A rovat kizárólagos támogatója

Az ibériai farkasok sehol nem szaporodtak olyan eredményesen, mint Veszprémben, ami jelentős szakmai sikernek számít, persze a dicséret leginkább Samet és Szofit, a szülőpárt illeti.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagjai számára a legfontosabb események egyike a minden évben megrendezésre kerülő EAZA konferencia. Ezúttal Varsót érte az a megtiszteltetés, hogy megrendezhette a konferenciát, amelyen több mint 600, főként európai állatkerti szakember vett részt. Köztük a magyar állatkertek képviselői is jelen voltak, beleértve veszprémieket is.

A EAZA konferencia nyújt lehetőséget arra, hogy a távoli országok szakemberei, akik az év többi napján többnyire csak telefonos vagy elektronikus kapcsolatban állnak és tárgyalnak, személyesen is találkozhassanak. Ilyenkor nyílik mód arra, hogy a szaskemberek találkozhassanak a fajmegmentési programok, törzskönyvek vezetőivel, akik párhuzamos szekcióüléseken ismertetik az adott faj helyzetét, a velük kapcsolatos problémákat (ha vannak), és jövőbeni terveket. Miután a Veszprémi Állatkert több ilyen programban is részt vesz, illetve részt kíván venni újabbakban is, érdeklődéssel hallgatták ezeket a beszámolókat.

Büszkeségre is volt okuk, hiszen az ibériai farkasok sehol nem szaporodtak olyan eredményesen, mint Veszprémben, ami jelentős szakmai sikernek számít, persze a dicséret leginkább Samet és Szofit, a szülőpárt illeti. A tárgyalások eredményeként több ritka állatfajnál (például a dzseláda páviánnál, szumátrai tigrisnél és kardszarvú antilopnál) várható további egyedek érkezése. A közeljövőben új különleges állatfajjal is bővül az állatkert gyűjteménye, a világ egyik legkisebb macskafajával, a homoki macskával. A pár nőstény tagja feltehetően messzi földről, az Egyesült Arab Emirátusokból fog az állatkertbe költözni, hogy egy krakkói hímmel Veszprémben alapítson családot a sivatagi rókák szomszédságában. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás