Hirdetés

Egy amerikai környezet és állatvédő szövetség vitatja azon határozatot, mely engedélyezné a grizzly medvék vadászatát a Yellowstone Nemzeti Park területén. A szövetség ugyanis attól fél, hogy ezen intézkedés a környező nyugati államokban is vadászati hullámot indítana el.

Évente több millió turista látogatja meg a parkot, hogy lássa ezen hatalmas medvéket, melyeket olyan sokáig vadásztak, hogy a kihalás szélére kerültek, ezért 1975-ben vadászati tilalmat léptettek életbe és az állatok a Veszélyeztetett Fajok Törvénye védelme alá kerültek.
Az elmúlt 3 évtizedben, a yellowstone-i és a környező államokban – főleg Idaho, Montana és Wyoming – élő grizzlyk száma 136 egyedről 600-ra nőtt, emiatt a kormány már többször javasolta, hogy a populációt vegyék le a védett állatok listájáról. A grizzlyk a szürke farkasokhoz hasonlóan a nyugati államok vitáinak középpontjában állnak, amióta csak védelmet kaptak. Emellett a védelem megszüntetése ellenkezik néhány környezetvédő csoport, többek között a Természeti Forrásokat védő tanács és a Sierra Club elveivel, amelyek szerint a medvéket továbbra is védeni kell, mert az újbóli vadászat életbe lépésének hosszú távú következményeit nem lehet megjósolni. A védelem beszüntetését főleg Montana és Wyoming farmerei sürgetik, ahol egyre több a medvék és az emberek, valamint a háziállatok konfrontációja. Egyesek szerint, amikor a mackók már a háziállatokra vadásznak, akkor túl sokan vannak. Az kétségtelen, hogy a hatalmas medvék kevésbé népszerűek azon emberek körében, akik a közelükben élnek. Ugyanakkor a legnagyobb ragadozóként számon tartott medve hihetetlenül védtelen a sporvadászokkal szemben. Jelenleg is több ezer vadász próbál meg engedélyt szerezni a mackók kilövésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás