A rovat kizárólagos támogatója

Kialakult nemzetközi gyakorlat, hogy a parlamenti választások előtt a környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek értékelik a kormányzat eddigi környezetvédelmi teljesítményét, és megfogalmazzák elvárásaikat a következő kormányzati ciklusra. Ezeket az elvárásokat 12 pontban foglalta össze a hazai környezetvédő mozgalom a 2005 áprilisában, Zalaegerszegen tartott országos találkozóján.

Mindezek megbeszélésére a hazai országos és regionális környezet- és természetvédő szervezetek találkozókat készítenek elő a parlamenti pártok elnökeivel és miniszterelnök-jelöltjeivel. Az első megbeszélésre 2006. február 8-án került sor a Parlamentben, ahol az Országgyűlés elnökével, Szili Katalinnal történt találkozón az ott résztvevő országos és regionális környezetvédő szervezetek képviselői kérték, hogy segítse elő a Magyar Szocialista Párt elnökével, a későbbiekben pedig a miniszterelnök-jelöltjével való találkozót. Emellett megvitatásra kerültek a következő szakmapolitikai kérdések is:

· A civil szervezetek szerint a folyamatos költségvetési megszorítások miatt veszélyben forog a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium működőképessége, és ellehetetlenülnek a területi szervek is. A tárcán belül a stratégiai és környezetpolitikai szakterületek folyamatos leépítése, valamint a szakmapolitikát segítő háttérintézmény 2006. január 1-jei megszüntetése oda vezet, hogy a tárca nem tudja ellátni alapvető feladatait. Hasonlóan kedvezőtlen folyamatok mentek végbe a környezetünk, egészségünk, biztonságunk megóvásáért felelős más szervek esetében is (ÁNTSZ, állategészségügy, növény- és talajvédelem, fogyasztóvédelem, vízügyi szervek, vámhatóságok, bíróságok, ügyészségek stb.).

· A környezetvédő szervezetek továbbra is csak egy önálló Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot tartanak elfogadhatónak. Javasolták, hogy a tárca hatáskörébe kerüljön át a védett erdők kezelése. Meg kell erősíteni a környezet- és természetvédelmi területi szerveket, valamint a társhatóságokat.

· Az Európai Unió pénzeinek fogadásával és felhasználásával kapcsolatban a civil szervezetek nagy gondnak látják, hogy a jelenlegi tervek szerint jobbára csak nagy környezetvédelmi beruházásokra (szennyvíztisztítók, regionális hulladéklerakók stb.) lehet uniós forrásokhoz jutni, amely elvonja a korábban a kisebb környezetvédelmi, természetvédelmi problémák megoldására rendelkezésre álló hazai forrásokat, lévén, hogy ezeket hazai önerőként át kell csoportosítani. Így az egyenként önmagában kisebb, de összességében jelentős problémák csak szaporodnak.

· Szükség van a természetvédelem, a környezeti nevelés és szemléletformálás, illetve a környezeti problémák megelőzésére irányuló önkormányzati, vállalati programok hangsúlyos támogatására. A zöld szervezetek kiemelték, hogy emellett elszántan ellenzik a jelentős környezeti károkkal járó, nemzetgazdasági szempontból sem hatékony közlekedési és vízügyi beruházások terveit, mint például egyes gyorsforgalmi utak, a Duna–Tisza-csatorna vagy a csongrádi tiszai duzzasztómű megépítését.

· A civil szervezetek hangsúlyozták a zöld GDP bevezetésének és a környezetvédelmi szempontból káros állami támogatások felszámolásának szükségességét. Ez utóbbiak közül külön kifogásolták a gyorsforgalmi utakról szóló határozattervezetet, amelyet jelenleg tárgyal az országgyűlés, és amely lehetőséget adna arra, hogy a hazai és az uniós jogszabályok kijátszásával több száz milliárd forint közpénzt fordítsanak egy olyan tevékenységre, amely környezetvédelmi és gazdasági szempontból egyaránt fenntarthatatlan. Emellett tájékoztatást adtak a környezetvédő mozgalom helyzetéről, valamint a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbításával és az energetikai stratégia megalkotásával kapcsolatos álláspontjukról.

· Végezetül a Nemzeti Fenntartható Fejlődésért Stratégiával kapcsolatosan felhívták a figyelmet arra, hogy jelentős késésben van az elkészítése, ugyanis ez kellett volna, hogy keretül szolgáljon az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepciónak, az Országos Területfejlesztési Koncepciónak és nem utolsó sorban a 2007–2013-as időszakra szóló Nemzeti Stratégiai Referencia Keretnek is.

 
 

A találkozó civil résztvevői:

 

Mátyás Mónika, Csalán Természetvédő Egyesület

Ilosvay György, CSEMETE Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület

Ámon Ada, Energia Klub

Csáki Roland, Greenpeace

Molnár Attila, Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület

Kiss József, Holocén Egyesület

Tömöri Balázs, Hulladék Munkaszövetség

Hajtman Ágnes, Levegő Munkacsoport

Lukács András, Levegő Munkacsoport

Péchy Tamás, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége

Schmuck Erzsébet, Magyar Természetvédők Szövetsége

Lajtman Csaba, REFLEX Környezetvédő Egyesület

Jávor Benedek, Védegylet

Márkus Ferenc, WWF Magyarország

Demeter Zoltán, Zöld Akció Egyesület

 

További információ:

Márkus Ferenc, igazgató, WWF Magyarország

e-mail: ferenc.markus@wwf.hu, mobil: (30) 311 1750

Benedikt Ildikó
kommunikációs munkatárs
Magyar Természetvédők Szövetsége
30/22-30-137

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás