Hirdetés
APA - MTI

Május elsején a csatlakozó országok rengeteg természeti kinccsel gyarapítják az Európai Uniót. Hogy ez a környezet állapotára áldás vagy átok lesz számukra, az még a WWF szakértői előtt sem tiszta.

Claude Martin, a WWF International általtános igazgatója szerint sokan ambivalens érzelmeket táplálnak a fejleménnyel szemben. A csatlakozó országoknak számos olyan természeti kincsük van még majdhogynem érintetlen állapotban, amilyennek a 15 eredeti tagállamban már nem lehet megfelelőjét találni. Mocsarak, érintetlen hegyvidékek és szinte végeláthatatlan erdőségek. Egyedül a Kárpátok őserdeiben több mint nyolcezer medve, négyezer farkas és háromezer hiúz él. Lengyelországban található Európa legnagyobb érintetlen mocsárvidéke: lápos, ártéri mezők és több mint 1600 tó található az alig 164 kilométer hosszú Biebrza folyó mentén. A magyar pusztaság pedig az európai természeti örökség részét képezi.

Ezen természeti kincsek megőrzése komoly kihívást jelent az egész közösség számára. A küszöbön álló bővítés első eredménye már érezteti hatását. Az EU-szabályozás általában lényegesen szigorúbb a korábban alkalmazottaknál, ezért hatalmas összegeket fektetnek be szennyvíz elvezetési és hulladék feldolgozási, valamint általában is tisztább technológiák telepítésébe.

A térséget azonban új veszélyek is fenyegetik, mégpedig főként az EU agrárpolitikája miatt. Évente mintegy 50 milliárd eurót, az EU költségvetésének csaknem a felét a mezőgazdaság támogatására fordítják. Az intenzív mezőgazdasági művelés azonban a virágzó mezőket végeláthatatlan szántóföldekké alakítja át. A közlekedésfejlesztési politika is fejfájást okoz a természetvédőknek. A transzeurópai közlekedési hálózat kiépítése is háttérbe szoríthatja a környezetvédelmi megfontolásokat. Ilyen például a Duna kiépítése több mint ezer kilométer hosszan. A Via Baltica, a Varsót a Biebrza Nemzeti Parkon keresztül Helsinkivel összekötő autópálya terve például minden környezetvédő rémálma.

A kelet-európai polgárok jólétének gyarapodása nem fordítható le kizárólag a fogyasztás növekedésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás