A rovat kizárólagos támogatója

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és az arra épülő Vidékfejlesztési Program kidolgozásának szerves részeként lefolytatja a stratégiai környezeti vizsgálatot, melynek során a tervezők biztosítják a nyilvánosság széleskörű részvételének lehetőségét. A vizsgálat a napokban indul és várhatóan november végén záródik.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és az arra épülő Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kidolgozásának szerves részeként lefolytatja a stratégiai környezeti vizsgálatot a 2/2005. kormányrendelet alapján. Az FVM – a környezetvédelmi tárcával egyetértésben – az SKV kidolgozását és a folyamat lefolytatását független, az SKV témakörében járatos szakértőkre bízta.

A stratégiai környezeti vizsgálat (SKV) a proaktív környezetvédelem eszköze: a fenntarthatóságot esetleg aláásó célokat, a környezetre kockázatot jelentő intézkedéseket már a program készítés során kiszűri. A készülő SKV egyik alappillére az aktív partnerség-építés, melynek célja az érintett civil szervezetek, szakmai és önkormányzati érdekképviseletek, akadémiai és egyetemi intézmények, továbbá az érintett kormányzati szervezetek és hatóságok tájékoztatása és bevonása vidékfejlesztési politika kialakításába.

Az EU és a hazai jogszabályok szabta követelményeknek megfelelő SKV végső célja egy olyan környezeti jelentés összeállítása, amely végrehajtható javaslatokat tesz a vidékfejlesztési intézkedések környezeti teljesítményének javítására, és a fenntartható fejlődés mezőgazdasági és vidékfejlesztési érvényesítésére. Az SKV elvezethet ahhoz, hogy a közösségi forrásokból részesülő vidékfejlesztési intézkedéseknek a környezet szempontjából (is) hasznosak legyenek, és ne okozzanak egyetlen környezeti elemre, rendszerre sem számottevő káros hatást.

A környezeti vizsgálat szakmai koordinációját az Env-in-Cent Tanácsadó Iroda, a társadalmi részvétel szervezését a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) végzi. Az SKV kidolgozásának folyamatáról az érdeklődő tájékozódhat a www.mtvsz.hu/skv és a www.strategia.fvm.hu honlapon, ahol a munkaanyagok letölthető formában is rendelkezésre állnak. Természetesen a véleményeket is várjuk az MTVSZ címén: skv@mtvsz.hu  

További információk:
Hortobágyi Anna, FVM  tel:301-4705, e-mail: hortobagyia@fvm.hu 
Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége, 20-444-9779, info@mtvsz.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás