalap öltözékkiegészítõ szõrmével. Kárpótlásul az állatvédõk nemes gondolkodóinak egyre szélesedõ táborához sorolhatjuk magunkat.
A mûszõrmék megjelenését, gyártását, a technológiák gyors fejlõdését nem utolsósorban a szõrme iránti kielégítetlen kereslet kényszerítõ hatása segítette. A szakemberek a valódi szõrmék utánzására törekedtek. Különleges szintetikus szálak felhasználásával a valódihoz megtévesztésig hasonlító, tetszetõs mûszõrméket sikerült elõállítaniuk. Míg a valódi bunda a bõrrétegbõl és a szõrmébõl áll, a mûszõrme a hordozóréteg vagy alapszövet és az azt borító szõrzet utánzására szolgáló szálbunda vagy flórrétegbõl tevõdik össze.
Rendkívül elõnyös a mûszõrmék kis súlya a valódi szõrmékhez képest. A tetszetõsség a mûszõrmék megítélésénél elsõ helyen szerepel, nem közömbös az sem, meddig tartják meg ezt a fontos tulajdonságukat. A termék jellegébõl adódik, hogy a laza szálfelület felületváltozásra, a szálbunda kuszálódásra hajlamos. A mûszõrmék hátoldalát a flórréteg jobb rögzítése, a megfelelõ tartás biztosítása érdekében appretálják. Ennek ellenére bizonyos mértékû szálhullás minden mûszõrménél tapasztalható.
Heti Válasz 2003.02.21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás