A rovat kizárólagos támogatója
greenfo

Környezet- és természetvédő civil szervezetek fax- és e-mail-kampányt indítottak, hogy a kormánypárti frakciók a költségvetés keddi szavazásánál támogassák a Környezetvédelmi Bizottság módosító javaslatát, amely 1,5 milliárd forintot csoportosítana át a Nemzeti Környezetvédelmi Program megvalósításával kapcsolatos állami feladatok költséghatékony átvállalására.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta, hogy amennyiben az Országgyűlés megszavazza a módosítást, a média, az önkormányzatok, a vállalkozások, az iskolák, a civil szervezetek és a tudományos intézmények juthatnak forrásokhoz olyan tevékenységekhez, mint a környezeti nevelés, társadalmi tudatformálás, tudományos kutatás és fejlesztés, veszélyeztetett állat- és növényfajok védelme, helyi környezetvédelmi kezdeményezések, önkormányzati programok készítése és megvalósítása. Mindennek eredményeként javulhat a környezet állapota, csökkenhetnek a társadalmi feszültségek és növekedhet a jogbiztonság is.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi költségvetési törvényjavaslat csak a civil szervezetek számára tartalmaz egy csekély pályázati forrást. A módosítás elmaradása esetén a nyomtatott és elektronikus sajtó, az iskolák, az önkormányzatok, a tudományos intézetek egy fillért sem kapnának a környezeti szemléletformálási és egyéb tevékenységeikre. A fent említett célokra az elmúlt években több milliárd forint állt rendelkezésre, a mostani módosítás is csak részben tudja pótolni a hiányokat, és csökkenteni a társadalmi feszültségeket, amelyek a pályázatok elmaradása esetén jelentkeznének.

A napokban számos környezet- és természetvédő szervezet ír levelet a kormánypárti frakcióknak felhívva a figyelmet a társadalmi felelősségükre a környezetvédelmi problémák megoldása iránt. 
További felvilágosítás:
Lukács András, Levegő Munkacsoport 1465 Budapest, Pf. 167; telefon: 411-0509, 411-0510; lukacs@levego.hu
Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége 1091 Budapest, Üllői út 91/b. telefon: 20-444-9779, ifarkas@mtvsz.hu



Az Országgyűlés Környzevédelmi Bizottságának módosító javaslata>>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás