Hirdetés

Mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze az ország minden részéről, hogy tiltakozzon a lokátorral járó természetpusztítás ellen. A honvédség nem próbálkozott újra a fakivágással.

Nagygyűlés szombat délben a hegytetőn

14-én délelőtt a több napos tiltakozás-sorozat csúcspontjaként mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze a Mecsek legmagasabb pontján, a Zengőn. Céljuk a hegytetőre tervezett lokátor megvalósításának megakadályozása volt. A létesítmény megépítése a természetvédelmi oltalom alatt álló területen – a bánáti bazsarózsa egyik legfontosabb élőhelyén – nagy természetpusztítással járna.
A tüntetők közül sokan a környékbeli településekről érkeztek, de számos országos környezetvédő szervezet – Védegylet, Zöld Fiatalok, Greenpeace, Magyar Természetvédők Szövetsége, Rügyecskék, Humusz, Humanista Mozgalom – tagjai is jelentős számban voltak jelen. Hat aktivista kinn töltötte az éjszakát a hegyen. A favágás ellen tiltakozó dolgát nehezítette, hogy csak nehezen tudtak feljutni az éjszaka esett tíz-tizenöt centi hó és a hófúvások miatt. A délben tartott nagygyűlésen felszólalt Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért Mozgalom, és Lányi András, a Védegylet képviseletében. Lányi szerint “lokátort építeni nagyon sok helyen lehet az országban, de a bánáti bazsarózsa valamilyen különös oknál fogva csak itt tud nyílni, ezért elsőbbség illeti”.

Szombat reggel sem a favágók, sem a biztonsági emberek nem mentek fel a Zengőre; mivel a fakivágási engedély február 15-éig szól, a munkálatok törvényes elkezdésére már nincs sok esély. Így valószínűleg őszig halasztódik a beruházás elkezdése. Ugyanakkor a környezetvédők között többen is attól félnek, hogy a fakivágást engedély hiányában is elkezdik.
“Úgy értesültünk, hogy 20-30 000 forintos bírsággal meg lehet úszni az engedély nélküli fakivágást; nem biztos, hogy ez az összeg vissza fogja tartani a beruházót”- mondta Vida Viktor, a Zöld Fiatalok és a Védegylet aktivistája. “A héten történtek még így sikerként értékelhetők a környezetvédők számára, hiszen megmutatkozott, hogy a hazai zöld mozgalom egyre szervezettebb és ütőképesebb. A jövőben minden egyes beruházásnál rizikófaktorként be kell majd kalkulálni a helyiek és az országos környezetvédő szervezetek összehangolt tiltakozását, és az ezzel járó médiavisszhangot.”
“A természetvédelmi területen engedély nélküli szándékos fakivágás a Btk.-ba ütköző természetkárosítás, amiért egy erre érzékeny bíróság a felelőst akár börtönbüntetésre is ítélheti”- tudtuk meg dr. Kalas Györgytől, a Reflex Környezetvédő Egyesület jogászától.

Előzmények, háttér



HM2.jpg
HM2.jpg

A Honvédelmi Minisztérium a NATO finanszírozásával három helyszínen tervez új lokátorokat létesíteni; ebből kettőnél már meglévő létesímények átalakításáról lenne szó. A harmadik helyszín a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő, amely értékes természetvédelmi terület, és jelentős természetkárosítással járna a beruházás. Az ide tervezett NATO-lokátor ellen helyi szervezetek már több éve tiltakoznak, több alkalommal szervezetek demostrációkat, útlezárást (lásd korábbi cikkünket).



bánáti bazsarózsa
bánáti bazsarózsa

A beruházás a százezer forint eszmei értékű, fokozottan védett bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis subsp. banatica) egyik legfontosabb élőhelyét is veszélyezteti.
A HM felkérésére 2001 nyarán elvégzett és egyedülállónak aposztrofált kísérlet, melyben a lokátorhoz tervezett út nyomvonalából 12.000 védett növényt ültettek át, teljes kudarccal végződött: az átültetett növények 90 %-a elpusztult, ráadásul a nyomvonalban jelenleg több mint 90 millió forint eszmei értékű bánáti bazsarózsa és egyéb védett növény hajtott ki. Ennek dokumentálására a Civilek a Zengőért egyesület ismeretterjesztő filmet készíttett.



Zengő.jpg
Zengő.jpg

A mostani demonstráció-sorozat február 11-én kezdődött; azóta a helyi civilek és az országos környezetvédő szervezetek minden nap jelen voltak a helyszínen.

Csütörtök este Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke is teljes szolidaritásáról biztosította a tiltakozó mozgalmat.
„Az elért természetvédelmi szintből nem lehet visszalépni” idézte Sólyom az Alkotmánybíróság 10 évvel ezelőtti határozatát Az Este című műsorban (m1, 2002.02.12.). Márpedig a Zengőre való lokátortelepítéssel éppen ez az alkotmányos jog sérülne. A Zengő, a Mecsek legmagasabb hegycsúcsa kivételes élőhelyet nyújt számos védett növény- és állatfajnak. Az alkotmányos elveken túl az is kérdéses, hogy Magyarországnak egyáltalán szüksége van-e egy 3. lokátorállomásra. Magyarországon Bánkúton és Békéscsabán már van két lokátor, és a többi NATO tagországban is csak egy vagy két lokátor az általános.

Péntek reggel a lokátor építése ellen tiltakozó aktivistákat az erdészet alkalmi örző-védő emberei megpróbálták eltávolítani a helyszínről. A Civilek a Zengőért Mozgalom, a Pécsi Zöld Kör és a Greenpeace 50-60 aktivistája mintegy 30 biztonsági emberrel “mérkőzött meg”. A Greenpeace-aktivisták közül néhányan a fákhoz láncolták, vagy bilincselték magukat, mások alpinista felszereléssel a fákra is felmásztak.
A kivitelezők által megbízott favágók megpróbáltak hozzákezdeni a fák kivágásához, de mihelyst egyhez hozzákezdtek, rögtön három-négy természetvédő mászott fel rá, hogy a testükkel védjék az erdőt. A favágók által magukkal vitt biztonsági emberek ugyan lerángatták a mászókat a fatörzsről, ám akkor újabb és újabb természetvédők másztak fel a fákra. A fáktól elrángatott aktivisták közül néhányat az örző-védők a földön húztak; néhány Greenpeace-aktivista horzsolásos sérüléseket szenvedett.
Vay Márton, a tiltakozó akció egyik fő szervezője elmondása szerint az alkalmi “biztonsági szolgálatot” az építő cég munkanélküli bányászokból toborozta.

A biztonságiak fél óra múlva felhagytak akciójukkal, mert a demonstrálók, miután elrángatták őket a fák mellől, újra visszamentek az irtásra kijelölt területre, hogy megakadályozzák a fák kivágását. Az őrök egy ideig tanácskoztak arról, hogyan lépjenek fel az aktivistákkal szemben, mit tegyenek a munkálatok biztosítása érdekében, végül a favágókkal együtt elvonultak a helyszínről. A rendőrség arra kérte a biztonsági őröket, hogy várják meg az engedetlenségi akcióval kapcsolatos közigazgatási eljárás döntését.

Forrás: Védegylet, Civilek a Zengőért, Indymedia, MTI, MNO, Index, ma.hu, Honvédelmi Minisztérium

Fotók: Védegylet, Civilek a Zengőért
Térkép: HM

2004. február 13.

Kapcsolódó anyagaink

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás