A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: forestpress

Nem miden faj szenved az erdő és bozóttüzek hatásaitól. Az ausztráliai szavannákon egy rovar, a grass-layer beetle például figyelemreméltó ellenálló képességet tanúsít a tűz iránt, bár a tüzek a faj gazdagságára és a családok változatosságára befolyással vannak.

A tüzekkel gyakran sújtott mediterrán vidékeken a lángok átvonulása mellett sikerült megőrizni a tájegységre jellemző madárfajok sokféleségét. Izraelben az állatfajok gazdagsága egyes területeken, 2-4 évvel a tüzek után, átmeneti csökkenést követően, a legmagasabb szintre emelkedett – olvasható különböző szerzőktől.

A boreális erdők vadállományára is lehet a tüzeknek pozitív hatása, még ott is, ahol a tűz a legerőteljesebb természet átalakító mechanizmusként lép működésbe. Észak-Amerikában, bár a jávorszarvas néha a tűz fogságába kerülve elpusztul, a tűz általában javítja a jávorszarvas élőhelyi körülményeit, elősegítve háremek kialakulását, fenntartását, ami jótékonyan hat a populáció növekedésére. Becslések szerint a tüzek jótékony hatása az állományokra közel 50 évig tarthat A jávorszarvas-sűrűség 20-25 évvel a tüzek után a legmagasabb.

A tüzek is hozzájárultak azonban a szürkefarkas állomány (Canis lupus) számának csökkenéséhez Minnesota államban (USA), mivel a gyakori tüzek korlátozták a megmaradó növénytársulásoktól függő zsákmányállatokat, így a hódokat (Castor canadiensis), a jávorszarvasokat és más szarvasokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás