Hirdetés
Forrás: ForestPress

A WWF Európa Alpok Programja jelentést tett közzé a magas hegyekben élő nagytestű ragadozók állapotáról és fennmaradásuk kilátásairól. Az európai nagytestű ragadozók helyzete egyre több aggodalomra ad okot.

A farkasokat, medvéket és hiúzokat az ember továbbra is háborgatja, üldözi. Számos esetben élőhelyük is veszélybe kerül. Amíg az ázsiai tigrisek bizonytalan sorsa köztudott, Európa saját, legfontosabb ragadozóinak némelyikét, a csendes eltűnés veszélye fenyegeti. Mások, az emberrel kerülnek összetűzésbe, mivel megpróbálják visszaszerezni korábbi vadászterületeiket, korábbi elterjedési területeik egy részét.
Visszatérésük egyrészt látványos és jó jel, – még ha némiképp ellentmondásos is –, másrészt várhatóan még több konfliktussal fenyeget. Az Alpokban az ember és a húsevők békés egymás mellett éléséhez vezető megoldás, hogy megtanuljuk elfogadni a tényt, miszerint a hegyek, a legelők és az erdők nem kizárólag az embereké. Ebben segítségünkre lehet, ha sikerül „félretennünk” az ezekről a lopakodó, titokzatos, szép állatokról szóló legendákat és meséket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás