Hirdetés
Forrás: MTVSZ

A Magyar Természetvédők Szövetsége három éve végzett területfejlesztési munkája jelentős mérföldkőhöz érkezett: hét régióban környezetvédő civil szervezetekkel együttműködve sikerült elősegítenie a környezetvédő civil társadalom felkészülését a regionális fejlesztési tanácsok munkájában való érdemi részvételre.

A ma délelőtti sajtótájékoztatón Farkas István ügyvezető elnök elmondta: “A civil szervezetek üdvözlik, hogy a területfejlesztési törvény módosításának aktuális tervezete értelmében hivatalosan részvételi lehetőséget kapnak az Országos Területfejlesztési Tanács és a regionális fejlesztési tanácsok munkájában.”

Dönsz Teodóra területfejlesztési csoportvezető hozzátette: “A partnerség a kormányzati szervek és hatóságok érdeke is, mivel a helyi, regionális civil szervezetek igen jól ismerik a helyi szükségleteket és erőforrásokat, részvételük a fejlesztéspolitika irányát meghatározó döntéshozatalban segíthet a pénzek felhasználásának a fenntartható fejlődés elvei mentén történő szabályozásában. Míg a partnerség alkalmazása eddig eseti és személyfüggő volt, az új törvénnyel ennek intézményesülése várható.”

Mátyás Mónika, a veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke, a program közép-dunántúli regionális koordinátora a régióban végzett munkával kapcsolatban hangsúlyozta: “A régió civil szervezetei a képzések, fórumok, információszolgáltatás segítségével felismerték a területfejlesztés környezeti jelentőségét, és létrejött az a civil összefogás, amely lehetővé teszi, hogy a regionális fejlesztési tanácsok partnereiként a döntéselőkészítésben, döntéshozatalban hitelesen tudják képviselni a régió környezetvédelmi érdekeit.

A Szövetség és partnerei területfejlesztési munkájáról bővebben olvashatnak a http://www.mtvsz.hu/terfejl cím alatt található internetes oldalakon.

További információ: Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel.: 06 30 / 458 07 30

Háttér

Mi köze a területfejlesztésnek a környezetvédelemhez? – Nagyon sok. A területfejlesztési célú beruházások, intézkedések jelentős mértékben formálják környezetünket, és hosszú távú fejlődési irányt jelölnek ki. Az ilyen ráfordítások az Európai Unió Strukturális Alapjainak beáramlásával megsokszorozódnak, ezért a környezetre, illetve a fenntarthatóságra gyakorolt hatásuk is növekszik.

Ezt felismerve kezdett a Magyar Természetvédők Szövetsége – tízévi EU-s vonatkozású munka tapasztalatával – három éve országos, regionális és nemzetközi érdekérvényesítésbe a regionális politika témakörében. Ennek keretében 2001-ben a holland Külügyminisztérium MATRA alapja segítségével 4 régióban, majd 2002-től az Európai Unió Phare Access programja támogatásával a másik 3 régióban (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Dél-Dunántúl) indított komplex programot a területfejlesztési döntésekben való társadalmi részvétel intézményesítésére.

Az alapgondolat az, hogy mivel a helyi, regionális civil szervezetek igen jól ismerik a helyi szükségleteket és erőforrásokat, részvételük a fejlesztéspolitika irányát meghatározó döntéshozatalban segíthet a pénzek felhasználásának a fenntartható fejlődés elvei mentén történő szabályozásában.

Az országos szintű érdekérvényesítés a két fő csapásiránya a területfejlesztési törvény módosítása, valamint a Strukturális Alapok monitorozásában való részvétel megteremtése volt. Az utóbbi – részben a proaktív megközelítésnek köszönhetően – sikerrel járt, és a környezetvédő civil szervezetek delegáltjai valamennyi operatív program monitoring bizottságának aktív tagjai. A továbbiakban az INTERREG és a Kohéziós Alap monitoring bizottságaiban való tagság kivívása a cél.

A területfejlesztési törvényt illetően elértük, hogy az őszi tervezet szerint a környezet- és természetvédő civilek két helyet kaptak az Országos Területfejlesztési Tanácsban, és egy-egy helyet a regionális fejlesztési tanácsokban.

A regionális tevékenységeket minden régióban egy-egy környezetvédő szervezet koordinálta. Az MTVSZ képzésekkel segített felhívni a témára a figyelmet. A munka a civil társadalom megszervezésével kezdődött a régiókban EU-s és területfejlesztési témájú fórumok, levelezőlisták révén. A fórumok legitim delegáltakat választottak, akik a regionális fejlesztési tanácsok és ügynökségek munkáját kísérték figyelemmel. A tanácsok és ügynökségek nyitottsága a tapasztalatok szerint eseti volt, és az egyes munkatársak hozzáállásától függött. Ez is igazolja, hogy az átláthatóság érdekében szükség van a részvétel lehetőségeinek jogi szabályozására.

Üdvözlettel:
Nagy Ágnes Olga
Magyar Természetvédők Szövetsége
Tel.: 217 08 03
Mobil: 06 70 381 14 81

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás