A rovat kizárólagos támogatója

A Föld Napján a Magyar Természetvédők Szövetsége és további 13 regionális környezetvédő szervezet országos társadalmi kampányt indított, hogy a Kormány és az Országgyűlés határozott lépéseket tegyen az éghajlatváltozás mérséklése érdekében és haladéktalanul olyan Éghajlatvédelmi Stratégiát fogadjon el, amely radikálisan átformálja a ma érvényben levő, környezetkárosító szakpolitikákat.

A kampány a Föld Napján, április 22-én indult és az Autómentes Napon, szeptember 22-én zárul. Látványos klímaüzenet festésben és képeslap kampányban vehetnek részt az érdeklődők 15 városban, fesztiválokon és iskolákban.

A kampányt Budapesten Katona Kálmán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke nyitotta meg. A megnyitón több országgyűlési képviselő is részt vett és aláírásukkal támogatták a gyökeres változásokat hozó Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia szükségességét. Az SZDSZ részéről Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter jelölt, Fidesz részéről Bencsik János (Tatabánya polgármestere), a KDNP részéről Nagy Andor,az MDF részéről Pettko András és Katona Kálmán, az MSZP-től Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes hitelesítette jelenlétével a kezdeményezést.

Jelentős gazdasági és társadalmi szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy csökkentsük az éghajlatváltozás káros hatásait. Az Országgyűlésnek mihamarabb el kell fogadni egy gyökeres váltást jelentő Éghajlatvédelmi Stratégiát – hangsúlyozta Botár Alexa, az MTvSz programvezetője.

Az éghajlatváltozás olyan kihívásokat ad a magyar társadalomnak, amelyek ellen csak közösen léphetünk fel. Örömmel látjuk, hogy felhívásunkat sokan támogatták azonnal, közte kormánypárti és ellenzéki parlamenti képviselők. Ez reményt ad arra, hogy a politikusok végre összefognak környezetünk és társadalmunk védelme érdekében – jelentette ki Farkas István, az MTvSz ügyvezető elnöke.

A természetvédők őszig több vidéki helyszínen, fesztiválokon és akciónapokon 40×40 cm-es falapokra festenek. A látványos üzenetekből egy óriási faházat építenek szeptemberben a kampány budapesti záróeseményén, amely az ’ország háza’ lesz, jelképezve a lakosság közös fellépését és klímavédelmi követelését. Az üzenetfestő kampány mellett képeslap akciót is indítottak a kampány keretében, legalább 30 000 képeslap aláíratását tervezik a lakosság körében, amelyeket szeptemberében adnak át az Országgyűlés képviselőinek.

További információk a kampányról:

Botár Alexa, programvezető, MTvSz, alexa@mtvsz.hu 06 20 931 50 43
Kaiser Móni, kommunikációs munkatárs, MTvSz, moni.kaiser@mtvsz.hu 06 70 62 99 588

A Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelmi kampánya céljai

A Magyar Kormány és Országgyűlés haladék nélkül olyan Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégiát fogadjon el, amely radikálisan átformálja a ma érvényben levő, környezetkárosító szakpolitikákat.

Milyen Éghajlatvédelmi Stratégiára van szükség Magyarországon?
Magyarország valóban csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, s ne engedje meg egyetlen szektor számára sem a kibocsátás növekedést!

Kevesebb anyagból és energiából jobbat, értékesebbet állítsunk elő! Évente legalább 1%-kal nőjön az energiahatékonyság mértéke, s vele párhuzamosan évi 1%-kal csökkenjen az összes energia felhasználás az országban!

Több teret kell adni a megújuló energiának! Évente legalább 1%-kal kell növelni a megújuló energia felhasználás arányát a fosszilis energiahordozók kiváltására. Előnyben kell részesíteni a ki nem meríthető energiaforrásokat (nap- és szélenergia) a kimeríthetővel szemben (biomassza). Az atomenergiát a magas társadalmi kockázatai miatt nem tartjuk elfogadhatónak.

Jobban kell támogatni a lakossági és közösségi energiatakarékos beruházásokat a piaci kereslet élénkítése és a lakossági megtakarítások növelése érdekében.

Hatékony gazdasági szabályozókra van szükség, amelyek a jövedelemadók egyidejű csökkentésével növelik a természeti erőforrások felhasználásának költségeit, s az árakon keresztül a takarékosságra ösztönöznek, ugyanakkor figyelembe veszik a különböző társadalmi csoportok teherviselő képességét!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás