Hirdetés
Forrás: MTVSZ

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke George W. Bush 2005. március 16-án Paul D. Wolfowitz-ot, az iraki háború egyik fő ideológusát jelölte a Világbank élére. Ez a jelölés világszerte számos szervezet tiltakozását váltotta ki.

A Magyar Természetvédők Szövetségét, mint a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat tagját szintén aggodalommal tölti el Wolfowitz jelölése. A Világbank irányítása ugyanis alapvető fontosságú olyan globális problémák megoldása során, mint a szegénység felszámolása vagy a klímaváltozás hatásainak csökkentése.
Úgy ítéljük meg, Paul Wolfowitz kinevezése esetén a fennálló problémák nem megoldódnának, hanem még tovább súlyosbodnának. Félő, hogy unilaterizmusáról híres szakember nem tud majd egyensúlyt tartani a multilaterális intézmény tagországainak eltérő érdekei között. A Világbank vezetése – mely intézménynek minden erőfeszítését a globális szegénység csökkentésére és a környezeti károk megakadályozására kellene fordítania – nem lehet politikai célok játékszere.

A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért felhívja Magyarország kormányának figyelmét, hogy ne támogassa az amerikai jelölést a Világbank Igazgatótanácsi ülésén.
További információ: Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége, a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat nemzeti koordinátora, tel.: 216-7297

*************************************************************************************-
Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr részére
1055 Budapest V. Kossuth Lajos tér 4. 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Világbank irányítása alapvető fontosságú olyan globális problémák megoldása során, mint a szegénység felszámolása és a klímaváltozás hatásainak csökkentése. Félő, hogyha Paul Wolfowitz jelölése sikeres lesz, akkor ezek a problémák nemhogy megoldódnának, hanem tovább fognak súlyosbodni. Nemcsak az antidemokratikus és titkolódzó kinevezési mód teszi Wolfowitzot alkalmatlanná ennek a posztnak a betöltésére, hanem nagyfokú unilaterizmusa is. Egy multilaterális intézmény vezetőjeként így nem tud kiegyensúlyozott lenni a tagországok eltérő érdekei között. A Magyar Természetvédők Szövetsége, úgy is mint a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat tagja, felhívja Magyarország kormányának figyelmét, hogy ne támogassa az amerikai jelölést, mikor az a következő napokban szóba kerül a Világbank Igazgatótanácsi ülésén.

Öt évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államok sikeresen akadályozta meg a német jelölt Caio Koch-Weser kinevezését a Nemzetközi Valutaalap élére. Miközben Wolfowitz kinevezése elleni tiltakozások egyre csak gyarapodnak, a Világbank tagországainak további jelölteket kellene javasolniuk és megnyitni egy valódi nyilvános vitát a kérdés megtárgyalására. Egyúttal a kormányoknak egy demokratikusabb és átláthatóbb választási folyamatot kell megalkotniuk a jövőre nézve. Egy olyan folyamatot kell létrehozni, mely segítségével a Világbankot irányító testület elszámoltathatóvá válik a társadalom számára – amit elvileg szolgálnia kellene -, és nem olyan mely lehetővé tesz ilyen végletesen megosztó jelöléseket.

A Világbank vezetése – mely intézménynek minden erőfeszítését a globális szegénység csökkentésére és a környezeti károk megakadályozására kellene fordítania, és ezen területeken döntő fontossággal bír -, nem lehet politikai célok játékszere. Wolfowitz múltjához és jövőbeni szándékaihoz számos súlyos probléma és kérdőjel társul.
Ez a jelölés nem maradhat megválaszolatlanul a Világbank tagországai és a Magyar kormány részéről.
Budapest, 2005. március 19.
Tisztelettel: dr. Farkas István Ügyvezető elnök
Magyar Természetvédők Szövetsége

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás