Hirdetés
greenfo/MTI

Megkezdték ma délelőtt a szigligeti nyárfasor kivágását; a tervek szerint egy hét alatt kidöntik a vágásra kijelölt hatvannégy fát – közölte a munkálatokkal megbízott vállalkozó. A civilek tiltakozó aláírásokat gyűjtenek.

A munkálatok elvégzését ellenző üdülőlakosok időközben tovább gyűjtik a tiltakozó aláírásokat, és felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a vágást engedélyező székesfehérvári környezetvédelmi felügyelőség határozata ellen – tájékoztatta a távirati irodát a civilek képviselője.
A munkától tegnap elálló alvállalkozó helyett sikerült újat találni, aki az embereivel ma hozzáfogott a fasor ritkításához – mondta Pozsgai Zsolt fővállalkozó. Hozzátette: tiltakozó helyi lakosok és üdülő-tulajdonosok jelenleg nincsenek a helyszínen.
A szinte folyamatos forgalom miatt nagy körültekintéssel kell a munkát végezni, ezért a tervezett három nap helyett valószínűleg egy hétig is eltart a fák kivágása.

Vörös Gyula, a Veszprém Megyei Közútkezelő Kht. igazgatója az MTI-nek hangsúlyozta: az elöregedett, korhadt fák kivágása halaszthatatlan volt, s ha vállalkozó nem kezdi meg a munkát, rá hárították volna a költségeket, és neki kellett volna vállalnia a balesetveszély miatti felelősséget is. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy 2005 nyarán már kidőlt itt egy fa, és rázuhant egy büfére és a strand öltözőépületére, egy ember könnyebben megsérült, s több milliós kár keletkezett. A fák kivágását nem lehetett már tovább halasztani – hangsúlyozta az igazgató.

Vörös Gyula szerint élet- és balesetveszélykor – amely miatt a felelősség őket terheli – nem lehet arra hivatkozni, hogy megkezdődött már a fák vegetációs időszaka, s ilyenkor nem szabad fákat kivágni. Egyébként pedig a szakértők szerint április végén kezdődik csak a nyárfák vegetációs ideje – tette hozzá a közútkezelő vezetője.
Balassa Balázs, Szigliget polgármestere is azt hangsúlyozta, hogy az emberélet fontosabb, mint a fák vegetációja, s egy fát bármikor ki lehet, sőt ki is kell vágni, ha az balesetveszélyes. Ha a környezetvédelmi szakhatóság kiadta a vágási engedélyt a 64 fa kivágására, akkor azt nyilván alapos okkal és körültekintéssel tette – vélekedett a polgármester, aki több helyi lakossal együtt hétfőn facsemetéket ültetett a szigligeti strand környékén.

Palotai Emma, a fák kivágása ellen tiltakozó üdülőlakosok képviselője változatlanul arra hivatkozik, hogy vegetációs időszakban nem lehet fakivágást végezni, s a környezetvédelmi felügyelőség is csak a vegetáción kívüli fakivágáshoz adott engedélyt. Az ügyvédnő elmondta: folyamatosan gyűjtik a tiltakozó aláírásokat – már kétszáz fölött tartanak -, a vágást engedélyező székesfehérvári környezetvédelmi felügyelőség határozata ellen pedig benyújtotta az országos főfelügyelőséghez a felülvizsgálati kérelmet, sőt jogorvoslati beadvánnyal fordult a Veszprém Megyei Főügyészséghez is. Tegnap azért nem kezdték el a szigligeti nyárfasor kivágását, mert a munkával megbízott alvállalkozó arra hivatkozott, hogy a helyszínre vonult helybeli lakosok és üdülőtulajdonosok megfenyegették. /mti/


A fák sorsáért felelős Közúti Felügyelőség a közigazgatási törvény többszörös megsértésével elkezdte kivágatni a fákat. A környéket alapvetően érintő és az egész ország érdeklődésére számot tartó fakivágás engedélyeztetése és engedélyezése a nyilvánosság teljes kizárásával történt.
A fák kivágásának engedélyezése előtt szakértői vizsgálat nem történt.
Az április 14-én, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának szakértői által végzett állapotfelmérés tanúsága szerint a fák 80%-a egészséges.

A Felügyelőség kezében lévő határozat engedélyezi a fák VEGETÁCIÓS IDŐSZAKON KÍVÜLI kivágását. A vegetációs időszak márciustól októberig tart. Most április van. A Veszprém megyei ügyészség valószínűleg csütörtök reggel tárgyalja az ügyben múlt héten továbbított beadványt.

További információk:
dr. Karasszon Diána 30/620 3298
dr. Palotai Emma 30/ 658 9316

Farkas Gabriella, sajtóreferens sajto@elolanc.hu 30 5979 059

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás