Hirdetés

A tiltakozók elvárják, hogy a mindenkori környezetvédelmi miniszter ne a rövidtávra szóló politikai érdekek kiszolgálója, hanem a környezeti érdekek szószólója legyen.

Huszonegy környezetvédő civil szervezet tiltakozó levelet küldött Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszternek, mert a Miniszter nyolc hónappal az EU csatlakozás előtt megszüntette a Környezetpolitikai és EU Integrációs helyettes államtitkárságot, és helyette Közgazdasági Hivatalt hozott létre.

A tiltakozók szerint a Miniszter augusztus elsejével hozott döntésével alárendeli a hosszú távú környezeti érdekeinket a rövidtávú gazdasági érdekeknek, azaz a jövőnket meghatározó európai környezetpolitika formálása helyett az átgondolatlan környezeti intézkedésekre megszerezhető pénzügyi források hajszolását részesíti előnyben.

A civil környezetvédőket aggodalom tölti el azért is, mert egy hiteles, a környezetvédelem területén ismert és elismert szakember, Dr. Schmuck Erzsébet lett az átszervezés áldozata, míg az új feladat teljesítését egy, a környezetvédelem területén tapasztalatot nem szerzett személlyel kívánják elvégeztetni.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta, hogy egyszer és mindenkorra tisztázni kellene, hogy a környezetvédelmi minisztérium feladata nem az, hogy gazdasági tevékenységek beruházásait igazgassa, hanem, hogy a fejlesztések környezeti, fenntarthatósági szempontjait érvényesítse a fejlesztések során. Persányi Miklós első nyilatkozatai ebbe az irányba mutattak, de csalódás, hogy a mostani átszervezés ezzel ellentétes értelmű. Ugyanis a hosszútávú stratégiai gondolkodásnak és az európai integrációs kérdéseknek állami vezetői szinten ezután nem lesz képviselete a minisztériumban.

A tiltakozók elvárják, hogy a mindenkori környezetvédelmi miniszter ne a rövidtávra szóló politikai érdekek kiszolgálója, hanem a környezeti érdekek szószólója legyen.

Budapest, 2003. augusztus 5.
Farkas István
Magyar Természetvédők Szövetsége
ügyvezető elnök, Tel: 20-444-9779

Csatlakozó szervezetek:

Magyar Természetvédők Szövetsége
Békéscsabai Zöld Kör
Csalán Környezetvédelmi Egyesület
CSEMETE Természetvédelmi Egyesület
E-misszió Természet és Környezetvédelmi Egyesület
Fauna Természetvédelmi Egyesület
Felső-Tisza Alapítvány
GALGA Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület
Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör
Hajdúság Közalapítvány
Holocén Természetvédelmi Egyesület
Energia és Környezet Alapítvány
Középkertért Egyesület
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Öko-Centrum Alapítvány
Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért
Természet- és Környezetvédők Solti Egyesülete
Vásárosnaményi Természetbarát Diákkör
Sashegyi Természetvédő és Kertbarát Egyesület
Zöld Akció Egyesület
Zöld Érdek Alapítvány

A tiltakozás előzménye:

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetése erősíteni kívánja a környezeti és gazdasági szempontok összehangolását, ezért augusztus 1-től új, közgazdasági és költségvetési helyettes államtitkárságot hoz létre.
Az Európai Unió támogatásainak kiemelt területei közé tartozik a környezetvédelem és a vízgazdálkodás. Az uniós pénzügyi források fogadási feltételeinek hatékonyabb biztosítását a közgazdasági helyettes államtitkárság irányítja majd. Az Európai Uniós jogharmonizációval hazánkban is egyre inkább előtérbe kerül a környezetvédelmi gazdasági szabályozórendszer fejlesztése, ami szintén az államtitkárság feladata. Az új egység felel azért is, hogy a KvVM a környezeti szempontból fontos témakörökben aktívabb tárcaközi szerepet lásson el, a gazdasági szektorokért felelős minisztériumokkal hatékony együttműködést alakítson ki.

A közgazdasági és költségvetési helyettes államtitkári munkakört a közgazdász végzettségű Tátrai Miklós tölti be, aki a Pénzügyminisztériumban, korábban a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott.
A helyettes államtitkárságok számát a tárca vezetése nem kívánja növelni, ezért a korábbi Környezetpolitikai, EU integrációs és Nemzetközi Hivatal feladatait két főcsoport, az EU és Nemzetközi Főcsoport, valamint a Stratégiai Főcsoport veszi át. Mindkét egység közvetlenül a közigazgatási államtitkár irányítása alá kerül.
Az új helyettes államtitkári munkakör létrehozásával egyidejűleg a környezetpolitikai és nemzetközi területért eddig felelős helyettes államtitkár, Schmuck Erzsébet távozik a tárcától. Az új egység létrehozása érinti a Jogi és Közgazdasági Helyettes Államtitkárságot is; feladatköre szűkül, kizárólag jogi szabályozással foglalkozik majd, a közgazdasági feladatok pedig az új helyettes államtitkársághoz kerülnek.
2003. 08. 02.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás