A rovat kizárólagos támogatója
Szabadság, Kolozsvár

A napokban ismertette néhány aktuális programját a kolozsvári környzetvédő civil szervezeteket tömörítő Ökofórum Központ.

Transilvania Környezetvédő Klub június 15–december 15. között bonyolítja le azt a programját, amely a Vlegyászai Tájak Reménye Egyesülettel, a meregyói polgármesteri hivatallal és a Kolozs Megyei Erdőigazgatósággal karöltve a rekeceli vízesés környékének megtisztítását és ökoturisztikai potenciáljának kihasználását tűzte ki célul — közölte Andrei Kelemen programfelelős. Rekecel faluban információs központot kívánnak létesíteni, ahol középiskolai diákok számára látogatásokat és szemináriumokat szerveznek, távlatokban pedig a vízesésben rejlő anyagi előnyöket akarják hasznosítani. Az összesen 231 550 000 lejt kitevő tervből 150 850 000 lejnyi részt a Csíkszeredai Partnerségi Alapítvány áll.
A Napoca Kerékpárklub nevében Radu Mititean, az Ökofórum Központ ügyvezető igazgatója a kerékpár népszerűsítését szolgáló programra hívta fel a figyelmet, amelyet Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron, Resicán és Jászvásáron terjesztenek. Kolozsvár a maga túlzsúfolt közlekedésével igencsak rászolgál a kerékpározás támogatására. Erre vonatkozó javaslataikat szeptemberben teszik közzé. A bicikli világviszonylatban másodvirágzását éli, nálunk is egyre többen élvezik ennek előnyeit a motorizációval szemben. A városi és vidéki kerékpározás érdekében létesítendő különutak tekintetében Románia Albánia szintjén az utolsó a sorban (magyarán: itt ez ismeretlen fogalom), és a kerékpárturizmus is alig ismert nálunk. Aktualizálni kell az ide vonatkozó közlekedésrendészeti törvénykezést (pl. a bicikli szállíthatóságát nemzetközi vonatokon, ebben már Ukrajna is előttünk jár).
A Pro Ruralis Egyesület nevében Farkas Tibor hangsúlyozta, hogy más, megértőbb hozzáállást várnak az újonnan megválasztott városi és megyei közigazgatási hatóságoktól a környezetvédelmi kérdések megoldásában. Az Ökofórum Központ tagjainak közös véleménye szerint ideje végre megoldani Kolozsvár és Kolozs megye hulladékmenedzselését, tisztán látni a megoldási tervet a megyeszékhely tömegközlekedésére, az Erdélyi- Szigethegység Természeti Park adminisztrálásával megbízott Bihar Megyei Erdőigazgatóság egy-egy határozat meghozatalakor vegye figyelembe a környezetvédő civil szervezetek álláspontját, valamint növelni kell Kolozsvár zöldövezeteit (az egy főre jutó zöldövezet mutató tekintetében messze elmaradunk akár a hazai más városokétól, hiszen a Bükk területét nem szabad ide beszámítani).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás