Hirdetés

Hiúzok, farkasok és medvék térnek vissza egykori természetes lakóhelyükre, Németországba, de Európa más területein is megjelennek kihaltnak tartott állatok. Svájcban például csaknem 150 év után saskeselyű fióka bújt ki a tojásból.

Fel kell készülni arra is, hogy a nagytestű ragadozók ismét felbukkannak. Tavaly egy barnamedve, amely áttévedt Olaszországból, valóságos médiasztár lett, és nagy felfordulást okozott Bajorországban. Brúnót, hiszen nevet is kapott, végül vadászok lelőtték. Idei hír, hogy Oberlausitzban kutyákkal párzott egy nőstényfarkas, és a kölyköket mindenképpen be akarták fogni, nehogy a kutyák genetikai állománya a vadállatéval keveredjen. Két kölyök
azonban elmenekült, és azóta sem tudják, hol vannak.

“Meg kell tanulnunk együtt élni a farkasokkal, hiúzokkal és medvékkel” – véli Manfred Wölfl, egy bajor hiúzszakértő. Egy farkasfalka mintegy 100 négyzetkilométeres területen él, és nem veszi figyelembe a határokat, akárcsak a medvék és a hiúzok. Annak érdekében, hogy az utóbbiak zsákmányszerzési szokásairól többet
tudjanak, Kelet-Bajorországban megjelöltek több ragadozót is. Egy nemzetközi kutatási projekt keretében cseh tudósokkal együtt high-tech adókészülékeket helyeztek el különböző állatokon. Öt hiúz, 54 őz, és 44 szarvas kapott nyakörv-adókészüléket két bajor és a cseh nemzeti parkban. A készülékek segítségével vizsgálják a vadász és a zsákmány szokásait. A kutatók például arra kíváncsiak, menekülni kezdenek-e a vadak egy adott területről, ha ott felbukkannak a nagyragadozók?
Az adó SMS-ben küld adatokat, és így pontosan meg lehet rajzolni az állatok útját. Becslések szerint az erdős cseh-német határvidéken mintegy 100 hiúz él. A mostani kutatások első tapasztalata az, hogy a hiúzok inkább őzet esznek.

Kapcsolódó anyagok:

A keselyű visszatért Svájcba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás