Hirdetés
Forrás: MTVSZ

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai nemzetközi szervezet magyar tagja üdvözli az ENSZ 4. éghajlatváltozási jelentésének első kötetét, melyet ma Párizsban hoztak nyilvánosságra. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése a leghitelesebb bizonyítékát adja annak, hogy az éghajlatváltozásért jelentős mértékben az emberiség felelős.

A jelentés hat évig készült és a 130 ország 2500 klímatudósának kutatási munkáját összegezi, az eddigi eredményeket és 19 klímamodellt használva prognózist ad az éghajlatváltozás jövőjére. A globális átlaghőmérséklet további átlag 3 fokos emelkedését jósolják az IPCC klímamodellek. A klímatudósok testülete szerint már 2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés felett is az éghajlatváltozás katasztrofálissá válik.

A sarkköri jégfuratok vizsgálatból egyértelműen megállapítják, hogy az üvegházgázok jelenlegi légköri koncentrációi messze a legmagasabbak 650 ezer év óta és a belőlük adódó felmelegedés mértéke nagyobb, mint az elmúlt 10 ezer évben bármikor.

A Magyar Természetvédők Szövetsége felhívja a figyelmet, hogy a jelentés szerint a szélsőséges hőhullámok és az özönvízszerű esőzések nagy valószínűséggel gyakoribbá válnak. Az éghajlatváltozás eredményét már a bőrünkön érezzük: a legutóbbi 12 évből 11 a legmelegebbek toplistáján szerepelt — mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője emlékeztet arra, éppen most van lehetősége az Uniónak, hogy a jelentés fényében konkrét megoldásokat adjon az éghajlatváltozásra az Energia csomaggal. Az EU jövőbeli energiapolitikáját meghatározó dokumentumokról február közepén tárgyalnak a gazdasági- és a környezetvédelmi miniszterek, majd március elején a kormányfők döntenek róla. Így mérhető lesz, mennyire készek a döntéshozók az éghajlatváltozás mérséklése érdekében konkrét lépéseket tenni, az energiapazarlást megszüntetni, valamint a fosszilis energiaforrásoktól a megújuló, tiszta energiaforrások felé váltani.

A jelentés összefoglalója itt olvasható >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás