A rovat kizárólagos támogatója

Nemzetközi kommunikációs siker a hazai CITES-kampány. Megjelent az ENSz Környezetvédelmi Programja (UNEP) a „Fenntarthatóság kommunikációja – hogyan hozzunk létre hatékony kampányokat?” című kiadványa, amely az általános alapelvek ismertetése után néhány példát emel ki a világ sikeres környezetvédelmi tömegtájékoztatási kampányai közül.

A világ minden részéről beérkezett anyagok közül végül a 10 legjobb került a kiadványba. Ezek közül az egyik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a WWF Magyarország tavalyi, illetve 2003-as CITES kampánya.



CITES.gif
CITES.gif
A „Mindent a szemnek, semmit a kéznek! – Nem minden emléktárgy ártatlan ajándék” szlogen alatt futó kampány során többek között átfestett 6-os villamosok és óriás plakátok hívták fel a figyelmet a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezményre, céljára. A mintaként felhozott 10 kampány közül ez az egyetlen, ami a természetvédelem területéről szólt, így nem csak magyar siker, de egyben a természetvédelem és a CITES sikere is, hogy erre esett a választás.




farkas bunda CITES
farkas bunda CITES
A CITES a világ leghatékonyabb természetvédelmi megállapodása, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló Washingtoni Egyezmény angol nevének mozaikszavas rövidítése. Az 1973-ban 26 ország aláírásával létrejött egyezményhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Az egyezmény a nemzetközi kereskedelem által súlyosan veszélyeztetett fajok védelmét tűzte ki céljául. Itthon a nagyközönséget a CITES elsősorban a külföldről behozott, az egyezmény által védett fajokból készített ajándéktárgyak – pl. elefántcsont szobrok, teknős páncélból készült emléktárgyak, krokodilbőr tárcák, cipők, korallok stb., – esetén érintheti. Érdemes tehát külföldi, elsősorban egzotikus országokba irányuló utunk előtt tájékozódni a zöldtárca honlapján  vagy Zöld-Pont Szolgálata ingyenes zöld számán (06-80/40-11-11) arról, milyen ajándéktárgyakat ne vásároljunk szeretteinknek.

Az Egyezménnyel kapcsolatban sok érdekes és hasznos információ található a CITES hivatalos honlapján  is. A kiadvány teljes anyaga letölthető angolul, franciául és spanyolul a www.unep.fr/sustain  ,és a www.futerra.org/publications  web oldalakról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás