A rovat kizárólagos támogatója
greenfo

Május 5-én létrejött az Állatvédő Szervezetek Egyeztető Fóruma, mely már letette első szakmai anyagát. Az ötletadó és a minta a Zöld Szervezetek Egyeztető Fóruma.

A fórum a három országos állatvédő szervezet, a Magyar Állatvédők Országos Szervezete /MÁOSZ/ (tagszervezetek száma 41 szervezet),
a Herman Ottó Magyar Országos Állat-és Természetvédő Egyesület /HEROSZ/– (tagszervezetek száma 16 szervezet)
és a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség /MÁTSZ/ (tagszervezetek száma 27 szervezet) kezdeményezésére jött létre az állatvédelem érdekeinek hatékonyabb képviselete reményében.

A Fórum elnökségét a három országos szervezet megbízottja adja, akik jelenleg a következők: Dr. Berey Attila HEROSZ, Orbán Zsófia MÁTSZ, Farkas Tamás- MÁOSZ

A fórum szakmai kérdésekkel foglalkozik, szemben a már korábban megalakult Etikai Bizottsággal, amely értelemszerűen az etikai kérdéseket tárgyalja. A Fórum első elfogadott döntése a II. Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó állatvédelmi szakmai javaslatokat tartalmazó anyag.
Ennek lényege a következő pontokban foglalható össze:

Állatmenhelyek, állatvédelmi szemlélettel működő gyepmesteri telepek finanszírozása a kóbor állatok elhelyezésének, gazdához juttatásának, közterületen és természetvédelmi jelentőségű területeken való csökkentésének érdekében. Kutyák és macskák kötelező microchipes regisztrációjához szükséges anyagi alap megteremtése az állatállomány tulajdonviszonyainak és mozgásának követhetősége, valamint az állategészségügyi és közegészségügyi biztonság érdekében.

Állatmenhelyek, gyepmesteri telepek rendszeres állategészségügyi felügyelete anyagi alapjainak megteremtése, a folyamatos állatorvosi ellátás biztosítása, szaksegédek képzése és alkalmazása. Az itt élő kutyák és macskák veszettség elleni, valamint egyéb fertőző betegségek elleni kombinált oltásai, az ivartalanítás anyagi alapjainak megteremtése, az állatállomány megfelelő egészségi állapotának biztosítása és az állatról emberre terjedő betegségek (zoonózisok) megelőzése érdekében.

Kutyák és macskák külső és belső élősködők elleni kezelései anyagi alapjaihoz való hozzájárulás az állatállomány megfelelő egészségi állapotának biztosítása és az állatról emberre terjedő betegségek (zoonózisok) megelőzése érdekében

Az állatvédelmi nevelés oktatási rendszerbe történő integrálása, illetve anyagi feltételeinek biztosítása.

A kóbor állatok kártételeinek csökkentése érdekében az állatok humánus és kíméletes befogását segítő berendezések (kábító-fegyver és -lövedék, pecérbot, szállítóketrec) biztosítása a vadászati kerületekben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás