Hirdetés

A Magyar Természetvédők Szövetsége kedden délben tartotta klíma-alku kampánya záróeseményét, ahol átadták a válogatott klíma-alku fotóüzenetekből készített lobbi-albumot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nevében megjelent Karai Klára főosztályvezetőnek és Dr. Erdei György jogi szakállamtitkárnak.

A kampányban a novemberi ENSZ klímakonferenciára üzentek Európa polgárai színes szövegbuborékokon, hogy személyesen mit vállalnak az éghajlatváltozás ellen, és milyen éghajlatvédelmi lépéseket várnak a döntéshozóktól. Az üzenetküldés október végéig folytatódik.

A Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett magyar kampányban, a nyári és a szeptemberi országos eseményeken, valamint az Interneten összesen eddig több, mint 900 klíma-üzenet gyűlt össze. A magyar üzeneteket tartalmazó internetes fotógalériát a sajtótájékoztatón is ismertették. Ebből 100 üzenet szerepel az albumban. A leglátványosabb üzeneteket, többek között Hegyi Gyula, európai parlamenti képviselő üzenetét a Magyar Természetvédők Szövetsége kiállította a helyszínen.

Az albummal együtt a Magyar Természetvédők Szövetsége a nemzetközi klímatárgyalásokra szóló javaslatait is eljuttatta a miniszternek.

Farkas István ügyvezető elnök, aki a Magyar Természetvédők Szövetsége részéről az albumot átadta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium képviselőinek, elmondta, hogy az idei év kulcsfontosságú az uniós és magyar klímapolitika szempontjából. Egyfelől tartanak az előkészületek a novemberi nemzetközi klímatárgyalásokra, ahol az Uniónak vezető szerepet kell játszania a 2012 utáni, jelentős üvegházgáz kibocsátás-csökkentési vállalások létrejöttében. Másfelől készül Magyarország Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiája, amelyben a megelőzés, tehát a kibocsátások csökkentése éppolyan hangsúlyos lesz, mint az alkalmazkodás. Ehhez a döntéshozók és a lakosság összefogása szükséges. Az általunk gyűjtött üzenetek is bizonyítják, hogy a lakosság kész a változtatásra. Ezért kérjük a környezetvédelmi minisztert, hogy vegyen továbbra is részt a párbeszédben és képviselje az üzeneteket a klímatárgyalásokon.

További információ:

Botár Alexa, éghajlati programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: 20/931-5043
Ladányi-Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: 30/223-0137

———————–

Az MTVSZ javaslatai Persányi Miklós, környezetvédelmi miniszter számára:

Tisztelt Miniszter Úr!

A Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai néhány kulcskérdésre szeretné felhívni a figyelmét a COREPER és a Környezetvédelmi Tanácsülés előkészületei közben, a nemzetközi klímakonferenciára elkészítendő uniós dokumentummal kapcsolatban.

Kihívások, vállalások

Meggyőződésünk szerint a 2005-ös Környezetvédelmi Tanácsi döntésben a fejlett országokra javasolt, 2020-ig 15-30% -os és 2050-re 60-80%-os üvegházgáz kibocsátás-csökkentési célok felső határértékei segítik hozzá az EU-t, hogy nagy valószínűséggel a kitűzött 2 Celsius fokos átlaghőmérséklet-emelkedés határán belül maradjon. Sajnálatosnak tartjuk, hogy e tanácsi célszámokat tudomásunk szerint nem ismétli meg a tanácsi dokumentum-vázlat, azonban üdvözöljük, hogy a korábbi verzióhoz képest már megjelenik benne a 2 Celsius fokos cél.
Felhívjuk a Környezetvédelmi Tanácsot, hogy bizonyítsa elkötelezettségét és ülésének záródokumentumában ismételje meg a 2005-ös ambíciózus közép- és hosszútávú kibocsátás-csökkentési célszámokat.

2012 utáni folyamat

A 2 Celsius fokos célkitűzés teljesítéséhez az üvegházgázok kibocsátásának a következő évtizedben kell tetőzniük. Ezért környezeti szükségszerűség egy koherens és tudományosan megalapozott, szigorú megállapodás a (2013 és 2017 között futó) második kiotói vállalási periódusról. Az első és a második vállalási periódus közötti időhézag elkerüléséhez a MTVSz-FoE szerint a poszt-2012 tárgyalásoknak 2008-ig be kell fejeződniük. A tárgyalási mandátum elindítása történjen meg a 2007-es COP/MOP3-on. Ez időskálán való előrehaladáshoz ülések közötti találkozókra van szükség, ezért felhívjuk az EU-t és tagállamait, hogy biztosítson ezekhez politikai és pénzügyi támogatást. Nairobi-ban a delegációknak e határidőket figyelembe véve kell előrelépést elérniük.

Vezető szerep

Úgy gondoljuk, hogy az EU-nak továbbra is folytatnia kell korábbi vezető szerepét a klímatárgyalásokon annak érdekében, hogy a 2012 utánról szóló tárgyalásoknak sikeres kimenetele legyen. Egyúttal az EU-nak és minden tagállamának előrelépést kell mutatnia a meglévő célok teljesítésében, és életbe kell léptetnie olyan politikákat és intézkedéseket, melyek hiteles, környezetileg hatékony és hosszútávú keretet alapoznak meg a jelentős üvegházgáz kibocsátás-csökkentéshez. Sürgetjük az EU-t, hogy saját kibocsátásait legalább 30%-kal csökkentse 2020-ra az 1990-es szintekhez képest; Németország és Franciaország újra elkötelezte magát emellett szeptember végén. Egyúttal felhívjuk a kormányzatot, hogy Magyarország is vállalja a 30%-os kibocsátás-csökkentést 2020-ig, és rögzítse ezt a készülő Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában.

Kiemelt témák

Szénmegkötés- és tárolás (CCS)

A Tanácsi dokumentumvázlat (6.bekezdés) támogatja a szénmegkötés- és tárolás technológiáját, jóllehet e technológia kockázatai még nem teljességgel ismertek. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) CCS-ről szóló speciális jelentése kiemelte „a korlátozott ismeretet a monitorozás, a bizonyítás, és a tényleges fizikai szivárgási ráták jelentése terén”. A mellékletben részletesebben is kifejtjük érveinket, továbbá két friss kutatásra hivatkozunk, melyek ezt a szakértői jelentést tovább erősítik, és újabb kétségeket ébresztenek a szénmegkötés- és tárolás technológiával, mint az éghajlatváltozásra való kézzelfogható megoldással szemben. Ezek fényében felhívjuk az EU-t, hogy az elővigyázatosság elve alapján kiterjedtebb vizsgálatokat folytasson a CCS kockázatairól és ne támogassa feltétel nélkül a CCS-t.

CDM és JI

Az EU összekötné a kibocsátás-kereskedelmi rendszert (ETS) a Tiszta Fejlesztési Mechanizmus (CDM) és az Együttes Végrehajtás (JI) projektjeivel, amelyet nem tartunk következetesnek. A CDM és a JI fejlődő és átmeneti gazdaságokban kivitelezhető kibocsátás-csökkentési projektek. Ezeket nem szabad bevonni az ETS-be (az előző dokumentum-verzióban a 8., most a 10. bekezdés), mely fő célkitűzésének továbbra is a nemzeti szintű kibocsátás-csökkentés kellene maradjon. A CDM és a JI projektek nem adhatnak az EU-nak felmentést a fontos hazai, nemzeti kibocsátás-csökkentési lépések alól.

Kérjük a Miniszter Urat, hogy támogassa ez álláspontokat a tanácsülésen és a klímatárgyalásokon.

Budapest, 2006. október 10.

Üdvözlettel:

Farkas István
ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás