A rovat kizárólagos támogatója

Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Magyar Természetvédők Szövetsége. A Génmanipuláció-mentes Magyarország kampány mai budapesti akcióján a természetvédők fel kívánják hívni a figyelmet a génmódosítás veszélyeire, és aláírást gyűjtenek, hogy Magyarország minél több városa legyen génmódosítás-mentes övezet.

Napról-napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosítás veszélyeit. A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság – a tagállamok többsége akaratának ellenére – mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik. Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom , amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók nyilvánították területüket génmanipuláció-mentes övezetté. Mára már 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 164 régiója csatlakozott a hálózathoz. A cél, hogy egész Európát génmanipuláció-mentes övezetté tegyük, s így alulról szerveződve ellensúlyozzuk az Európai Bizottság antidemokratikus törekvéseit – fejtette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Magyarország az európai döntési folyamatban pozitív szerepet játszik, elutasítja a génmódosított növényeket, azonban a multinacionális biotechnológiai cégek hatalmas nyomást gyakorolnak a magyar döntéshozókra. Az MTVSZ kampánya azt is célozza, hogy ezt a veszélyt tudatosítsa a magyar közvéleményben, és ösztönözze őket, hogy álljanak ki a pozitív kormányzati törekvések mellett. Erre jó eszköz lehet a génmódosítás-mentes övezetek országos hálózata. Hazánkban eddig mintegy harminc település (köztük Bicske, Esztergom, Hódmezővásárhely, Marcali) és a Nyugat-Dunántúli régió nyilvánította területét génmódosítás-mentes övezetté.

A kampány során szeretnénk, ha még több település, és újabb régiók szánnák el hasonló lépésre magukat, hogy biztosíthassuk az ország génmanipuláció-mentességét – fűzte hozzá Zalatnay László az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület munkatársa, akik Nyíregyházán indítottak kampányt a település és az Észak-Alföldi Régió génmentes övezetté nyilvánítása érdekében. Megemlítette, hogy Lengyelország tizenhat régiója közül már tizenhárom génmódosítás-mentes övezetté nyilvánította területét. Magyarországnak is követnie kéne a lengyel példát – szögezte le a programvezető. Az egészségügyi és ökológiai kockázatok mérlegelése mellett hazánknak gazdasági érdeke is, hogy ne termesszünk génmódosított növényeket. Az európai fogyasztók túlnyomó többsége ugyanis elutasítja a génmódosított élelmiszereket, ezért csak akkor van esélyünk eladni a magyar mezőgazdasági termékeket az érzékeny európai piacon, ha garantálni tudjuk azok génmódosítás-mentességét. Ezért alapvető fontosságú, hogy megőrizzük Magyarország génmanipuláció-mentességéről Európában kialakult képet. Ez a magyar mezőgazdaság versenyképességének kulcskérdése – tette hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

További információ:
Fidrich Róbert, MTVSZ, programvezető – tel.: (1) 216-7297, mobil: (20) 378-6683

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás