Hirdetés

Szombathely, 2003. március 9. – A mai nappal ért véget a hazai környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek XIII. Országos Találkozója, Szombathelyen.

A rendezvényen mintegy 300 szervezetet képviseletében közel 700 fő jelent meg. Minden idők legnagyobb Országos Találkozójának a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ adott otthont. A szombati nap folyamán – egy másfélórás fórum keretében – Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter is látogatást tett a találkozón.

Szombathely volt az idei házigazdája a hazai környezet- és természetvédő szervezetek évente megrendezésre kerülő vándorgyűlésének, melyet a tavalyi Országos Találkozó felhatalmazása alapján a szombathelyi Kerekerdő Alapítvány, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezett. A március 6. és 9. között megrendezett találkozó legtöbb eseményének a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ adott otthont.
A rendezvény programját tudatosan úgy alakították ki a szervezők, hogy a találkozó jelleg minél erőteljesebben érvényesüljön. Mind az előprogramok, mind a hivatalos program során számos alkalom kínálkozott a szervezeteknek arra, hogy találkozzanak egymással, élményeket és tapasztalatot cseréljenek, így téve még eredményesebbé jövőbeni munkájukat. Egymás minél jobb megismerését segítették a Művelődési Központ egész területén elszórva elhelyezett kiállítások, melyeken az egyes szervezetek mutatkozhattak be, ismertethették tevékenységüket, elegyedhettek beszélgetésbe. Az esti, kulturális programok és a Teaház működtetése szintén segítette a kapcsolatfelvételt, ismerkedést.

Az Országos Találkozó kiemelt célja, hogy a szakmailag és arculatilag sokszínű mozgalom egységes fellépését tegye lehetővé az éves munka során. Ez az egység, az azonos értékrend megmutatkozott akkor is, amikor a rendezvényre ellátogató Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy új szövetséget ajánlott fel a zöld szervezetek jelenlévő képviselőinek. A mozgalom alapvetően örömmel vette az ajánlatot, hiszen a minisztériummal azonos cél felé haladnak, melynek eléréséhez szükség van együttműködésre. A partnerségnek azonban feltételei vannak. A zöld mozgalom elutasítja egy olyan kormányzati-civil megállapodás létrejöttét, melynek nincsenek kikényszeríthető jogi következményei, illetve nem erősíti a társadalmi részvételt és annak intézményrendszerét. A találkozó során érzékeny pont volt a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat reformja, mely két programpont – nevezetesen a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KAC főosztályának képviselőivel, illetve a miniszterasszonnyal történt találkozó – során is napirendre került. A mozgalom egységesen foglalt állást abban a kérdésben, hogy amennyiben a korábbinál hátrányosabb helyzetbe kerülnek a bizottságokban, azaz arányaiban kevesebb tagot delegálhatnak, úgy nem kívánnak részt venni a pénzek elosztásáról rendelkező munkabizottságokban.
Az egységes fellépésre további példájaként említhető, hogy az Országos Találkozó a Béke szekció javaslata alapján két határozatot hozott, méghozzá egyhangúlag. Az egyik határozat alapján a hazai zöld mozgalom, csatlakozva a háború ellen felszólalók véleményéhez, ellenzi az Irak elleni háborút. Emellett népi kezdeményezést kívánnak indítani abból a célból, hogy az Országgyűlés foglalja bele az Alkotmányba a következő rendelkezést: „A Magyar Köztársaság semmilyen formában nem állít elő, nem telepít, nem tárol, nem állomásoztat és nem enged át területén nukleáris vagy egyéb tömegpusztító fegyvereket.

A hazai zöld szervezetek találkozója március 6-án két kihelyezett előprogrammal kezdődött. Őriszentpéteren a természetvédelem és erdészet kérdései, míg Kőszegen, a Jurisics Miklós Gimnáziumban a környezeti nevelés témaköre iránt érdeklődők hallgathattak meg színvonalas előadásokat, illetve cserélhettek tapasztalatokat. Az éjszakába nyúló elméleti napot terepi program követte másnap délelőtt a Velem-hegységben, illetve Őriszentpéter környékén.
Azok sem maradtak azonban szabadtéri rendezvény nélkül, akik csak március 7-én érkeztek Szombathelyre. Ők faültetési programon vehettek részt a Vasi Múzeumfaluban.
A három napos találkozón számos szakmai és kulturális eseményre került sor. Plenáris ülés keretében esett szó a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat reformjáról, és volt lehetőség a vitatott kérdések tisztázására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KAC főosztályának jelenlévő képviselőivel. Ugyancsak plenáris ülésen folyt vita a hazai zöld mozgalom jelenéről és jövőjéről, több kérdéskör kapcsán, valamint arról a kérdésről, hogy a közelgő uniós csatlakozás elősegíti-e a fenntartható fejlődés megvalósulását hazánkban. Az utóbbi kérdéskör felkért előadói Schmuck Erzsébet (KvVM), Gyulai Iván (Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért – Miskolc), Miszlivetz Ferenc (Berzsenyi Dániel Főiskola Európai Tanulmányok Intézete), valamint Móra Veronika (Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület) voltak. A kérdéskör komoly vitát kavart, mindkét álláspont mellett és ellen is hangoztak el érvek mind az előadók részéről, mind a közönség soraiból.
A konkrétabb szakmai kérdések megvitatására kisebb csoportokban nyílt lehetőség a szombati nap délelőttjén. A 20 témakörben tartott szekciók jelentős része állásfoglalást is hozott, melyeket a vasárnap délelőtti plenáris ülésen a mozgalom egésze elfogadott. Az érintett témakörök voltak például – a korábban említett béke szekció kérdései mellett – az állat- és vízvédelem, a Kárpát-medence környezeti veszélyforrásai, a társadalmi részvétel, hazai erdőink állapota, az agrár- és vidékfejlesztés, és a sort még bőven lehetne folytatni.

A találkozó esti programjai közül ki lehet emelni azt az esti beszélgetést, ahol 3 régi mozgalmár – Schmuck Erzsébet helyettes államtitkár, Haraszthy László helyettes államtitkár és Illés Zoltán parlamenti képviselő – beszélt jelenlegi munkájával kapcsolatos tapasztalatairól, illetve válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

A találkozóval kapcsolatban további információk már elérhetőek a www.mtvsz.hu/ot2003 honlapon. Itt tesszük majd közzé többek között a találkozón elfogadott állásfoglalásokat is.

Gyöngyössy Péter Farkas István
Kerekerdő Alapítvány MTVSZ

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás