A rovat kizárólagos támogatója

Tiltakozunk az ellen, hogy az országos jelentőségű védelemre tervezett területek listájáról törölték a Zempléni-hegység Gyepű-hegy, Balta-hegy és Kánya-hegy térségét magába foglaló, több, mint 1000 hektáros területet.

Alulírott szervezetek tiltakozunk az ellen, hogy a környezetvédelmi miniszter 2007. július 2-i miniszteri közleményével az országos jelentőségű védelemre tervezett területek listájáról törölte a Zempléni-hegység Gyepű-hegy, Balta-hegy és Kánya-hegy térségét magába foglaló, több, mint 1000 hektáros területet.

A Gyepű-hegy, Balta-hegy és Kánya-hegy országos jelentőségű védettségére, a terület akkori természetvédelmi gazdája, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 1994. évben tett javaslatot, ezzel egyben kezdeményezve a Zempléni Tájvédelmi Körzet (ZTK) bővítését is.

Nem véletlenül, hiszen a Gyepű-hegy, Balta-hegy és Kánya-hegy jelenleg zöldfolyosó, a Zempléni Tájvédelmi Körzet (ZTK) védőövezetében fekvő, különleges madárvédelmi NATURA 2000. természeti terület. Többek között a parlagi sas, uráli bagoly, kabasólyom fészkelőhelye, a kárpáti kék meztelencsiga élőhelye, a hiúznak újból állandó élőhelye, gyakran előfordul ott a farkas; a növényritkaságok közül a havasalji rózsa és ikrás fogas-ír emelendő ki. A térség a fokozottan védetté nyilvánítást előkészítő eljárás alá vont ill. országos jelentőségű védelemre tervezett területek listáján egészen 2007. július 2-ig szerepelt.

Bár a kötelező indoklás elmaradt – a mostani területkivonás oka feltehetően a Kánya hegyen, engedély nélkül épített katonai lehallgató toronyban keresendő. Elfogadhatatlan, az Alkotmányt, valamint a környezeti jog tételes szabályait is sértő intézkedés, hogy egy 3 hektár kiterjedésű beruházás okozta természetkárosítás miatt csökkentsék egy ezer hektáros zöldfolyosó jövőbeli védettségi szintjét. Ennek a döntésnek a következménye, hogy három hektáron a biológiai értékekben okozott közvetlen kárt újabb, semmivel sem igazolható kárfolyam fogja követni.

Tudomásunk szerint semmi olyan értékelhető adat nem merült föl, ami megindokolná, hogy három hektáros katonai terület miatt ilyen nagy kiterjedésű környezetet vonjanak ki a tervezett országos jelentőségű védelem alól. Amennyiben pedig mégis történt ilyen súlyos intézkedést indokoló, helyrehozhatatlan pusztítás, akkor a minisztérium miért hallgatott erről s miért nem kezdeményezett eddig büntetőeljárást rongálás és természetkárosítás bűncselekménye miatt?

Sajnálatos, hogy az igazságügyi szakértők által tendenciájában jelzett, természeti értékekben okozott kár megállapításának eddigi egyetlen következménye, a jövőbeni védettségi szint csökkentésére hozott miniszteri döntés. Sajnálatos, hogy miközben a természetkárosítás felelőseinek megnevezése és a kár mértékének meghatározása nem történt meg, a kármentésre valamint a szakértők által előre jelzett jövőbeni károk elhárítására sem a minisztérium, sem más hatóság részéről mindeddig semmiféle intézkedés nem történt.

Tisztelt Miniszter Úr! Mivel tudomásunk szerint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága továbbra is támogatja az 1000 hektáros terület országos jelentőségű védetté nyilvánítását, kérjük, hogy döntését az ő szakvéleményük figyelembevételével hozza meg. Ennek eredményeként kérjük, hogy vegye újra föl a Kánya-hegy, Gyepű-hegy, Balta-hegy térségét a hivatalosan országos jelentőségű védelemre ill. fokozott védelemre tervezett természeti területek listájára.

Alulírottak kérjük jelen beadványunkat a 2004. évi XXIX. törvény 141.§ (3) bekezdése alapján közérdekű javaslatként kezelni és az ügyben hozott döntéséről 30 napon belül tájékoztatni.

2008. március 31.

Aláíró szervezetek:

Védegylet, Bp., Boda Zsolt szóvivő
Élőlánc Magyarországért, Bp., Ács Sándorné elnökségi tag
Reflex Egyesület, Győr, dr. Kalas György
Levegő Munkacsoport, Bp., Lenkei Péter elnökségi tag
Fauna Alapítvány, Balogh Judit Anikó
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Monoki Ákos
Kiszely Károly, Őrségi Nemzeti Park Kezdeményezés
Csermely Környezetvédelmi Egyesület, Csehó Gábor elnök
Zöld Kör, Bodrog Egyesület, Hajdúböszörmény, Molnár Attila
BOCS Alapítvány, Simonyi Gyula
Messzelátó Egyesület, Tömöri Balázs elnök
Pécsi Zöld Kör, dr. Pánovics Attila elnök
Zöld Akció Egyesület, Miskolc, Demeter Zoltán elnök
Tiszántúli Természetvédők Társulata, Debrecen, Zsák Ferenc elnök
HunGreen Alapítvány Debrecen, Faragó Attiláné elnök
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Vác, Kelemen Zoltán elnök
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Nyíregyháza, Tömöri László elnök
Energia és Környezet Alapítvány, Zalatnay László társelnök
Inspi-Ráció Egyesület, Nyíregyháza, Vágvölgyi Gusztáv elnök
Duna Kör, Bp., Droppa György elnök
Zöld Demokraták Szövetsége, Bp. Droppa György elnök

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás