Hirdetés
greenfo/afp

A farkasok vadászatának 1998-as lengyelországi tilalma mára problémákat okoz a Beszkidek környékén élő parasztoknak. Elsősorban azzal, hogy az állatok semmilyen tekintetben nem ismerik már a félelmet az embertől és ennek megfelelően garázdálkodnak. A puska, petárda nem riasztja el őket.

Híradások látnak napvilágot olyan gazdákról, akiknek egy év alatt több mint kéttucat birkáját tépték szét a farkasok. 1999-ben összesen 38 bejelentés érkezett farkastámadásokról, tavaly 587. Már teheneket is megtámadtak, összesen 33 esett áldozatul, de állítólag tíz ló is.

A védelmükre vásárolt őrzőkutyákkal is végeznek. Ukrajnából és Szlovákiából is lengyel területre jönnek, a két szomszédos országban még nincs rájuk lelövési tilalom, az ukránok a vemhes állatokat is habozás nélkül elpusztítják. Lengyelországban az is gond, hogy a farkasok vadászterülete egyre nyugatabbra húzódik. A Beszkidek térségében 250-re becsülik a számukat, de az egész országban már 800-ra.

A lengyelek most előhozták az éves kilövési kvóta régi ötletét. Akkor, amikor ez volt a rend, külföldiek pénzért vadásztak Lengyelországban, és ez még állami bevételt is hozott. Az államot is bírálják, mert noha jelentősen emelte a kártérítések teljes összegét, de egy birka után mindössze 500 zloty jár, miközben az állat több mint kétszerte többet ér.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás