A rovat kizárólagos támogatója

Románia és Bulgária január elsejei EU csatlakozásával a veszélyeztetett fajok nagyobb számban kerülhetnek be illegálisan az Európai Unióba. Ezt állítja a TRAFFIC, a veszélyeztetett fajok kereskedelmét ellenőrző szervezet, a WWF és az IUCN közös programja a mai napon megjelent európai tanulmányában.

Az okok között említik, az országokban hatályos CITES jogszabályok elégtelenségét, az EU keleti határain a végrehajtásért felelős hatóságok képzetlenségét és rosszul felszereltségét, a hatóságok közti információcsere és koordináció hiányát.

CITES.gifA szervezet felszólítja a két új tagállamot, hogy tegyen több erőfeszítést a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelemének megfékezésére. Arra kéri a jelenlegi tagállamokat, hogy támogassák az újonnan csatlakozókat az Unió keleti határainak védelmében és, hogy biztosítsák, hogy az EU-ban a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelmének kezelése nemzeti és uniós szinten is egységes stratégia alapján történjen.

A veszélyeztetett fajok kereskedelme Közép- és Kelet-Európában – A CITES végrehajtásának áttekintése 15 országban (Wildlife Trade in Central and Eastern Europe – A review of CITES implementation in 15 countries) című tanulmány elismerően értékeli a 2004 májusában csatlakozott tíz új tagállam és a további hat EU csatlakozásra váró ország, köztük Románia és Bulgária erőfeszítéseit a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelmének megfékezéséért. Aggodalomra ad azonban okot, hogy a jogi rendszerek hiányosságai akadályozzák az ide vonatkozó uniós jogszabályok alkalmazását. A hatóságok megfelelő továbbképzésének hiánya miatt a vizsgált országok egy részében például gyakran nem ismerik a csempészek által alkalmazott technikákat és módszereket, amelyekkel illegálisan juttatnak be veszélyeztetett állatokat és növényeket az európai közös piacra.

farkas bunda CITESKözép- és Kelet-Európa számos olyan fajnak ad otthont, amelyek ritkák vagy már ki is haltak Nyugat-Európában, ilyen például a barnamedve, a kerecsensólyom, a tokfélék, vagy a növények közül a ciklámen és a hóvirág. A régió ugyanakkor már régóta fontos tranzit szerepet játszik a világ különböző részeiből származó veszélyeztetett fajok és a belőlük készült termékek EU-ba történő behozatalában. A térség jelentős újra-exportálója például az élő hüllőknek, egzotikus madaraknak. továbbá, számos ország jelentős kaviárexportáló vagy re-exportáló, így például Lengyelország, Törökország, Bulgária és Románia.

A veszélyeztetett fajok illegális kereskedelemének ellenőrzése az EU-ban különösen nagy kihívást jelent, mivel szisztematikus ellenőrzés csak a külső határoknál történik, ezért játszanak fontos szerepet az újonnan csatlakozó országok. Ha viszont egy CITES-es növény- vagy állatfaj bekerül az EU-ba, akkor már viszonylag könnyen lehet vele mozogni az Unión belül. 2000 és 2004 között Bulgáriában és Romániában csak kevés illetve egyetlen CITES-es elkobzást sem jelentettek a hatóságok, míg más környező országokban viszonylag magas számban lepleztek le csempészeket.

„Az EU-ba irányuló veszélyeztetett fajokat érintő kereskedelem ellenőrzése mindössze annyira hatékony, mint a leggyengébb határátkelőhelyé, amelyeket a csempészek gyorsan kihasználnak.” mondta Kecse-Nagy Katalin, a TRAFFIC Közép- és Kelet-európai programjának programvezetője és a tanulmány társszerzője. „Az EU-nak biztosítania kell, hogy mind a 27 tagállam rendelkezzen a megfelelő hatósági létszámmal és szaktudással, hogy eredményesen tudjanak fellépni az illegális kereskedelemmel szemben” – tette hozzá.

Hazánkban az uniós jogszabályoknál is szigorúbb előírások vannak érvényben. Ilyen például a bejelentési kötelezettség számos CITES-es faj esetében és az ehhez kapcsolódó szigorúbb jelölési kötelezettség. A végrehajtásért felelős hatóságok rendszeres továbbképzéseken vesznek részt. Példás továbbá a CITES Igazgatási Hatóság és a civil szervezetek közötti együttműködés. A WWF Magyarországgal közösen, évek óta figyelemfelkeltő kampányt folytatnak az egyezmény és az általa védett fajok szélesebb körű megismertetése érdekében.

További információ:
Kecse-Nagy Katalin, TRAFFIC Közép- és Kelet-Európai Program
Tel: 06 27 350 665 vagy 06 1 214 55 54/132, e-mail: katalin@wwf.hu  


Megjegyzés a szerkesztőknek

• A Washingtoni Egyezmény vagy CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelméről) mintegy 30 00 növény- és állatfaj nemzetközi kereskedelmét szabályozza engedélyek és bizonylatok rendszerén keresztül. Az EU egységesen hajtja végre az egyezményt közös jogszabályokkal (a Tanács 338/97/EK rendelete és a Bizottság 865/2006/EK rendelete), amelyek szigorúbbak a CITES-nél. A 14. CITES részes felek konferenciája 2007. júniusában ül össze Hollandiában. Ez lesz az első alkalom, hogy az EU ad otthont ennek az eseménynek.

• A veszélyeztetett fajok kereskedelme Közép- és Kelet-Európában – A CITES végrehajtásának áttekintése 15 országban című TRAFFIC tanulmány a CITES és az egyezményt végrehajtó EU rendeletek alkalmazásáról ad áttekintést a tíz új tagállamban (Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia) és hat csatalakozásra váró országban (Bulgária, Horvátország, Montenegró, Románia, Szerbia és Törökország). A tanulmány elkészítését az osztrák Környezetvédelmi Minisztérium, a WWF-Ausztria, a WWF-Németország és a WWF-Olaszország anyagi támogatása tette lehetővé.

• A TRAFFIC, a veszélyeztetett fajok kereskedelmét ellenőrző hálózat, amelynek célja, hogy a kereskedelem ne veszélyeztesse a természetet. A TRAFFIC a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet és az IUCN (The World Conservation Union – Természetvédelmi Világszövetség) közös programja. A szervezet Közép- és Kelet-Európai Programjának székhelye a WWF Magyarország irodája.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás