A rovat kizárólagos támogatója

Három budapesti udvart szépített meg a Gang csapat, a lakók és önkéntesek segítségével.

A munka eredménye - Dankó utcaNéhány hónapja négy környezetvédelem iránt elkötelezett, lelkes fiatal – Deák Adrienn, Farkas Mária, Mihalik Gabriella és Jagodics Edit – baráti összefogásként egy újfajta kezdeményezést indított útjára. Abból indultak ki, hogy a városi házak gyakran sivár udvarát jó lenne szép kertekkel feldobni. Többüknek ez szakmájukba is vágott, hiszen van köztük táj- és kertépítész, környezetgazdálkodási mérnök és környezeti nevelő is. A kertek megtervezését tehát szakmai alapokra tudták helyezni, de legalább ennyire fontosnak tartották, hogy a belső kertek tervezésébe és megvalósításába bevonják a házak lakóközösségét is. Ez azért fontos, mert az ő életüket érinti közvetlenül a kezdeményezés, továbbá így közösségépítő szerepet is kap a projekt.

Miután a Zöld Fiatalok (ZöFi) befogadó szervezetként a Gang csoport mellé állt, és több forrásból is sikerült támogatást szerezni, elérkezett a tettek ideje. Három házat szemeltek ki: egyet-egyet a nyolcadik kerületi Dankó és Szigetvári utcában, egy harmadikat pedig a budai Lövőház utcában.

Maja az egyik lakóval„A Dankó utcában mindenkit végiglátogattunk. 13-15 lakás van, egy-két lakó kivételével mindenkinél voltunk” – mondta a Greenfo-nak Farkas Mária (Maja). „Utána csináltunk egy lakógyűlést sütivel, forralt borral, hogy legyen kapcsolat a lakókkal.” Két órás facilitált tervezést tartottak: kiterítették a nagy tervrajzot, és végigmentek az egész kerten – megbeszélték, hogy mi hol legyen. A Lövőház utcában kérdőíven kérték ki a lakók véleményét, plakáton is elmagyarázták terveiket, majd két lakógyűlést is tartottak. Kellett egy kis idő az emberek aktivizálására: a kérdőívre csak a második megkeresés után érkeztek válaszok, és a lakógyűlések közül is a másodikon voltak többen.

A Dankó utcában felállított szoborA tervek kidolgozása után következett a szükséges növények és anyagok beszerzése, majd a kertek kialakítása és az ültetés. „A Lövőház és a Szigetvári utcában egy-egy hétvége alatt készen lettünk, a Dankó utcában viszont sok problémánk volt. Ott ugyanis tele van téglával a föld, mert a kert helyén ház volt, pincével, és úgy alakították ki a kertet, hogy beborították a házat a pincébe. Rengeteg téglát kiszedtünk, át is vittünk a Lövőház utcába, ahol ebből készült a kert szegélye” – mesél Maja a nehézségekről. Ugyanakkor pozitív meglepetést okozott az emberek kreativitása. „Ha nem adsz mindent készen oda az embereknek, akkor döbbenetes módon beindul a fantáziájuk” – lelkendezik a projekt szervezője. „Kitalál valamit a tervező, például hogy milyen növények legyenek, és utána az emberek elkezdik a saját ízlésük szerint használni. A tervezői hozzáállás mellé mindenki hozzárakta a saját kis cserepeit, kosárkáit, művirágait. Saját életre kelt a kert.” A Dankó utcában például egy takarítás során talált mellszobrot is felállítottak a kertben.

Megszépült udvar a Szigetvári utcábanA legkisebb házban, a Dankó utcában a lakók fele vett részt az akcióban. A másik két helyszínen, ahol jóval nagyobbak a házak, a lakók tíz százaléka volt ott, de ez pont elég volt arra, hogy kitöltsék a kertet. Önkénteseket is sikerült beszervezni, közülük volt, aki háromszor is jött segíteni.

Kerti csap virágokkalA kertek elkészültét ünnepséggel tette emlékezetessé a Gang csoport. Maja reménykedik, hogy lesz utóélete a programnak, de még nem tudja, hogy erre mennyi kapacitásuk lesz a szervezőknek. Szerencsére minden házban van olyan ember, aki vállalta a kert gondozását. Készült egy harminc perces film, amit a szervezők szeretnének levetíteni a házakban. A projekt során készült fekete-fehér fotókat pedig egy kiállítás keretében lehet megtekinteni, most éppen a Szigeten, de a Művészetek Völgyében is láthatók voltak a képek. Több más ház lakóközössége is felbuzdult a jó példán, és belevágott az udvar megszépítésébe. Maja szerint „jó lenne, ha az önkormányzatok a jó példákat látva változtatnának a hozzáállásukon, mert igazából ez csak hozzáállás kérdése. Nem kell hozzá sok pénz, és nagyon sokat javul a környezet minősége.”

A programról további információkat, fényképeket itt találhat a kedves olvasó.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás